Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Ligacupfakta: Finaler, Manchester United och Southampton

Embed from Getty Images

Två dagar kvar till ligacupfinalen 2017. Manchester United mot Southampton på Wembley.

I uppbyggnaden till finalen tittar vi på diverse ligacupfakta. Vi började igår med lagens väg till finalen. Idag tittar vi på finalfakta, ligacuphistorik för de båda klubbarna och inbördes möten. I den avslutande delen imorgon tar vi en titt på lagens ligacuptriumfer.

Den här texten diskuterar, om inget annat noteras, endast ligacupen.

Ligacupfinaler

 • Manchester United spelar på söndag sin nionde final i ligacupen. Bara Liverpool har spelat fler finaler. Hittills har det blivit fyra segrar och fyra förluster, vilket ger en vinstprocent på 50.
 • Southampton har också finalrutin så det räcker och blir över. De har tagit sig till final en gång. Bara 19 lag har gjort det bättre. De har noll segrar och en finalförlust, vilket ger en vinstprocent på 0.
 • Sex av Uniteds åtta finaler har avgjorts under ordinarie tid. United har en förlust i förlängning och en seger på straffar.
 • Alla Southamptons finaler har avgjorts under ordinarie tid.
 • United inledde med en enda finalseger på fem försök.
 • Nu har United en svit på tre raka finalsegrar: 2006, 2009 och 2010.

Wembley

 • United spelade fyra finaler på gamla Wembley (en seger, tre förluster), två finaler på Millennium Stadium i Cardiff (en seger, en förlust) och två finaler på nya Wembley (två segrar).
 • Southampton spelade sin enda final på gamla Wembley.
 • Southampton har bara gjort en enda match på nya Wembley. Det var i finalen i Football League Trophy 2010, då de besegrade Carlisle United med 2-1.
 • Manchester United har fler besök på nya Wembley. Det här blir faktiskt fjärde matchen på Wembley på bara elva månader. United har spelat två ligacupfinaler (båda segrar), två FA-cupfinaler (en seger, en förlust), tre FA-cupsemifinaler (en seger, två förluster), en Europacupfinal (förlust) och Community Shield sju gånger (sex segrar) på nya Wembley. Totalt 15 matcher, varav tio segrar.

Manchester United i ligacupen

 • Manchester United har chansen att vinna ligacupen för femte gången. I så fall går United upp jämsides med Aston Villa och Chelsea. Bara Liverpool (åtta) har fler vinster.
 • United deltar i ligacupen för 50:e gången. Första gången var säsongen 1960/61, vilket också var första gången som cupen spelades. Därefter gjorde United ett uppehåll på fem säsonger. Efter comebacken 1966/67 gjorde United ett nytt uppehåll i två säsonger. Från och med säsongen 1969/70 har United deltagit i cupen samtliga säsonger.
 • Uniteds sämsta resultat är uttåg i andra omgången, vilket har skett åtta gånger. I omgång 3 har det blivit uttåg 13 gånger och United har tio förluster i åttondelsfinal. Vidare har United fem förluster både i kvartsfinal och semifinal och så har United, som tidigare noterat, fyra segrar och fyra förluster i finaler.

Southampton i ligacupen

 • Southampton har deltagit i cupen samtliga säsonger som den har spelats. Därmed deltar de i cupen för 57:e gången.
 • De har generellt varit dåliga i ligacupen. Inkluderat den här säsongen har de bara tre kvartsfinalsegrar på tio försök. De har åkt ut i första omgången två gånger, i andra omgången 14 gånger, i tredje omgången 15 gånger och i fjärde omgången 14 gånger. När de har tagit sig förbi kvartsfinal har det blivit en semifinalförlust och en finalförlust och så ännu okänt resultat den här säsongen.
 • De är inte bara i ligacupen som Southampton är dåliga. I FA-cupen har de bara fyra finaler (tre förluster) på 115 försök. Ja, i klubbens historia har de bara två ynka finalsegrar, i FA-cupen 1976 och i Football League Trophy 2010.

United mot Southampton i ligacupen

 • Att Southampton sällan går långt i ligacupen har resulterat i att United och Southampton sällan har mötts. Faktiskt bara tre möten.
 • Senaste mötet var i kvartsfinalen 1991, då Mark Hughes var snäppet bättre än Alan Shearer. United lottades på bortaplan. Shearer gav Southampton ledningen efter 71 minuter men Hughes kvitterade sju minuter senare. Därmed omspel. Nu var det Hughes som slog till först. Shearer kvitterade men Hughes svarade med 2-1 och 3-1 för ett hattrick. Då hjälpte det föga att Shearer reducerade på straff i slutskedet.
 • Det första mötet var i fjärde omgången säsongen 1982/83, då Gordon McQueen och Norman Whiteside gjorde mål i en 2-0-seger.
 • Säsongen 1986/87 vann emellertid Southampton. Efter mållöst på Old Trafford vann Southampton med 4-1 i returen. Men vi ska inte vara överdrivet ledsna för det: den förlusten var nämligen droppen som fick Ron Atkinsons bägare att rinna över. Atkinson fick sparken och en viss Alex Ferguson tog över.
 • I FA-cupen har lagen mötts oftare, elva gånger för att vara exakt. United har nio segrar, varav tre efter omspel.
 • Southamptons båda segrar i FA-cupen har emellertid stor historisk betydelse. Deras seger 1976 kom i finalen (de vann på ett offsidemål). Deras seger 1992 kom på straffar, vilket är signifikant då det var första gången som en FA-cupmatch mellan lag från den högsta divisionen avgjordes på straffar.
 • United har nu en svit på fyra segrar mot Southampton i cupsammanhang (samtliga i FA-cupen), detta med en målskillnad på 11-1. Extra imponerande då tre av matcherna har spelats på St Mary’s i Southampton.