Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Mourinhos presskonferens, ber om ursäkt till Schweinsteiger; datum mot Arsenal

Embed from Getty Images

Imorgon smäller det. En tuff aprilmånad, med inte mindre än nio matcher för United, drar igång med hemmamatchen mot West Bromwich.

Presskonferensen inför matchen, den delen som inte ligger under embargo till senare, handlade i princip om två saker: Skador och avstängningar samt Bastian Schweinsteiger. Den inleddes och avslutade med skador/avstängningar, med Schweinsteiger däremellan. Här tar vi det i två stora block istället.

Mourinho om skador och avstängningar: De viktiga är de som är redo att spela, det är så vi måste tänka. Vi kan inte vara här och gråta eller prata om de spelare som inte är tillgängliga för spel. Ni vet att Zlatan och Herrera är avstängda, ni vet att Herrera fick två matcher för den episoden mot Chelsea. Ni vet vad som hände i det engelska landslaget med Smalling och Jones. Ni vet att vi också har Pogba skadad, men jag repeterar: de är inte viktiga. De viktiga spelarna är de som är redo att spela, och de som jag litar på, de som kommer ge allt imorgon i vår kamp för topp fyra.”

Wayne Rooney? ”Wayne Rooney är spelklar.”

På fråga om Jones och Smalling: ”Jag vet inte [hur länge de blir borta). Jag vet att Zlatan och Herrera har sina sista avstängingar, så de två är enkla att säga att de kommer vara tillgängliga efter matchen. Jag tror definitivt att de två engelska killarna är långtidsskador. Och Pogba har jag ingen aning om.”

Mourinho fick en fråga om spelare som blivit köpta (före Mourinho kom till klubben) som han inte skulle ha köpt, och om den nu flyktade Schweinsteiger hamnade i den kategorin av spelare. Där passade Mourinho på att göra något så okaraktäristiskt som att ge en ursäkt och visa ånger för hur han behandlade tysken: ”Han är i kategorin av spelare som jag känner mig ledsen över hur jag behandlade honom. Jag vill inte prata om honom som spelare eller som en ’borde köpa eller inte borde köpa’, jag vill prata om honom som professionell och som människa. Och det var det sista jag sa till honom innan han lämnade. ’Jag behandlade dig inte rätt en gång, jag måste behandla dig rätt nu.’

”Så när han bad mig låta honom lämna var jag tvungen att säga ’ja, du får lämna’. För jag gjorde det en gång [behandlade honom felaktigt], jag kan inte gör det igen. Jag känner mig ledsen för den första perioden med honom. Han vet det, och jag är vet att han vet om det, för jag sa det till honom. Jag kommer sakna en bra kille, en bra professionell spelare med bra inflytande på träning. Väldigt bra inflytande.

”Så jag kunde inte stoppa honom från att lämna, även om jag vet att vi till slutet av säsongen har många så matcher och förmodligen skulle behövt honom för några matcher eller några perioder, jag var tvungen att låta lämna och nu officiellt önska honom och hans fru ett väldigt lyckligt liv i Chicago.”

Om han ångrar sig och skulle gjort något annorlunda nu: ”Ja, jag ångrar hur jag behandlade honom när han kom.  Jag skulle ha låtit honom vara i truppen [om jag hade vetat det jag vet nu]. Jag visste att vi då hade för många spelare. Om ni kommer ihåg så hade vi många spelare i osäkra situationer och vi hade fortfarande Schneiderlein, Depay, vi hade Andreas Pereira, Tyler Blackett och James Wilson. Vi hade en enorm trupp i början. Men efter att ha lärt känna honom som en professionell spelare och som person, det sätt han betedde sig och det sätt han respekterade mina beslut som tränare – ja, jag ångrar mig och jag har inga problem att erkänna det. Och han vet det, för jag talade om det för honom.”

Han ser dock inte att något liknande skall hända i sommar igen: ”Jag har alltid sagt att andra säsongen är en säsong när managern vet allt om spelarna. Vad jag vet om Bastian, inte som spelar för som spelare vet alla, men vad jag visste om honom var att han hade en säsong fylld av skador där han nästan inte spelade. En säsong där han inte ens blev behandlad i klubben, han blev behandlad utanför klubben. Och jag tyckte att det inte var rätt, mentaliteten inte var rätt. Det var en typ av spelare jag inte skulle vilja ha i truppen. Men till andra säsongen vet jag allt som händer. Andra säsongen vet jag spelarna jag vill ha eller inte vill ha, varför jag vill ha eller varför jag inte vill ha, vilka som spelar spelare eller varför en spelare inte spelar. Nu har jag varit här i tio månader, och tio månader är en lång tid. Ur en managers synpunkt tycker jag andra säsongen är enklare än den första.”

Embed from Getty Images

Även i Mourinhos intervju med MUTV pratades det mycket om skador. Där svarade han i princip samma sak som på presskonferensen. Han bekräftade dock att samtliga spelare som varit i Sydamerika är redo (”Trötta, ja såklart, men redo att hjälpa oss”) samt att han, på fråga om Valencia kan bli årets spelare, svarar att han inte bryr sig nämnvärt om det men att Valencia gjort en mycket bra säsong.

Datum mot Arsenal

Föga oväntat har Arsenal-Manchester United valts ut till TV-match. Den kommer därför spelas söndag 7 maj, med start 17.00 svensk tid. I Sverige visas den på Viasat Sport Premium och Viaplay om inget oväntat händer.

Valencia månadens spelare enligt fansen

MUTV-frågan ovanför kom på grund av att Antonio Valencia valts till Månades spelare av Unitedfansen. Detta är hans tredje gånge under säsongen, så han bör ligga bra till inför Årets spelare.

Jesse Lingards fina långskott mot Middlesbrough röstades också fram till Månadens mål.

För tio år sedan idag

Det är idag tio år sedan Ole Gunnar Solskjaer gjorde sitt sista mål i Unitedtröjan. Han gjorde matchens sista mål när United vände och vann mot Blackburn, naturligtvis som inhoppare.