Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Manchester city

Manchester United gick på pumpen i sin första match mot Borussia Dortmund i Tour 2016. Efter 90 minuter plus 5 minuters tilläggstid var José Mourinhos första förlust ett faktum och det med siffrorna 4-1. The Special One var dock inte märkbart berörd av förlusten utan såg positiva tendenser i laget och påpekade vikten av att prestera under svåra förhållanden.

Att prestera under svåra förhållanden är just vad Manchester United nu ska göra när det möter ärkerivalen Manchester City i ett värmeböljande Bejing där luftfuktigheten tros komma att ligga på uppemot 96 %. Inte bara blir detta Manchester Citys första match i turneringen. Det blir även de båda nytillträdda tränarnas första möte sedan 2012, ett möte som kan bli en fingervisning av vad som komma skall under säsong.

Manchester United

Lagets prestation mot den gångna säsongens Bundesligatvåa gav inte mycket till övers än hopp om bot och bättring. Samtidigt var José Mourinho tydlig redan innan avspark med att detta inte var en match där resultat hade någon betydelse. Samtidigt var han enig med oss andra, ”det är aldrig kul att förlora”.

I laguppställningen gick det att utläsa en hel del förändringar sen sist. Daley Blind, en enligt undertecknad, stridsvillig mittback flyttades nu upp till mittfältet och lämnade istället plats för en blonderad Phil Jones. Fosu-Mensah fick stryka på foten och fanns inte ens med på bänken när Valencia trädde in i rollen som kapten. Kaptenen gjorde ett tidigt avtryck i matchen i en diskutabel handssituation som ledde till straff till Dorthmunds favör. Backlinjen var överlag ganska handfallen och stundtals ordentligt bortspelade. Ett positivt inslag vad dock 90 kompletta spelminuter från Luke Shaw som kommit tillbaka efter sitt benbrott.

På mittfältet, som även det fått se idel förändringar, kan vi utläsa desto fler positiva tendenser. Mata, en spelare där man kan undra hur tankarna gått sedan tillträdet av den nye tränaren, har visat framfötterna. Han fick fullt förtroende under 90 minuter och assisterade i ett fint samspråk med Mkhitaryan till Manchester Uniteds första och ända mål. Personligen hoppas jag att han får chansen återigen i matchen mot City då han, redan under förra säsongen, trätt fram som en stabil spelare. Mkhitaryan, som nu nätade mot sitt forna lag, har redan gjort ett avtryck på mittfältet och jag ser ingen anledning till att tro att han inte är med i uppställningen mot City. Vad gäller Lingard så vet vi alla vad han är kapabel till. Han har dock inte fått till det än så länge men be hold! Försäsongen är ung och jag tror att han är på uppåtgående.

Längst fram i spetsen fick vi i matchen mot Wigan se en något blek Wilson och inte mycket mer fick vi se av Depay när han tog över positionen på topp i senaste matchen. Hur anfallet kommer att se ut när säsongen väl drar igång undrar nog många av oss och jag tror åtminstone att vi redan nu kan konstatera att varken Wilson eller Depay är Mourinhos förstaalternativ. Till nästa match hoppas och tror jag i alla fall på Rashford, vars närvaro under förra matchen förvånade då vi fått besked om att han endast följt med till Kina för att träna.

Manchester city

Pep Guardiolas tillträde som ny tränare för Manchester City inleddes med ett återtåg till Allianz Arena och ett möte mot hans förra klubb Bayern München. Från den matchen gick inte mycket att utläsa. Lagen tog det hela med ro och Bayern vann med en boll som snöpligt rullade in i 76:e minuten.

Precis som den matchen har Citys silly gått lite på halvfart, om än med den tunga värvningen av Ilkay Gundogan. Gundogan finns dock inte med i den 34 man starka truppen som anlände till Beijing i fredags. Däremot tillkom det förstärkning under lördagen då bland annat Aguero, nyförvärvet Nolito och Sterling anlände. Huruvida dessa kommer till start, eller ens gör ett inhopp, återstår att se. Otroligt är det dock inte att Nolito, som kommer från Celta Vigo, får ett par minuter som anfallare. På mittfältet kan vi återigen se Fernandino som inför förra matchen valdes till kapten och som då visade skottvilja vid flera tillfällen.

I backlinjen var numer elva Kolarov stundtals rejält bortspelad mot Bayern. Istället kanske vi får se en Gael Clichy på sin ordinarie vänstersidan istället för, som i förra matchen, ta Barkers plats på mittfältet. Mellan stolparna tror jag att vi återigen kan få se Willy Caballero som bjöd på några riktigt fina räddningar i mötet mot Bayern. För trots att landslagsmålvakten Joe Hart nyligen anlänt till Kina så tror jag inte att vi ser honom från start.

Historik

Träningsmatcher likt denna har det inte direkt duggat tätt med. Vi får söka oss tillbaka till 2000 för att hitta senaste gången som lagen möttes. Då, i ett möte på Old Trafford, gick United segrandes ur striden med 2-0. Teddy Sheringham nätade i 36:e minuten och Andy Cole i 85:e.

Vi får hoppas att dessa gamla minnen går att väcka till liv igen och att laget på måndag, inne på den välkända OS-arenan Fågelboet, visar vilka som är kungar av Manchester.

Matchinformation

Manchester United
Manchester city
Turnering: Träningsmatch (International Champions Cup)
Tid: Måndagen den 25 juli 2016, 13.30
Plats: Beijing National Stadium, Peking
Domare:
Teve: Kanal 5, Dplay

Manchester United

Målvaktare: De Gea, Romero, Johnstone
Försvarare: Jones, Rojo, Smalling, Blind, Shaw, Valencia, McNair, Tuanzebe, Fosu-Mensah, Bailly
Mittfältare: Memphis, Mata, Januzaj, Carrick, Young, Herrera, Lingard, A Pereira, Mkhitaryan
Anfallare: Rooney, Keane, Rashford
Frånvaro: Borthwick-Jackson (skadad), Blackett, Varela, Wilson (inte uttagna), Darmian, Fellaini, Martial, Schneiderlin, Schweinsteiger, Zlatan (semester)

Manchester city

Målvakter: Joe Hart, Willy Caballero, Angus Gunn, Billy O’Brien
Försvarare: Vincent Kompany, Pablo Zabaleta, Aleksandar Kolarov, Gael Clichy, Nicolas Otamendi, Jason Denayer, Pablo Maffeo, Tosin Adarabioyo, Angelino Tasende, Cameron Humphreys
Mittfältare: Fernando Reges, Raheem Sterling, Samir Nasri, Jesus Navas, Fabian Delph, David Silva, Fernandinho, Yaya Toure, Bruno Zuculini, Alex Zinchenko, Bersant Celina, James Horsfield, Brandon Barker, Sinan Bytyqi, Aleix Garcia, Manu Garcia
Anfallare: Nolito, Sergio Aguero, Wilfried Bony, Kelechi Iheanacho
Frånvaro: Ilkay Gundogan (skadad), Kevin De Bruyne, Bacary Sagna, Eliaquim Mangala (semester)