Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Tack och farväl Bastian Schweinsteiger

Igår meddelades så att den tyska fotbollsmästaren Bastian Schweinsteiger lämnar Manchester United för spel i MLS-laget Chicago Fire. I denna frågeask stämmer vi av med styrelsen och redaktionen om Schweinsteiger och dennes tid i Manchester United.

Bastian Schweinsteiger lämnar Manchester United. Vad är din spontana reaktion?

Åke Karlsson: Tycker att det är mycket tråkigt för han fick aldrig en ärlig chans

Kent Yxell: Var väntat men trodde det skulle dröja till sommaren nu när han togs in från frysboxen

Mikael Österdahl: Inte en sekund för tidigt. Vi borde ha värvat honom långt tidigare och gjort oss av med honom ungefär då vi värvade honom.

Johannes Johansson: Ledsamt! Bastian har varit en personlig favorit sedan han slog igenom som yttermittfältare i Bayern.

Marcus Beijar: Alltså, jag är ju lite ledsen. Jag hade stora förväntningar på honom som kulturbärare när han kom och såg honom som en prestigevärvning. Han visade en entusiasm och stolthet över att få komma till klubben, bara det gav en bra försmak. Det blev ju i princip tvärtom och frågan är väl då hur ledsen man kan vara. Sörjer dock sortin mer än Schneiderlins och Depays.

Simon Sani: Trist. Inte för att Bastian tillförde så mycket på planen, men tycker om spelare som fått dödsdomen men ändå kämpar och tar sig in i laget igen. Sen så har jag alltid tyckt som Bastian, sedan barnsben.

Gustav Brinck-Larsen: Ändå lite oväntat att det blev nu och inte till sommaren, med tanke på spelschemat kunde han varit bra att ha kvar. Men att han skulle försvinna var ju bara en tidsfråga.

Björn Appelgren: En axelryckning sett till hans insats för United. Samtidigt känns det som ett jävligt ovärdigt slut för en väldigt bra spelare.

Mikael Krekula: Kommer ju inte som någon överraskning, Schweinsteiger har inte ingått i Mourinhos planer så det känns inte så mycket just nu, tråkigt att han inte kunde uträtta mer.

David Sundgren: Jag var väldigt exalterad när han kom då han alltid varit en spelare jag hållit väldigt högt (brukade alltid svara hans namn på favoritspelare som inte har/inte spelar i Manchester United tidigare) men nu är det lika bra att han försvinner, då han inte ingår i Mourinhos planer.

Embed from Getty Images

Gör United rätt som låter Schweinsteiger lämna?

Åke Karlsson: Ja som allting har utvecklat sig fanns det ingen återvändo

Kent Yxell: Ja, han tillför inget längre tyvärr. Jag trodde han hade mer kvar i kroppen när han kom men frånsett att han var en bra pådrivare ibland första säsongen märkte man snabbt att han tappat farten…

Mikael Österdahl: Självklart! Hans kultstatus är bisarr och inte ett dugg förtjänt. Långt innan han placerades i Mourinhos frysbox var han en lönetjuv som brydde sig mer om att kolla på tennis än att spela fotboll för Manchester United.

Johannes Johansson: Om Mourinho inte tänker använda honom så är det ingen vits att han är kvar i klubben, även om det är mot hans egen vilja.

Marcus Beijar: Absolut. Det är ingen värdighet i att ha honom utanför truppen och på bänken när det behövs utfyllnad. En lönepost försvinner, samtidigt som det är mest schysst mot honom också.

Simon Sani: Ja, absolut.

Gustav Brinck-Larsen: Med tanke på att Mourinho inte vill spela honom, ja. Personligen tycker jag han bör gå före Fellaini i en sittande mittfältsroll, men som vi vet tycker inte Mourinho det.

Björn Appelgren: Ja, kan man tycka något annat?

Mikael Krekula: Ja, det tycker jag ändå. Han har ingen framtid i klubben på något sätt och han har sett väldigt slut ut.

David Sundgren: Ja, han fick ytterst sparsamt med speltid och han har passerat zenit som spelare.

Kommer du att sakna honom?

Åke Karlsson: Ja det gör jag, en stor fotboll spelare och en go gubbe

Kent Yxell: Nej, han kom för sent till United för att göra ett avtryck som man minns

Mikael Österdahl: Inte ett dugg.

Johannes Johansson: Jag har saknat honom hela säsongen. Han kanske inte håller nivån för att vara en ordinarie spelare i Manchester United, men han hade definitivt gjort nytta som en rotationsspelare. Sen uppskattar jag honom enormt som person, oerhört professionell!

Marcus Beijar: Ja, det kommer jag faktiskt. Jag kanske är lite ensam om det, men jag tycker trots allt han verkar vara en hygglig typ (samtidigt som det råder lite delade meningar om huruvida han är det eller inte) som kunde ha gett mer än han sist och slutligen gav. Han är i grunden en bra fotbollsspelare, urtypen för en mittfältsmotor, men tiden har kommit ikapp också.

Simon Sani: *snyft*

Gustav Brinck-Larsen: Han var en av mina favoritspelare utanför United innan han kom till klubben, men med tanke på att hans avtryck i klubben blev såpass litet kan jag inte påstå att jag kommer sakna honom som Unitedspelare. Men jag gillar honom fortfarande.

Björn Appelgren: Nej, det jag möjligtvis kommer sakna är tanken på att han kunde ha blivit ett bra tillskott. Men han blev ju aldrig det och därför känns hans tid i United som en stor parentes.

Mikael Krekula: Nej det kan jag inte påstå att jag kommer göra. Han har satt för få avtryck.

David Sundgren: Med tanke på lite han fick spela, inte nämnvärt mycket även om det fortfarande är en personlig favorit!

Vad är ditt bästa minne av Unitedspelaren Bastian Schweinsteiger?

Åke Karlsson: Tyvärr att han aldrig fick en rejäl chans att visa sitt kunnande

Kent Yxell: När han målade borta mot Watford och firandet därefter…

Mikael Österdahl: När han skrev på kändes det bra! Och målet (som förvisso var ett självmål) mot Watford visade att han fortfarande kunde när han ville. Synd att han inte ville oftare.

Johannes Johansson: Är faktiskt när Mourinho gav honom en plats i startelvan mot Wigan i slutet av januari. Schweinsteiger fick enorma hyllningar från läktarna och dessutom fick han krydda det hela med att göra mål.

Marcus Beijar: Det är väl också lite paradoxalt, men mottagandet han fick på Old Trafford i november ifjol. 1-1-nicken och brottningsmatchen med Okazaki mot Leicester om jag måste ta ett mål.

Simon Sani: Första målet, löpningen! Oerhört schysst!

Gustav Brinck-Larsen: Dagen han presenterades då man fick hopp om att en hyfsat värdig ersättare till Scholes äntligen kommit, samt när han tvingade in segermålet mot Watford förra säsongen. Vilket väl säger en del om hans avtryck i klubben.

Björn Appelgren: Att han värvades. Det var bra. Men sen blev det paj.

Mikael Krekula: Att han alltid kämpade hårt, åtminstone såg det ut så… och sedan hans mål mot Watford.

David Sundgren: Det sena segermålet borta mot Watford, som visserligen står som ett självmål, men hans vilja där ledde till ett sent avgörande!

Vad får Schweinsteiger för betyg på Unitedkarriären?

Åke Karlsson: Svårt att sätta betyg på en spelare som gjort så få matcher

Kent Yxell: Knappt godkänt men bara på grund av sin inställning, inte vad han uträttade på plan…

Mikael Österdahl: Fullständigt fiasko på alla sätt och vis.

Johannes Johansson: Tyvärr blir det inte godkänt i och med att han inte fick spela tillräckligt. Hade han fått mer speltid är jag övertygad om att han hade gjort ett än större avtryck.

Marcus Beijar: Underkänt. Det går inte att ge annat med tanke på förväntningar och status när han kom. Sedan har betyget sina förklaringar i skador också.

Simon Sani: Underkänt, tyvärr. Skada och – 50°C kall frysbox gör att han inte ens får chansen att spela upp betyget.

Gustav Brinck-Larsen: Misslyckad. På tiogradig skala skulle jag säga en tvåa, baserat på förväntningarna att han skulle komma in som vår mittfältschef, men aldrig var i närheten av att ta den rollen.

Björn Appelgren: Kan man ge betyg i onödighet. Kom aldrig in i det, inte ens under LVG som värvade honom. Betyg i ett ord och med facit i hand: varför?

Mikael Krekula: Han var godkänd när han spelade, men inte mer än så. Han gjorde några viktiga mål i klubben så godkänt är det jag vill ge honom även om förväntningarna såklart var höga hos många.

David Sundgren: Gjorde det okej när han väl spelade. Lämnade inga större avtryck på planen, mer utanför på sociala medier…

Van Gaals värvningar försvinner i rask takt. Di María, Falcao, Valdés, Schneiderlin, Memphis och nu Schweinsteiger är borta. Tankar om det?

Åke Karlsson: Valdes och Schweinsteiger är inga dåliga värvningar, bara misskötta av United

Kent Yxell: Verkar som om Vangalning hade fel i sina värvningar, men att de kanske lyckas annorstädes (se Memphis nu i Lyon!)

Mikael Österdahl: Det är ett starkt tecken på strukturella problem i klubben. Moyes ville rensa och bygga nytt. Van Gaal gjorde det. Nu är det Mourinho som vill bygga nytt och rensa ut det som redan finns. Om några år är Mourinho borta och då lär nästa manager vilja upprepa proceduren.

Johannes Johansson: Ingen av dem lyckades direkt i United och det är väl den stora orsaken till att de försvunnit. Att Mourinho vill forma laget själv är väl en annan faktor och då ryker de spelare som inte passar in i mallen. Hur som helst är det bra spelare på pappret som försvunnit.

Marcus Beijar: Det är väl hyfsat naturligt ändå. Di Maria ville inte spela i United, de övriga är för dåliga för att ingå i en trupp som ska byggas för att vinna ligan på sikt. En tränare ska få sätta sin prägel, och då är det naturligt att spelare försvinner.

Simon Sani: Det visar tydligt två saker; för det första hur olika filosofier två tränare kan ha och för det andra hur mycket pengar United har.

Gustav Brinck-Larsen: Ingen av dessa spelare har ju imponerat hos oss, mer än Di Maria under sina första månader (men han ville ju inte spela under LvG i mer än ett år), så tycker egentligen inte det är så konstigt. Oavsett vem som värvat dem.

Björn Appelgren: Konstigt att ingen av dem gjorde större avtryck under LVG, men inte alls konstigt att ingen av dem är kvar. Den enda jag skulle vilja ha i United idag rent spelmässigt är Di Maria. Han hade gjort det bra under Mourinho tror jag.

Mikael Krekula: Att det inte var så lyckade värvningar… den gemensamma känslan kring alla dessa var att man snarare värvade namn än spelare som faktiskt passade in i spelsätt eller i klubben.

David Sundgren: Di Maria är ju en klassspelare, de övriga var ju inte tillräckligt bra och inte särskilt förvånande att de är borta. Var kritisk till Van Gaal, men när de gäller dessa värvningar tyckte jag alla kändes riktigt intressanta och bra när vi köpte dem, men ingen blev ju nån hit hos oss, då är det lika bra att sälja, oavsett vem som var manager då…