Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Stoke City

Embed from Getty Images

Manchester United siktar på att gå på landslagsuppehåll med fyra raka segrar i bagaget. För att göra det krävs en seger mot Stoke City på Old Trafford imorgon.

Förutsättningarna för seger får anses vara goda, då Stoke är näst sist i tabellen och fortfarande utan seger i ligan. En seger skulle innebära att United klättrar minst en placering i tabellen, då Everton igår kväll tappade poäng.

En ickeseger skulle däremot vara mycket tung för United, allra helst då tuffa bortamatcher mot Chelsea och Liverpool väntar efter uppehållet.

Det är en tidig match på Old Trafford, avspark 13.00.

Manchester United

United imponerade inte mot Zorya Luhansk men laget som gör fler mål än motståndaren vinner, även om prestationen är undermålig. För United var det också enda nollan i september och blott den tredje den här säsongen.

Med tre raka segrar på kontot kan en slå fast att formen är god. Men då ignoreras att två av segrarna har kommit mot Northampton och Zorya. Egentligen gjorde United bara en enda bra halvlek i september, den första mot Leicester. Så Mourinho har alltjämt mycket att jobba med.

En väldigt svår match. Sanningen om Stoke är inte var de är i tabellen,” säger Mourinho inför matchen.

Bra manager, bra spelare, bra lag. Så jag tittar inte i tabellen, jag tittar på deras kvalitet och de är bra.

En undrar om Mourinho har sett Stokes spela försvarsspel den här säsongen?

Normalt har vi nästan alla i kondition att spela [mot Stoke],” sa Mourinho om skadeläget efter torsdagens match. Managern hoppas att Mkhitaryan (som är tillbaka i träning) och Shaw (som hade problem med ljumsken och sedan blev sjuk) ska vara tillgänglig.

Frågetecken också för Fosu-Mensah, som blev utbytt mot Zorya på grund av en smäll (möjligen i samband med målet). Mourinho specificerade inte kring skadan men hade det varit något allvarligt hade holländaren knappast stannat för att snacka med MUTV.

Den enda som definitivt inte är tillgänglig är Jones, som enligt Mourinho fortfarande är borta i flera veckor.

Vi kan också vara rätt säkra på att Darmian inte medverkar imorgon. Uppenbarligen passar inte italienaren in i Mourinhos lagbygge.

I mål är David de Gea tillbaka efter vila. Valencia springer in på högerbacken och i mittförsvaret skulle det vara en skräll ifall Mourinho plötsligt särar på Bailly och Smalling. Till vänster i försvaret känns det rätt givet att Blind kliver in. Shaw har ju haft bekymmer och Rojo är helt enkelt inte bra på fotboll.

Embed from Getty Images

På mittfältet borde Herrera vara tillbaka bredvid Pogba. I en annan era kunde det ha varit motiverat att spela Fellaini på fysisk anledning men Stoke är inte som Stoke var. Juan Mata är längre än eller lika lång som tre presumtiva startspelare (Allen, Bojan, Shaqiri) i motståndarlaget.

Mata är given i den offensiva kvartetten (även om en kan argumentera att Mata spelar bredvid Pogba i en 4-3-3). Rashford och Zlatan är också givna startspelare. Därmed återstår det en plats för övriga att slåss om. Huvudkandidaterna torde vara Rooney och Lingard. Vi kan titta på Rooneys misslyckade skott som blev assist mot Zorya och skratta, men då missar vi faktumet att han hittar en yta som lagkamraterna inte hittade på 70 minuter. Det blir intressant att se vad Mourinho väljer, jag gissar att Rooney fortsätter på bänken. Framför allt för att Mata är ett bättre val centralt.

Möjlig startelva (4-2-3-1): De Gea; Valencia, Bailly, Smalling, Blind; Herrera, Pogba; Lingard, Mata, Rashford; Ibrahimovic

Stoke City

Jag vet inte om Mourinho är ärlig när han säger att Stoke är bättre än tabellen visar. Vad jag vet är att de bara tog nio poäng på de tio sista matcherna förra säsongen, bara 22 på 19 sista. Deras svaga form är alltså inget nytt.

Framför allt är Stoke usla defensivt. De har bara hållit nollan en gång på de 22 senaste matcherna i Premier League, senast var i början på mars mot Newcastle. På de senaste tolv har de släppt in fyra mål sex gånger.

Det har varit svårt för mig personligen, för att hålla nollan och inte släppa in många mål är min stolthet,” säger Stokes lagkapten Ryan Shawcross inför matchen. Shawcross gjorde två inhopp för United i ligacupen 2006/07.

Målen som vi har släppt in har varit när vi har jagat matchen och kanske varit lite utsträckta. Men fortfarande, det är ingen ursäkt. Vi vet att vi inte har varit tillräckligt bra.

Embed from Getty Images

Shawcross gjorde landslagsdebut på Friends Arena den 14 november 2012. England ledde med 2-1 när Shawcross ersatte Steven Caulker efter 74 minuter. Tre minuter senare kvitterade Zlatan Ibrahimovic. Sedan gjorde Zlatan två mål till. Efter det har inte Shawcross synts till i landslaget. Det är förmodligen också den enda gången som han har spelat mot Zlatan.

Stoke på Old Trafford ska vara en enkel seger för Manchester United, allt annat är undermåligt.

Inför morgondagens match saknas Afellay, Butland och Ireland på grund av långtidsskador. Frågetecken för Allen (hamstring) och Walters (fot) men Shaqiri gjorde comeback förra veckan.

Given vikarierade för skadade Butland i mål men gjorde det så dåligt att tredjemålvakten Lee Grant fick chansen. Då Stoke förra veckan spelade 1-1 mot West Brom gjorde Grant Premier League-debut, 33 år gammal, efter drygt 400 matcher i Championship (och Division 1, som andradivisionen hette när Grant började spela fotboll). Han höll nollan i 90 minuter men på tilläggstid tryckte Rondón in kvitteringen. Hade inte Grant spelat för Stoke hade jag nästan tyckt synd om honom.

Backlinjen känns given. Johnson, nyligen tillbaka efter skada, tar högerbacken, Shawcross och Martins Indi spelar i mittförsvaret och Pieters tar vänsterbacken.

Offensivt har manager Mark Hughes lite mer att laborera med. Utgångstipset får ändå bli ett tremannamittfält – Hughes har växlat mellan 4-3-3 och 4-2-3-1 – med Cameron, Whelan och Allen. Om inte Allen kommer till spel torde Walters vara första reserv men han är ju också tveksam, så även Imbula är aktuell. Däremot får Adam nöja sig med bänken.

Shaqiri, Bony och Arnautovic spelade på topp senast. Utgångstipset är att de fortsätter. Diouf konkurrerar med Bony om platsen centralt, med noll mål var har de varit lika ineffektiva hittills den här säsongen. Crouch är nog bara ett alternativ från bänken. Bojan får också nöja sig med bänkvärmning.

Möjlig startelva (4-3-3): Grant; Johnson, Shawcross, Martins Indi, Pieters; Cameron, Whelan, Allen; Shaqiri, Bony, Arnautovic

Historik

Moyes och Van Gaal spräckte sviter i parti och minut. En svit höll de dock intakt, den med hemmasegrar mot Stoke. Sedan de gick upp till Premier League 2008 har Stoke lämnat Old Trafford med åtta förluster och 6-25 i målskillnad.

Som sagt. En hemmamatch mot Stoke ska vara en enkel seger.

När Stoke gick upp var sviten redan fem matcher lång och United har 15-1-0, 45-8 på de 16 senaste hemmamatcherna mot Stoke.

Förra säsongen, i februari, gjorde United en av säsongens bästa matcher och vann med 3-0. Lingard, framspelad av Borthwick-Jackson inledde målskyttet efter en kvart. Sedan tog Martial och Rooney över med varsitt mål och varsin assist och matchen var död efter 53 minuter.

Bortamatchen förra säsongen var inte lika rolig.

Matchfakta

Manchester United
Stoke City

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 7
Tid: Söndagen den 2 oktober 2016, 13.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Robert Madley
• assisterande: Perry, Smart
• fjärde: Jones
Teve: Viasat Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador: Jones (knä, mitten oktober)
Tveksamma: Fosu-Mensah (smäll)
Mkhitaryan (lår)
Shaw (ljumske)
Avstängda:
Position: 6:e | 4-0-2 | 12-7 | 12
Hemma:7:e | 2-0-1 | 7-3 | 6
Bästa målskytt: Ibrahimovic (4)
Disciplin: 12 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F10/9Manchester cityHPL1-2
F15/9FeyenoordBEL0-1
F18/9WatfordBPL1-3
V21/9NorthamptonBLC3-1
V24/9LeicesterHPL4-1
V29/9Zorya LuhanskHEL1-0

Stoke City

Skador: Afellay (knä, mars)
Butland (fot, november)
Ireland (benbrott, februari)
Tveksamma: Allen (hamstring)
Walters (fot)
Avstängda:
Position: 19:e | 0-2-4 | 4-15 | 2
Borta:16:e | 0-1-2 | 2-6 | 1
Bästa målskytt: Allen, Arnautovic, Bojan, Shaqiri (1)
Disciplin: 16 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V23/8StevenageBLC4-0
F27/8EvertonBPL0-1
F10/9TottenhamHPL0-4
F18/9Crystal PalaceBPL1-4
F21/9HullHLC1-2
O24/9West BromHPL1-1

United mot Stoke

Totalt: 10443-33-28159-123
Premier League: 1612-2-235-13
Hemma: 5128-16-797-42
SENASTE MÖTENA
V2014-12-02HPL2-1
O2015-01-01BPL1-1
F2015-12-26BPL0-2
V2016-02-02HPL3-0
SENASTE HEMMAMATCHER
V2012-01-20HPL4-2
V2013-01-25HPL3-2
V2014-12-02HPL2-1
V2016-02-02HPL3-0

Domare: Robert Madley

M
PL 2016/17:422003
PL 2015/16:26700513
PL totalt:471411817
Snitt (2015-17):3,070,000,170,53
Alla domare 2015/16:3,210,070,100,24
MVOF
Dömt United:2200
Dömt Stoke:6123
Data primärt via Muss.se, Physioroom.com (motståndarnas skador), Whoscored.com (aktuell statistik), Stretfordend.co.uk (historik), Transfermarkt.de (domarstatistik).