Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Miniprofil: Henrikh Mkhitaryan

Vi får snart en ny Manchester United-spelare. Nyligen bekräftade Borussia Dortmund att Henrikh Mkhitaryan lämnar klubben för Manchester United. Här tar vi en snabbtitt på vad det är som United har värvat. All relevant fakta finns på vår profilsida för Mkhitaryan.

Henrikh Mkhitaryan – Հենրիխ Մխիթարյան på armeniska, Henrich Mchitarjan* på svenska – föddes i Armeniens huvudstad Jerevan den 21 januari 1989. När han föddes var Armenien en del av Sovjetunionen men den 21 september 1991 blev Armenien en självständig stat. Jerevan, med dryga miljonen invånare, är den överlägset största staden i Armenien och huserar mer än en tredjedel av det lilla landets invånare.

Mkhitaryans pappa Hamlet var på 1980-talet en ledande anfallare i Ararat Yerevan, som spelade i den sovjetiska högstaligan. Att Henrikh, som ofta kallas Micki eller Micky, är uppväxt i en fotbollsfamilj understryks av att hans mamma Marina jobbar för Armeniens fotbollsförbund medan hans syster Monica jobbar för Uefa. Innan Sovjetunionen föll flyttade familjen Mkhitaryan till Frankrike, där Hamlet spelade för ASOA Valence, en klubb grundad av armenier.

Henrikh Mkhitaryan förlorade sin far, som drabbades av en hjärntumör, när han bara var sju år gammal. Då hade familjen flyttat tillbaka till Jerevan, där Henrikh började spela fotboll för Pyunik.

Mkhitaryan slog sig in i Pyuniks a-lag redan som 17-åring och han debuterade i a-landslaget en vecka innan han fyllde 18 år. Idag är Mkhitaryan landslagets lagkapten och dess bästa målskytt någonsin, med 19 fullträffar. Pyunik dominerade den armeniska fotbollen och Mkhitaryan vann fyra ligatitlar på fyra år i klubben (Pyunik blev mästare tio år i rad, men har nu bara en ligatitel sedan 2010).

Till slut hade Mkhitaryan växt ifrån den armeniska ligan och sommaren 2009 värvades han av Metalurh Donetsk. Efter en mycket lyckad förstasäsong i klubben utsågs han till lagkapten. Han var fortfarande bara 21 år gammal och blev klubbens yngsta lagkapten någonsin. Det blev dock bara några få matcher som lagkapten, den 30 augusti 2010 värvades han av Shakhtar Donetsk.

Han tog en ordinarie plats i Shakhtar men producerade inte överdrivet många poäng. Mkhitaryan hjälpte ändå laget att vinna både ligan och cupen 2011, en bedrift som upprepades både 2012 och 2013. Personligen tog han större plats, 2012 utsågs han till ligans bästa spelare och 2013 vann han skytteligan och blev första spelare att göra 25 mål på en säsong.

Sommaren 2013 värvades Mkhitaryan av tyska Borussia Dortmund. Han spelade till sig en ordinarie plats och imponerade med nio mål och tio assists i ligan. Den andra säsongen i Tyskland var tyngre, laget slutade sjua i ligan och själv gjorde han bara tre ligamål. Den gångna säsongen, då Thomas Tuchel tog över Dortmund, gick det mycket bättre, Mkhitaryan gjorde 23 mål och 32 assists på 52 matcher. Det var tillräckligt för att väcka Manchester Uniteds intresse.

Henrikh Mkhitaryan har i karriären framför allt spelat offensiv mittfältare (eller som nummer 10) och ytterforward (eller yttermittfältare). I Ukraina spelade han framför allt centralt och det var också där han inledde i Dortmund. I april 2014 skickade Jürgen Klopp dock ut honom på kanten och sedan dess har han bara i undantagsfall spelat centralt. Han spelar lika gärna till höger som till vänster och det är inte lätt att urskilja vilken fot som är hans bästa.

Styrkorna är framför allt i offensiven men han sägs också ha en bra arbetskapacitet. Bra skott, bra inlägg, bra passningar men han är också tekniskt begåvad, snabb och bra på att dribbla.

Vid sidan av planen noteras att han pratar sex språk – armeniska, ryska, franska, engelska, portugisiska och tyska – och att han har har studerat företagsekonomi på Sankt Petersburgs universitet. Det sägs också att han ska vara bra på schack.

* Jag kör på den engelska stavningen, för att det underlättar konsekvens.