Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Vi behöver mer kontinuitet

Embed from Getty Images

När det återstår sisådär en tredjedel av säsongen passar vi på att stämma av med styrelsen och redaktionen. Ickeaktiviteten under januarifönstret diskuteras. Dessutom snackar vi Anthony Martial, anfallsspel och mittbackar.

Och kommer Manchester United någonsin lämna sjätteplatsen?

Om januarifönstret

Transferfönstret bommades igen med en smäll. Gjorde United rätt som inte värvade någon?

Åke Karlsson: Gjorde helt rätt då vi kan vänta ut Griezmann till sommaren och så mycket annat intressant fanns inte för oss

Gustav Brinck-Larsen: Ja. Någon stjärna, typ Griezmann, skulle inte gå att få loss i januari och vi har en tillräckligt bred trupp för att kunna hantera våren. Även VNL kan vi ta till sommaren.

Johannes Johansson: Svårt att svara på! Priserna på spelarna skjuter än mer i höjden när det gäller januari-fönstret och det hade förmodligen kostat skjortan att signera någon av högre kaliber. Däremot är det alltid spännande med nya namn och jag hade gärna sett United värvat någon talangfull spelare, oavsett position.

Mikael Krekula: Jag tror inte det fanns så mycket att värva. Klart United skulle mått bra av en Griezmann eller annat toppnamn framåt men det var helt enkelt inte realistiskt.

Björn Appelgren: Ja. Det finns sällan rätt spelare till rätt pris i januari. Vi har inga platser som behöver panikfyllas.

Mikael Österdahl: Om spelarna som finns på önskelistan inför nästa säsong inte gick att värva nu men går att värva i sommar är det utan tvekan rätt. Men till exempel en Eric Bailly hade garanterat gått att värva i januari. Även om det kanske kostar 50 procent mer så är det fel att vänta.

Kent Yxell: Ja, det brukar inte finnas något i godisskålen efter jul och nyår utan först till sommaren igen.

David Sundgren: Jag tycker det var rätt att inte värva någon. Känner att det är bättre att värva inför nästa säsong, tycker att Mourinho ska få mer tid med nuvarande tid. Dock tycker jag vi kunde skeppat iväg lite spelare.

Axel Tuanzebe belönades med nytt kontrakt. Är han en framtida a-lagsspelare i United?

Åke Karlsson: Ja absolut annars hade han varit på utlån

Gustav Brinck-Larsen: Osannolikt. Mourinho verkar ha en plan att värva in de spelare han tycker sig behöva. Jag tror det blir svårt för unga spelare att ta sig in de närmaste åren, men jag hoppas jag har fel.

Johannes Johansson: Axel Tuanzebe har råmaterialet för att lyckas bli en toppspelare. Med alla hans egenskaper i ryggsäcken handlar det egentligen ”bara” om den mentala biten. Bestämmer han sig och tränar hårt för det så kommer han vara ordinarie i vår backlinje inom ett par säsonger.

Mikael Krekula: Ja, det tror jag. Även om det är svårt att säga då Mourinho inte är så angelägen att ge chansen till så många ungdomar. Men Tuanzebe har alla möjligheter att slå sig in i en backlinje med Rojo och Phil Jones liksom.

Embed from Getty Images

Björn Appelgren: Svårt att svara på. Hoppas så klart att han lyckas. Tycker det jag har sett av honom är bra. Men får han chansen?

Mikael Österdahl: Potentialen har han utan tvekan. Frågan är bara om han får chansen. Mourinho har förklarat att han hellre lirar med etablerade mittbackar i usel form än att ge Tuanzebe, eller ens Fosu-Mensah, chansen.

Kent Yxell: Ja, med den speluppfattningen och elegansen kan han bli en ny Rio.

David Sundgren: Ska säga att jag inte har järnkoll på honom men älskar generellt när vi flyttar upp spelare från våran akademi, så rätt beslut enligt mig.

Sean Goss såldes till QPR. Något att orda om?

Åke Karlsson: Nej

Gustav Brinck-Larsen: Egentligen inte. Lycka till Sean.

Johannes Johansson: Fullt rimlig övergång. Har väldigt svårt att se en framtida United-spelare i honom.

Mikael Krekula: Nej, tyckte alltid det var lite märkligt att han fick följa med på turnén under LvG. Men det var förmodligen för att han var vänsterfotad.

Embed from Getty Images

Mikael Österdahl: Att han tillhörde de bättre spelarna i reservlaget säger mer om kvaliteten på reservlaget än Goss.

Kent Yxell: Nej, lycka till. Ännu en från akademien som har fått en bra utbildning och som kan göra sig bra på annan nivå.

David Sundgren: Spännande spelare men haft en del skador, tror det kan vara bra med klubbyte. Tror inte han kommer tillbaka till oss.

Joe Riley gick till Sheffield United på lån. Tankar om det?

Gustav Brinck-Larsen: Rätt val, men han kommer ändå inte ha en framtid i Uniteds A-lag.

Johannes Johansson: Behöver självklart A-lagserfarenhet så en utlåning var på sin plats. Har visat lovande tendenser i United och detta kommer ge honom ytterligare kött på benen.

Mikael Krekula: Kul för honom att få pröva på lite a-lagsfotboll (även om han i skrivande stund ännu inte fått debutera) men det känns som en rimlig nivå på en klubb, topplag i League One som Sheffield United är just nu. Riley skötte sig, men har ingen framtid i United.

Embed from Getty Images

Björn Appelgren: Det är ju en klubb som spelar för uppflyttning till Championship så nivån känns väl rimlig. Hoppas såklart på chans i United, men det är svårt att sia om.

Mikael Österdahl: Skulle förvåna oerhört om han gör någon mer match för United.

Kent Yxell: Bra med ny erfarenhet som lättare gör att United kan se om han utvecklats i rätt riktning när han återvänder…

David Sundgren: Känns som en rimlig nivå på klubb, tror inte han blir United-spelare framledes, möjligen Championship.

Om målvakter

Det svängde på målvaktsfronten. Sam Johnstone gick till Aston Villa på lån. Tankar om det?

Åke Karlsson: Bra nivå. Kan få mycket att göra där mellan stolparna och visa vad han kan

Gustav Brinck-Larsen: Jag tror Johnstone skulle må bra av en permanent flytt. Villa är sjunde klubben han lånas ut till om jag räknat rätt. Bättre att sälja och låta någon annan klubb satsa på honom för att sedan köpa tillbaka honom om han skulle utvecklas väl. Tror dock inte han blir mer än en reservmålvakt för United.

Johannes Johansson: Är väl den nivån den gode Johnstone håller. Gör sig som tredjemålvakt i United, inte mer än så.

Mikael Krekula: Johnstone såg väldigt intressant ut för några säsonger sedan, men känslan är att han stagnerat. Därför var det direkt nödvändigt med ett lån till en hyfsad klubb som Aston Villa ändå är. Om han skulle nöja sig med att vara reserv så tror jag det finns en framtid.

Embed from Getty Images

Björn Appelgren: Rimlig nivå, ja. Framtid i United, nej.

Mikael Österdahl: Känns som en bra klubb för honom. Men det borde ha varit en permanent flytt… för ett par år sedan. Killen är snart 24 år och har fortfarande inte debuterat i a-laget.

Kent Yxell: För målvakter är det ännu nyttigare att träna under olika målvaktstränare och även att stå på matcherna i ligan, så extra positivt om de får spela alltså.

David Sundgren: Bra att han får speltid, målvakt är ju inte det lättaste att slå sig in i Manchester Uniteds A-lag då De Gea förhoppningsvis är vår målvakt för en lång tid framöver.

Joel Pereira återkallades för att sedan bli skadad. Då återkallades Dean Henderson. Hur bra tredjemålvakt behöver United ha?

Gustav Brinck-Larsen: Det är viktigt att ha en bra tredjemålvakt. Målvakten är en så viktig position att det måste finns täckning där. Vi behöver ha en bättre andremålvakt än Romero och en tredjemålvakt som håller Pereira/Johnstone-klass.

Johannes Johansson: Är såklart bra att ha en fullt duglig backup ifall det händer något. Att Pereira fick chansen tycker jag kändes spännande. När det gäller Henderson och O’Hara anser jag att den sistnämnde hade fungerat helt okej som tredjemålvakt, medan Henderson istället fått erfarenhet av utlåningen.

Mikael Krekula: Inleder med en fråga: kan man inte återkalla en utlånad målvakt ifall andramålvakten skulle skada sig? I så fall känns det som det mest vettiga att göra.

Björn Appelgren: Vi får hoppas att två räcker.

Embed from Getty Images

Mikael Österdahl: Ska extremt mycket till för att tredjemålvakten ska behövas. Och om ett lag tappar två målvakter brukar det finnas möjlighet att agera utanför transferfönstren.

Kent Yxell: Man kan ju annars alltid kalla hem O’Shea, nej det hade räckt med O’Hara!

David Sundgren: Tycker inte att tredjemålvakten behöver vara en superstar, räcker gott med en junior. Angående målvakter ser jag gärna Pereira som tvåa bakom De Gea nästa säsong.

Tjänar målvakter som Pereira och Henderson något på att träna med Uniteds a-lag? Eller hämmar det mest deras utveckling?

Gustav Brinck-Larsen: Matcher utvecklar mer än träning. Jag tror därför på konceptet att ha två tredjemålvakter, så att de kan vara utlånade halva säsongen var för att få matcherfarenhet.

Johannes Johansson: Ja, alla målvakter måste väl gynnas av att träna med De Gea? Träningsmässigt är det såklart bättre i United, det handlar snarare om utveckling via speltid vid utlåning.

Mikael Krekula: De tränar väl inte så mycket med laget ändå, men självklart med De Gea och en duktig målvaktstränare, men det måste ändå vara bättre att spela regelbunden a-lagsfotboll vilket både Pereira och Henderson gjorde.

Björn Appelgren: Träna med a-laget kan väl vara bra, men inte bara med a-laget. Viktigt att träna även med de man spelar med.

Embed from Getty Images

Mikael Österdahl: Det är förstås bättre att träna med United än att träna med Grimsby. Men jag är övertygad om att det är mycket bättre att spela för Grimsby än att hålla på och tramsa i Uniteds reservlag. Ut med killarna på lån, de är alldeles för bra för reservlaget.

Kent Yxell: De tjänar på att ha bra och olika målvaktstränare under sin utveckling.

David Sundgren: I deras ålder får de bra träningar med bra spelare men de lär sig säkert mer av att få kontinuerligt med speltid i en annan klubb, så det vore att föredra att ha dem på lån och ha möjlighet att kalla hem dem vid behov.

Övriga frågor

Då lämnar vi silly season och målvakter. Däremot verkar vi inte lämna sjätteplatsen. Eller?

Åke Karlsson: Tre oavgjorda, kändes som det gått troll i att avgöra dessa. Men Arsenal och Liverpool verkar inte stå distansen ut så nu har vi trots allt chansen att ta en CL-plats.

Gustav Brinck-Larsen: Vi slutar fyra, trots några tuffa bortamatcher i slutet av säsongen. Jag är övertygad om att spelet snart sitter bättre och då tar vi oss förbi Liverpool och Arsenal. City har tyvärr fått den injektion de behövde i Gabriel Jesus och Spurs håller till andraplatsen i år, men därefter kommer vi.

Johannes Johansson: Vi har ju förtvivlat svårt att vinna när vi behöver det som mest. Dessutom har vi svårt att hitta en jämnhet. När det är bra så är det riktigt bra, när det är dåligt är det riktigt uselt. Ändå är jag övertygad om att vi fixar fjärdeplatsen.

Mikael Krekula: Känslan är ändå positiv, United skapar chanser och lagen ovanför är inte omöjliga att ta sig förbi direkt. Liverpool verkar vara i fritt fall och Arsenal är långt ifrån stabila. city har höga toppar men djupa dalar. Däremot så MÅSTE United börja vinna matcher där man är helt överlägsna. Nu. Inte råd med fler tapp där.

Björn Appelgren: Nej nej nej. Vi är förmodligen förbi Liverpool redan efter Watford-matchen. Vi tar en CL-plats!

Mikael Österdahl: Det börjar kännas hopplöst! Men avståndet krymper ändå. Snart har vi klättrat ett par placeringar. Gäller dock att Leicester var starten på en ny segersvit, för säsongsavslutningen blir galet tuff.

Kent Yxell: Nej, vi kommer att göra tillräckligt med mål för att passera minst två lag och ta CL- platsen!

David Sundgren: Vi kommer gå upp till tredjeplats, sen tar det stopp.

För en tid sedan diskuterade vi Pogbas kaptensmöjligheter. En följdfråga som föll bort då är vem ska ta över som kapten efter Rooney?

Åke Karlsson: Varför inte Valencia eller De Gea?

Gustav Brinck-Larsen: Kortsiktigt ser jag ingen som har rätt kombination av klass och ledaregenskaper. Om både Rooney och Carrick lämnar i sommar tror jag det skulle kunna bli så att Zlatan, om han stannar, tar bindeln ett år. Kanske kan Bailly vara ett alternativ efter det? Svårt att säga, personligen föredrar jag en mittback eller central mittfältare som kapten. Om Pogba tänker fortsätta vara ”Pogba Inc” vill jag aldrig se bindeln på honom.

Johannes Johansson: Bra fråga! Det är absolut för tidigt för Pogba, han behöver mogna. Smalling hade varit det naturliga men med tanke på hans säsong är det inte ens säkert han är kvar i truppen efter sommaren. Vi får återkomma till den frågan!

Mikael Krekula: Ser inget riktigt givet alternativ. Chris Smalling kanske om han skärper till sig…

Björn Appelgren: Carrick. Sen är det väl ganska ont om kaptensmaterial. Pogba ligger väl närmast, men då måste han sluta slarva på plan och tramsa utanför den. Varför inte Bailly?!

Mikael Österdahl: Jag ser inget annat alternativ. Möjligen Herrera, men jag tvivlar på att han kommer att vara tillräckligt ordinarie. Smalling har mindre kaptenskvalitet än ett höstlöv. Valencia ger fortfarande inga intervjuer på engelska. De Gea är målvakt och därmed utesluten per automatik. Jones har trots sin nya stålkropp bara mäktat med spel i hälften av ligamatcherna.

Kent Yxell: De Gea – en med mest rutin i laget som alltid visar vägen med rätt inställning.

David Sundgren: Av de yngre ser jag ingen naturlig kapten att ta över efter de tre vi har nu, men på sikt efter några år kan säkert Paul få bindeln och växa både som person och spelare. Kandidaten jag kan ta utöver Pogba blir Phil Jones om han mot förmodan skulle hålla sig skadefri – han är engelsk och en pådrivare i försvarslinjen.

Vad händer med Anthony Martial?

Åke Karlsson: De undrar jag med, skärpning United vi måste få veta! Och se till att reda ut detta snart så han finns med igen

Gustav Brinck-Larsen: Han stannar. Den svåra andra säsongen nu, till nästa år kommer han vara förstaval på vänsterkanten. Hans största utmaning är att lära sig tajma löpningar utan boll. När han gör det kommer han öka sin målskörd med 50 %.

Johannes Johansson: Han gör en Mkhitaryan!

Mikael Krekula: Fan vet. Jättemärkligt då han varit bra på slutet. Är orolig att han vill lämna, och det vore ett stort, stort misstag om United tillät det ske.

Embed from Getty Images

Björn Appelgren: Han blir kvar. Ett tag. Hoppas länge och att han lyckas, men då måste han spelas på rätt plats i rätt roll.

Mikael Österdahl: Fan vet. Men jag har länge haft en gnagande känsla i magen att Martial kommer att bli en ny De Bruyne för Mourinho.

Kent Yxell: Han blir kvar trots att han stagnerat i utvecklingen, tappat formen – ser loj ut!

David Sundgren: Det bekymrar mig att se att Mourinho spelar honom så lite. Enligt mig är han en av de första spelarna jag skulle ta ut. Fortsätter Mou att inte ta ut honom mer regelbundet är jag rädd att han ruttnar och ledsnar på sin situation hos oss och byter klubb till sommaren.

Zlatan är fast på laget men spelarna bredvid honom skiftas konstant. Gör Mourinho rätt som roterar så friskt?

Gustav Brinck-Larsen: Rotera är rätt, tyvärr känns väl roterandet framtvingat på grund av dåliga prestationer än av rejäl konkurrens. Nästa steg är att rotationen sker av positiva istället före negativa anledningar.

Johannes Johansson: Både ja och nej! När spelschemat är tätt är det helt rätt, men då bör även Zlatan vilas mer kontinuerligt. Vissa spelare behöver vila medan andra spelare tappar självförtroende när de åsidosätts.

Mikael Krekula: Nej, jag tycker inte det. När man spelat fotboll själv vet man att man behöver kontinuitet och förtroende, annars är det svårt att prestera på en jämn nivå. Jag tycker att han borde satsa på några och sedan ge dem chansen under åtminstone 3-4 matcher…

Björn Appelgren: Nja. Mer kontinuitet runt om hade kanske varit rimligt. Och varför inte mer rotation på Zlatan och Pogba när de inte levererar (framför allt på Pogba)?

Mikael Österdahl: Nej, det är bara att titta i kolumnen för gjorda mål. Killarna vet att de måste uträtta stordåd för att få förnyat förtroende och överarbetar därför. Låt två, förslagsvis Mkhitaryan och Martial, få förtroendet i en handfull ligamatcher. Så får de andra försöka vinna en plats i cuperna och som inhoppare. Fergie kunde rotera så friskt men han var unik.

Kent Yxell: Ja, det är många om platserna bredvid Z och alla har olika egenskaper utöver att de flesta är snabba!

David Sundgren: Det är visserligen många matcher men tycker kontinuitet är bra och tror vi skulle göra bättre och jämnare insatser om han bestämde sig för vilka som hade varit förstavalen på olika positioner.

Jones och Smalling var borta i början på säsongen. Sedan har Bailly varit borta. Men nu är alla mittbackar tillgängliga (förutsatt att Jones skada, som rapporterat, är lindrig). Vilket mittbackspar borde Mourinho satsa på?

Åke Karlsson: Utan att tveka Rojo – Bailly

Gustav Brinck-Larsen: Bailly ska spela, bredvid honom gäller dagsform, men måste jag välja en säger jag Smalling på grund av att han såg ut att vara på rätt väg mot Leicester samt att av honom, Jones och Rojo är han den som tidigare haft högst högstanivå.

Johannes Johansson: I nuläget tycker jag Bailly och Jones. Smalling från förra säsongen hade dock petat Jones.

Mikael Krekula: Smalling har fått mycket skit (med rätta) men jag är ändå svag för honom och har någon slags grundtro på att han är en av de två bästa där. Så säger Bailly och Smalling. Hårt mot Jones dock, som varit fantastisk, men tänker att Smalling passar bättre med Bailly.

Embed from Getty Images

Björn Appelgren: Bailly + 1, Jones har väl nästan överglänst Smalling?

Mikael Österdahl: Anyone but Smalling! Och Bailly ska förstås spela. Med tanke på att Rojo som mittback garanterar att Rojo inte spelar vänsterback säger jag att Rojo ska ha platsen bredvid Bailly.

Kent Yxell: Bailly och Jones, trodde inte Jones skulle komma tillbaka som han gjort men gillar det.

David Sundgren: Som det sett ut hittills under säsongen tycker jag Bailly och Jones, men min gamla hackkyckling Marcos Rojo skuggar. Tycker han visat mig att han kan spela bra på den här nivån. Smalling har varit en grov missräkning för mig och är i min bok fyra på rankingen just nu…