Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Liverpool

Embed from Getty Images

Imorgon smäller det! Manchester United mot Liverpool på Old Trafford. United jagar tionde raka segern medan Liverpool har en mer vacklande form. Inte för att formkurvan nödvändigtvis spelar någon som helst roll i de här matcherna.

Tre poäng, inte mer än så,” säger Uniteds manager José Mourinho inför matchen. ”Det är många matcher kvar att spela och många poäng som du ska ta och detta är bara tre av dem,” kontrar Liverpools manager Jürgen Klopp.

Båda har förstås fel. Det vet Mourinho, det vet Klopp och det vet alla andra. Efteråt är det himmel eller helvete. Poängen är irrelevanta, det viktiga är att besegra Liverpool.

Avspark 17.00 och matchen visas givetvis på Viasat Sport Premium och Viaplay.

Manchester United

Manchester Uniteds segersvit är nu nio matcher lång. Den förlustfria sviten är upp i 15. Men nio betyder ingenting om det inte blir tio.

Framför allt är defensiven ramstark. Senast United släppte in fler än ett mål var i början på november (i ligan i slutet på oktober). Efter nyår har United tre matcher med noll insläppta. Offensivt har United gjort två mål eller fler sju matcher i rad.

José Mourinho har två små frågetecken inför morgondagens match. Zlatan Ibrahimovic har varit sjuk och Marcos Rojo har varit ute med en muskelskada.

Embed from Getty Images

Jag tror att de är tillgängliga. Jag kan inte bekräfta med 48 timmar till matchen men jag tror att de är närmare att vara redo än att inte vara det,” sa Mourinho igår.

Bailly saknas på grund av afrikanska mästerskapen, i övrigt är alla andra tillgängliga.

Mourinho försökte igår tona ner förväntningarna: ”Tre poäng. […] Tre poäng, inte mer än så. […] Det är bara en stormatch till i våra karriärer. […] Men i slutändan är det bara en stormatch till. Låt oss njuta.

Startelvan är tämligen given, även om det finns några små frågetecken här och var. De Gea startar i mål och Valencia är given på högerbacken. Om Rojo är spelklar går han in bredvid Jones, annars är det Smalling som lirar bredvid Jones. På vänsterbacken pekar det mesta på Darmian, även om det inte kan uteslutas att Blind får chansen. (Ska väl heller inte utesluta att Shaw plötsligt återuppstår.)

Guardians Jamie Jackson tror att en frisk Michael Carrick kommer att bänkas imorgon. Det är han nog ganska ensam om i hela världen. Carrick startar i den sittande rollen, Herrera fortsätter i den dynamiska bollvinnarrollen och Pogba gör sin sak i den fria rollen till vänster.

Embed from Getty Images

Jag förutsätter att Zlatan har skakat av sig sin sjukdom. Vilka två som spelar bredvid Zlatan är inte självklart, men mitt utgångstips är Mkhitaryan och Martial. Men här har Mourinho flera alternativ i Mata, Rashford, Rooney och Lingard, beroende på hur han vill att matchen ska se ut. Framför allt Mata är formstark. Om han börjar på bänken är han första man in ifall United behöver göra mål. Rooney jagar målrekordet men får anses ha små chanser att starta.

Möjlig startelva (4-3-3): De Gea; Valencia, Jones, Rojo, Darmian; Herrera, Carrick, Pogba; Mkhitaryan, Ibrahimovic, Martial

Liverpool

Manchester United är uppenbart i toppform. Liverpools form är mer svårbedömd. Tre matcher i rad utan seger indikerar formsvacka. Men det finns förmildrande omständigheter. Oavgjort borta mot Sunderland kom mindre än 48 timmar efter holmgången mot Manchester city. Den oavgjorda matchen mot Plymouth kom med reservlaget och är därför inte relevant.

I veckan förlorade Liverpool mot Southampton i ligacupen. Då ställde de i princip upp med bästa tillgängliga lag och då var de riktigt dåliga. Men många av spelarna hade nog en eller annan tanke på söndagens match. Dessutom får Liverpool sannolikt tillbaka nyckelspelarna Henderson och Matip nu, medan Coutinho förväntas gå in i startelvan för första gången sedan i slutet på november.

Liverpool har, med god marginal, gjort flest mål i ligan. Defensivt är de emellertid sämst av topplagen.

Klopp försökte, liksom Mourinho, tona ner matchens betydelse. ”Det handlar inte om att göra den större än den faktiskt är,” sa han. Och la till att det bara är tre poäng som står på spel. Men, till skillnad från Mourinho, kunde han inte riktigt behärska sig hela vägen.

Du kan vara tia och de kan vara etta, eller de kan vara 15:e och vi etta, det spelar ingen roll för matchen. Det är väldigt viktigt och vi vet det. Det är en speciell match och vi är medvetna om det.

Coutinho, Henderson och Matip förväntas som sagt kunna spela imorgon. Då har Liverpool i praktiken en skadefri trupp (Grujic och Ings räknas inte). Men medan Uniteds Rojo och Zlatan kliver in efter kort frånvaro är det större frågetecken för matchformen på Liverpooltrion.

Precis som United har Liverpool en spelare som har rest på afrikanska mästerskapen. Det är Sadio Mané, som är ett större avbräck för Liverpool än Bailly är för United.

Embed from Getty Images

Matip, som inte har spelat sedan den 11 december, är emellertid så pass mycket bättre än Klavan att Klopp måste välja Matip. Henderson har inte spelat i år men Henderson är för Liverpool vad Carrick är för United.

Karius stod i ligacupen i veckan och var bra. Det är dock förväntat att Mignolet är tillbaka i mål imorgon. Clyne och Milner är givna som ytterbackar. Lovren spelar i mittförsvaret, tillsammans med Matip eller Klavan.

Offensivt är det mindre givet hur Liverpool ställer upp. Mané har bara missat en ligamatch den här säsongen, det var borta mot Burnley i augusti. Då gjorde Liverpool noll mål. Mané är lagets bästa målskytt och Liverpool har ingen naturlig ersättare där.

Troligast är kanske att Lallana flyttar upp i anfallet, vilket resulterar i ett mer defensivt balanserat mittfält. Det skulle då betyda Lallana till höger, Firmino i mitten och Coutinho till vänster i anfallet. Sturridge och Origi finns som alternativ men innebär en försvagning för Klopps lag. Sturridge har inte viljan att springa så mycket som managern vill medan Origi inte har samma fotbollskunnande som alternativen.

Embed from Getty Images

Om Lallana lirar i anfallet vill Klopp ställa upp med Wijnaldum, Henderson och Can på mittfältet. Om inte Henderson kan lira är det troligen Lucas Leiva som tar balansrollen. Det skulle Mourinho uppskatta.

Vad som är tydligt i genomgången är att Liverpool inte alls har samma bredd som United har. Men det är inte bredden som spelar imorgon.

Möjlig startelva (4-3-3): Mignolet; Clyne, Lovren, Matip, Milner; Wijnaldum, Henderson, Can; Lallana, Firmino, Couthinho

Historik

När lagen spelade på Anfield i höstas blev det noll mål. David de Gea gjorde två stora räddningar och Zlatan missade en stor chans. Det var allt som hände offensivt. En dålig match, var de flesta överens om. Mourinho håller inte med.

Jag vet inte, det beror på dina kriterier. Vissa säger att 0-0 inte är en bra fotbollsmatch för att det inte blir mål. Jag accepterar det sättet att analysera. Men det betyder inte att jag håller med. 0-0 kan vara en väldigt bra match och jag tycker att matchen på Anfield var väldigt bra.

I senaste matchen på Old Trafford blev det också oavgjort, men det var i Europa League. Senaste ligamatchen på Old Trafford slutade med en 3-1-seger för United, då Anthony Martial gjorde debut.

Embed from Getty Images

I ligan är det sällsynt att det blir oavgjort. Matchen på Anfield var den första oavgjorda på tio matcher och det har bara slutat oavgjort två gånger på de 22 senaste i ligan, eller tre gånger de senaste 33.

Begränsar vi oss till ligamatcher på Old Trafford så blir det aldrig oavgjort. I mars 2000 blev det 1-1 på Old Trafford sedan Ole Gunnar Solskjaer kvitterat. Därefter har United elva segrar och Liverpool fem.

Matchfakta

Manchester United
Liverpool

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 21
Tid: Söndagen den 15 januari 2017, 17.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Michael Oliver
• assisterande: Beswick, McDonough
• fjärde: Pawson
Teve: Viasat Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador:
Tveksamma: Ibrahimovic (sjuk)
Rojo (muskel)
Avstängda:
Otillgänglig: Bailly (afrikanska mästerskapen)
Position: 6:e | 11-6-3 | 31-19 | 39
Hemma:7:e | 5-4-1 | 16-8 | 19
Bästa målskytt: Ibrahimovic (13)
Disciplin: 46 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V17/12West BromBPL2-0 
V26/12SunderlandHPL3-1 
V31/12MiddlesbroughHPL2-1 
V2/1West HamBPL2-0 
V7/1ReadingHFA4-0 
V10/1HullHLC2-0 

Liverpool

Skador: Ings (knä, maj)
Tveksamma: Grujic (hälsena)
Henderson (häl)
Matip (vrist)
Avstängda:
Otillgängliga: Mané (afrikanska mästerskapen)
Position: 2:a | 13-5-2 | 48-23 | 44
Borta:3:e | 6-3-2 | 22-16 | 21
Bästa målskytt: Mané (9)
Disciplin: 30 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V19/12EvertonBPL1-0 
V27/12StokeHPL4-1 
V31/12Manchester cityHPL1-0 
O2/1SunderlandBPL2-2 
O8/1PlymouthHFA0-0 
F11/1SouthamptonBLC0-1 

United mot Liverpool

Totalt:  19779-53-65271-250
Premier League:  4927-9-1372-55
Hemma:  9348-28-17156-86
SENASTE MÖTENA
V2016-01-17BPL1-0 
F2016-03-10BEL0-2 
O2016-03-17HEL1-1 
O2016-10-17BPL0-0 
SENASTE HEMMAMATCHER
F2014-03-16HPL0-3 
V2014-12-14HPL3-0 
V2015-09-12HPL3-1 
O2016-03-17HEL1-1 

Domare: Michael Oliver

 M
PL 2016/17:1857018
PL 2015/16:2692236
PL totalt:15750571447
Snitt (2015-17): 3,390,050,090,32
Alla domare 2015/16: 3,210,070,100,24
 MVOF
Dömt United:22967
Dömt Liverpool:261286
Data primärt via Muss.se, Physioroom.com (motståndarnas skador), Whoscored.com (aktuell statistik), Stretfordend.co.uk (historik), Transfermarkt.de (domarstatistik).