Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Bygg ut Old Trafford, det är vårt hem

Säsongsavslutningen står för dörren. Ett gäng intensiva veckor väntar, där tanken är att United ska vinna Europa League och avancera i ligan.

Vi spekulerar fritt och diskuterar även Paul Pogba, Old Traffords framtid och en del annat.

Är Paul Pogba ett 90 miljoners-problem för Manchester United?

Björn Appelgren: Både ja och nej. Han är bra, men långt ifrån så bra som prislappen kräver. Förhoppningsvis kan Mourinho utveckla honom och hans spel till kommande säsong. Jag vill se bättre mer hunger, bättre beslutsfattande och ett enklare spel från Pogba. Han är ju relativt ung och därmed har han bra med tid att ge oss valuta för pengarna.

Marcus Beijar: Ja, självklart. Är man världens genom tiderna dyraste fotbollsspelare ställs det enorma krav, och de motsvarar han inte. Samtidigt utgör ju inte Pogba själv nödvändigtvis hela problemet, han har en manager som sett det som större att få in honom i truppen än att hitta en position åt honom i startelvan.

David Selini: Nej, han är riktigt bra. Måste bara höja sin lägstanivå och börja spela enklare ibland.

Embed from Getty Images

Åke Karlsson: Det hoppas jag inte, han är mer en framtidsman

Gustav Brinck-Larsen: Bara för de fans som inte förstår varför han kostade så mycket. Han ger Uniteds mittfält en dimension som saknats senaste åren, så han är inte ett problem – han är en lösning.

Mikael Krekula: United får redan ut mycket av Pogba, men känslan är att man kan maximera den utdelningen ännu mer. Han är värd att bygga laget kring, för såpass bra är han. Och kritiken till trots, så är det så himla tydligt att United har saknat en fantastiskt bra mittfältare de senaste åren och lika tydligt är det nu att man har en sådan.

Mikael Österdahl: Absolut inte. Hade alla spelare varit på Pogbas nivå skulle United vinna ligan. Skrev mer om Pogba här.

Mourinho säger att han hellre vinner Europa League än slutar fyra i ligan. Håller ni med?

Björn Appelgren: Låter rimligt. Seger i EL ger både titel och CL-plats.

Marcus Beijar: Manchester United ska ha som mål att vinna alla tävlingar man ställer upp i. Nu är ligan körd, medan Europa League är en reell titelchans samtidigt som det ger en biljett till Champions League. Nu är avslutningen i ligan tuff och Mourinhos kommentar känns lite som en ursäkt om det inte blir en fjärdeplacering. Samtidigt, han vinner två titlar under sin första säsong i klubben och tar United till Champions League om han leder oss till seger i Stockholm.

David Selini: Ja, en titel är alltid en titel. Nödvändigt för att bygga vinnarkultur i gruppen.

Åke Karlsson: Det kan väl inte spela någon som helst roll bara det blir CL

Gustav Brinck-Larsen: Ja. Helst både och såklart, så att vi puttar ut något av de andra lagen från topp fyra. Men en Europa League-titel skulle vara härligt, och eftersom det ger en CL-plats tycker jag fokus bör ligga på den. Men med tanke på spelschemat har vi en bra chans att sätta oss i slagläge även i ligan under nästa vecka.

Mikael Krekula: Ja, är inte det ganska självklart? Att lag satsar på att bli 3:a, eller 4;a, är ju för att man når just Champions League. Men når man det genom Europa League så blir ju ligaplaceringen tämligen oviktig.

Mikael Österdahl: Självklart. Jag hade föredragit Europa League även om utan en Champions League-plats som bonus. Det är hög tid att komplettera samlingen.

Men är det Europa League eller ligan som är vår bästa chans att nåt Champions League?

Björn Appelgren: Jag tycker att man ska satsa på båda. Skulle säga att vinst i EL känns något lättare än fjärdeplatsen i PL just nu, baserat på det tuffa spelschemat. Men jag gillar egentligen inte att tänka så. Rätt mentalitet är att inte vara rädd för de andra topplagen, de ska vara rädda för att möta oss.

Marcus Beijar: Med tanke på schemat som avslutar ligan så säger jag Europa League. Samtidigt kan det här laget slå Chelsea hemma i ligan och förlora mot Genk på Friends, känns det som.

David Selini: Som det ser ut bör United ta det via ligan, men ojämnheten gör nog att EL är bästa chansen.

Åke Karlsson: Tycker att chansen är ganska jämbördiga, vi ska dit

Gustav Brinck-Larsen: Det beror helt på nästa vecka. Lek med tanken att United lyckas ta nio poäng, (inte omöjligt när det är WBA och Everton hemma samt Sunderland borta), City förlorar mot både Arsenal och Chelsea samt att Liverpool tappar poäng mot Everton och Stoke. Då ser det helt plötsligt rätt bra ut när vi går in i vår svåra period med matcher mot Chelsea, City, Arsenal och Tottenham. Men visst, med tanke på spelschemat i ligan kontra lagen som är kvar i Europa League så bör Europa League vara ”enklare”.

Mikael Krekula: Jag säger tveklöst Europa League. Visst, lagen ovanför i ligan tappar poäng här och där men United verkar fortfarande inte hittat någon lösning att slå bottenlag på hemmaplan och även om man nu faktiskt lyckats ta sig förbi sjätteplatsen så har det inte varit stora framsteg. I Europa League är motståndet klart överkomligt och United får anses vara favoriter till titeln.

Mikael Österdahl: Cup är ju cup och en dålig match kan räcka för att förstöra. Men det finns helt enkelt för många bananskal i ligan. Framför allt som United inte ens med självklarhet vinner de enkla matcherna och har underpresterat grovt i toppmatcherna. Så för mig förefaller Europa League vara den klart bästa chansen.

Embed from Getty Images

Mourinho klagar regelbundet på spelschemat. Har han rätt?

Björn Appelgren: Delvis, till exempel med tv-styrda avsparkstider, men vafan. Det är ju kul att lira boll. Se fram emot matcherna istället för att klaga. Och ju fler udda avsparkstider, desto större chans att vi får se United på tv.

Marcus Beijar: Både ja och nej. Ja, det är allt annat än lätt med tanke på att man gick långt i bägge cuperna och i Europa. Nej, det här visste han när han tog jobbet, och det här är omöjligen en nyhet efter åren i Chelsea.

David Selini: Nja, det är ju en följd av att vinna matcher att man får spela mer. Titta bara hur många matcher exempelvis Real Madrid gått i år. Truppen ska klara den matchningen.

Åke Karlsson: Visst har han rätt men jag vill att han tar en lägre profil i detta ämne

Gustav Brinck-Larsen: Ja, med tanke på att det tas noll hänsyn till spelet i Europa. Nej, med tanke på att han roterat för dåligt och trots vissheten om det tuffa spelschemat släppte Schneiderlin i januari och Schweinsteiger nyss.

Mikael Krekula: Mourinho gillar att klaga. Även när det inte finns något att klaga på så hittar han något. Jag känner: kul med fler matcher för United, gärna lite fler vill jag se!

Mikael Österdahl: Han har en del poänger i det han säger. Att maximera vilan för lagen som spelar i Europa borde vara prioriterat när spelschemat konstrueras. Med det sagt så tror jag att det är dåligt för United att Mourinho så ofta tar upp frågan. Istället för att fokusera på det negativa så borde vi fokusera på det positiva. Har du många matcher så är det ju för att du går långt i cuperna – det är alltså en effekt av något positivt. En kan aldrig få för mycket Manchester United.

På tal om spelschemat. United har Chelsea hemma samt city, Arsenal och Tottenham borta under en fyraveckorsperiod senare i vår. Dessutom en kvartsfinal och förhoppningsvis två semifinaler i Europa League samtidigt. Klarar det här laget den perioden?

Björn Appelgren: Det beror på vad målet är. EL borde vi klara, men vinster i samtliga PL-matcher är såklart svårt. Gissar på 7 poäng av 12 möjliga.

Marcus Beijar: Jag tror inte att vi klarar ligaavslutningen så pass att vi slutar topp fyra, men det beror ju också på hur vi presterat mot de sämre lagen i år. Jag tror att vi klarar oss till semifinal i Europa League. Får vi då Besiktas eller Schalke i semin så vete fåglarna.

David Selini: Tror det blir väldigt tufft, därav kanske klokt att fokusera på Europa League.

Åke Karlsson: Oj det blir tufft för vilket lag som helst men vi måste vara optimister

Embed from Getty Images

Gustav Brinck-Larsen: Det är ju elddopet som kommer nu, inget snack om den saken. Jag tror stenhårt på laget. Zlatans avstängning kom ändå rätt lägligt, Herreras likaså och att Pogba slapp landslagsspel var också positivt i längden tror jag. Det är ju bara försvaret som är oroligt nu. De skadade mittbackarna måste tillbaka snabbt, för de kommer behövas allihop.

Mikael Krekula: Njae det tror jag ändå inte. Det känns som att United får offra lite fokus från ligan för att försöka vinna Europa League vid just denna period. Men samtidigt är det extremt viktiga och avgörande ligamatcher ifall Europa League skulle skita sig. En extremt svår fråga…

Mikael Österdahl: De toppmatcher vi har spelat hittills indikerar att det blir väldigt svårt. Och om Mourinho fortsatt vägrar rotera på vissa positioner kommer det att finnas spelare som inte orkar.

Vad krävs under säsongsavslutningen för att säsongen ska ses som godkänd?

Björn Appelgren: CL-plats och före Liverpool i PL.

Marcus Beijar: Med tanke på hur den utvecklats, en CL-plats.

David Selini: Kvalificering för CL, oavsett hur det uppnås. En eller två titlar är mycket bra.

Åke Karlsson: Bland dom fyra i ligan och en EL-final

Gustav Brinck-Larsen: Topp fyra eller vinst i Europa League, då är det godkänt. Blir det både och är det en bra säsong. Men vi måste spela Champions League till hösten.

Mikael Krekula: Topp 4 i ligan eller vinst i Europa League.

Mikael Österdahl: På sätt och vis känns det som att det skeppet redan har seglat. Mina krav på förhand var att vi åtminstone skulle vara med i titelstriden och att vi med god marginal skulle ta en Champions League-plats. Skulle vi ändå smita in bland topp tre och också vinna Europa League så glider nog betyget ändå upp på godkänt.

Är Zlatan Ibrahimovic en Manchester United-spelare nästa säsong?

Björn Appelgren: Ja, han vill ha en säsong till, och inte mig emot. Tycker dock att han ska ha en mer nedtonad roll. ALLT får inte handla om att passa Zlatan. Det är inte bra nog att han gör många mål om laget gör få.

Marcus Beijar: Ja, det är han och ja, det vill jag. Skulle Zlatan inte ha imponerat så pass som han ändå gjort hade det varit mer tveksamt, men nu har han visat att han klarar spel i Premier League, och tar vi oss till CL så ser jag det som än mer givet.

David Selini: Ja, tror han blir kvar. Enda farhågan är om han vill avsluta på topp för han lär knappast överträffa det här nästa år.

Embed from Getty Images

Åke Karlsson: Han kommer att vara kvar, han har mer att bevisa för sig själv och alla belackare i England

Gustav Brinck-Larsen: Ja, jag både tror och hoppas det. Hans (och framförallt Raiolas) spel nu är ett sätt att få upp lönen ytterligare, samt att hålla honom relevant. Ju mer det skrivs om Zlatan desto bättre är deras filosofi. Men han stannar ett år till.

Mikael Krekula: Jag hoppas definitivt det, vore dumt att hoppas på annat med tanke på vilken säsong han gjort. Jag tror också att han stannar en säsong till, särskilt om han inte uppnår de alla mål han har.

Mikael Österdahl: Det verkar så. Tidigare var min känsla att chansen minskade för varje dag som gick utan att det bekräftades men indikationerna den senaste tiden pekar på att han stannar. Vilket så klart är positivt för United. Men han bör spela mindre nästa säsong än han har gjort den här säsongen.

Managers som blir avstängda får i normalfallet kommunicera med sina spelare före match och i halvtid samt med bänken under match. Har en sådan avstängning verkligen någon effekt?

Björn Appelgren: Ja, men inte gigantisk. Möjligheten att handla snabbt försvåras till exempel. Kan vara matchavgörande, men är det sällan.

Marcus Beijar: Nej. Ska det ha en reell effekt så ska det inte tillåtas kommunikation. Sedan finns det ju inget regelverk som håller streck för avstängningar av managers heller.

David Selini: Ja, det är klart. Den fysiska närvaron finns ju inte vid sidlinjen. Vet av erfarenhet att det har en betydelse. Sen kan det ju vara både positivt och negativt för olika spelare.

Åke Karlsson: Ja det tror jag, fattar bara inte hur länge Conte och Klopp ska få klara sig

Gustav Brinck-Larsen: Nej, det säger sig självt. Är managern avstängd bör han åläggas att spendera hela matchdagen med FA-delegat, utan tillgång till telefon eller annan kommunikationsutrustning om det skall vara någon poäng.

Mikael Krekula: Nej, en sådan bestraffning känns bara löjlig och verkningslös. Ska man vara avstängd så ska man vara det och inte kunna påverka något inför eller under match.

Mikael Österdahl: Nej! Det managern säger till spelarna före match och i halvtid är långt viktigare än det budskap han kan förmedla från sidlinjen.

Rent hypotetiskt: Vi säger att United har 150 miljoner pund att spendera i sommar. Du får bestämma om de ska spenderas på att värva spelare, på att bygga ut Old Trafford eller på att betala av skulden. Vad väljer du? Alla pengar måste läggas i en korg. (Den här frågan är skamlöst stulen från United We Stands forum.)

Björn Appelgren: Hade pengarna räckt till att betala av hela skulden hade jag gjort det. Men eftersom skulden är mer än dubbelt så stor hade jag köpt spelare. Mest för att det känns om den roligaste uppgiften.

Marcus Beijar: Jag värvar. Står mellan det och att betala skulder. Samtidigt, byggs inte den här truppen tillräckligt stark för att vinna ligan/abonnera på en topp 4-placering så sinar det i kassan ändå. Då finns det inga pengar att amortera med på lång sikt. Med tanke på summorna United visat sig beredda att betala för spelare så räcker ju inte 150 miljoner pund så långt heller, inte i någon ände.

David Selini: Betala av skulden med det mesta samt investera i lite billigare spelare som passar spelsättet perfekt. [Svaret inte godkänt. Alla pengar måste läggas i en korg. Red. anm.]

Åke Karlsson: Det skall spenderas på spelare, typ Griezmann eller Varane

Gustav Brinck-Larsen: Värva spelare. Helt enkelt för att de klasspelare vi behöver för att kunna utmana om titeln kommer kosta så mycket. Skulden är under kontroll och bygga ut arenan kan vänta ett år.

Mikael Krekula: Ojoj, nu kommer muppen i mig fram och jag säger; allt på spelare! Det är möjligt att andra alternativ är vettigare, fan vet egentligen, men visst vore det spännande med något miljardköp till.

Mikael Österdahl: Att vi inte redan har byggt ut Sir Bobby Charlton Stand är skamligt. De som bestämmer har redan bevisat att de inte kommer att göra det, så jag måste fatta beslutet åt dem. Värva kan vi göra senare. Skulden är otrevlig men bevisligen inget som påverkar den dagliga driften av klubben, så att betala av den skulle vara tämligen effektlöst.

Embed from Getty Images

Borde United strunta i att bygga ut Old Trafford och istället bygga en ny arena?

Björn Appelgren: Har inte följt någon sådan diskussion och är därför dåligt insatt i för- och nackdelar. Spontant svar: bygga ut Old Trafford. Skynda långsamt i tider av stor skuldsättning tänker jag.

Marcus Beijar: Nej, jag vill ha United kvar på Old Trafford. För mig får man bygga ut Sir Bobby Charlton Stand framom att lämna arenan.

David Selini: Absolut inte. Old Trafford är United!

Åke Karlsson: Bygg ut Old Trafford, det är vårt hem

Gustav Brinck-Larsen: Nej. Tradition är viktigt, och klubben har råd att bygga ut och fräscha upp Old Trafford.

Mikael Krekula: Nej! Jag älskar Old Trafford och den har sin charm, den är modern utan att vara själlös. En helt ny arena vore trist som fan, och förmodligen dyrt.

Mikael Österdahl: Spontant skriker jag: NEJ! NEJ! NEJ! Old Trafford har dock problem som inte går att lösa (från mitt perspektiv är det faktum att ljudet från Stretford End stannar på Stretford End det största problemet men klubben hade stora problem med den nya handikappsektionen), så rent pragmatiskt är ett nybygge säkert det rätta. En ny arena som byggs på rätt sätt skulle kunna vara magnifik, men jag litar inte ett dugg på att de som bestämmer skulle göra det på rätt sätt. Tottenhams nya ser ut att kunna bli bra men citys och Arsenals arenor är värdelösa, liksom Wembley.