Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United – Fenerbahce 4-1

Embed from Getty Images

Manchester United vann enkelt med 4-1 mot Fenerbahce på Old Trafford. Pogba gjorde två mål medan Martial och Lingard bidrog med varsitt. Van Persie gjorde Fenerbahces reduceringsmål. Segern ger United ett bra utgångsläge halvvägs in i gruppspelet.

Först en kort nyhetsrapport som säger att Chris Smalling gick ut efter första halvlek på grund av en lättare muskelskada. Förhoppningen är att han ska kunna spela på söndag.

Oinspirerad kross

Det finns mycket positivt att ta med från den här matchen. Framför allt att laget gjorde fyra mål. Att göra många mål är alltid bra. Individuellt är det också ett antal spelare som lämnar Old Trafford med bra betyg.

Men: Den här segern är svår att värdera. För Fenerbahce var verkligen usla. United behövde inte anstränga sig för att krossa motståndaren. Första halvtimmen var det en tråkig tillställning där inget av lagen var värst intresserade av att spela fotboll.

Sedan slog Carrick en briljant krossboll. Mata tog emot den briljant. Kjaer orkade inte försvara och tog den enkla utvägen genom att helt enkelt dra ner Mata. Straff och mål. Lite samma visa några minuter senare, om än med andra spelare inblandade.

Embed from Getty Images

Sedan rann det iväg till 4-0 och hade United trampat gaspedalen i botten kunde det ha runnit iväg ordentligt. Men det fanns förstås ingen anledning att göra så – för flera av spelarna var det viktigt att spara energi inför söndagens match.

United var inte överdrivet intresserade av att spela den här matchen. José Mourinho sa så mycket i sin intervju i teve inför matchen: ”Det är inte den viktigaste turneringen för oss.” Det är oundvikligt att sånt smittar av sig på spelarna.

Men Fenerbahce lyckades med bedriften att faktiskt vara mindre inspirerade än hemmalaget. Det är ytterst sällsynt att vi får en motståndare som lägger sig så platt, vanligen ser ju motståndaren matchen mot United som en cupfinal (även om de förr i tiden ofta gav upp ganska tidigt).

Djupledsbollarna gladde

Michael Carrick fick chansen bredvid Paul Pogba. Carrick var utmärkt. Det var han mot Northampton också. Vad han kan tillföra visade han med avtryck då han spelade fram Mata för Uniteds första straff. Jag har propagerat för att Carrick ska få chansen bakom Pogba. Det kommer jag fortsätta göra. Men den här matchen säger varken till eller från. Att dominera mot Northampton är inte samma sak som att dominera mot Chelsea.

Centralt fick Carrick sällskap av Pogba och Mata. Båda imponerade, även om Mata borde ha gjort mål. Mata fixade den första straffen och låg bakom den andra. Pogba mot en motståndare som inte bryr sig kommer alltid att vara suverän.

Det kanske största glädjeämnet idag var djupledsbollarna in bakom Fenerbahces backlinje, bäst illustrerat av bollarna som gav de båda straffarna. De bollarna har ju två ingredienser: en spelare som slår passningen och en spelare som löper på den. Om det är passningarna som skapar löpningarna eller om det är löpningarna som skapar passningarna är väl mest en filosofisk fråga.

Shaw svek

Dagens minus för mig var Luke Shaw. Jag är övertygad om att Uniteds bästa backlinje har Shaw som vänsterback. Men idag påminde Shaw mer om spelaren vi såg i slutet av säsongen 2014/15 än under tiden före benbrottet förra året. Han var slarvig och felplacerad.

Genomgående en jobbig match för Shaw. Nu är han i ett skede där han måste vinna tillbaka sin plats och idag kom han inte närmare, tvärtom.

Kul med Fosu-Mensah på mitten

Oklart om Mourinho hade en plan med att spela Timothy Fosu-Mensah på mittfältet, eller om holländaren bara var bästa alternativet när Pogba skulle vilas. Oavsett var det skoj att se Fosu-Mensah springa omkring på Uniteds mittfält. Det var ett inhopp som gav mersmak, även om det förstås är svårt att värdera.

Om det var kul att se Fosu-Mensah på mittfältet så var det mindre kul att se honom på bänken i 75 minuter. Det här var en given match att ge honom speltid. På mittfältet fanns det kanske anledning att spela Pogba och Carrick men i backlinjen känns det meningslöst att ge Darmian speltid och varken Bailly eller Smalling hade mått dåligt av en dags vila. Att Rojo kommer in före Fosu-Mensah är bara dumt.

När får Mkhitaryan chansen?

En annan sak jag tycker är dumt är att Henrikh Mkhitaryan inte fick någon speltid. Mourinho sa inför matchen att armeniern saknar matchform. Men hur ska han kunna få någon matchform om han aldrig får spela?

Jag kan för all del köpa att Mourinho inte vill slänga in matchotränade spelare i a-laget. Men då måste han ju ge dem chansen i reservlaget.

Ett universum av en atom

I BT Sports studio var Uniteds straffar ett stort diskussionsämne. Inte att domaren blåste straff men att Wayne Rooney inte tog någon av straffarna. Det diskuterades i halvtid och diskussionen fortsatte efter matchen. Framför allt var Michael Owen väldigt upprörd över detta. Han verkade typ tycka att Rooney borde slänga skorna på hyllan då han inte insisterade på att få lägga straffarna.

Embed from Getty Images

För det första: Wayne Rooney är en usel straffskytt. Wayne Rooney har missat tio straffar som Unitedspelare (straffläggningar exkluderade, vilket gynnar Rooneys sak). Det är sämst i klubbens historia (eller åtminstone sedan andra världskriget). Denis Law är tvåa på sju missar (Law var också en usel straffskytt). Rooney har förvisso gjort en massa straffmål också men han landar på 72 procent mål, det är  värdelöst.

För det andra: Det kan ju finnas tusen orsaker till att det blev Pogba och Martial som tog straffarna. Som att Pogba – enligt Pogba själv – ville ta straffen och att Pogba – enligt Mourinho – var utsett till straffskytt.