Inför: Manchester United – Swansea City

Embed from Getty Images
Den tuffa aprilmånaden lider mot sitt slut. Månadens nionde match stör för dörren då Swansea, som kämpar för att undvika nedflyttning, kommer och besöker Manchester United på Old Trafford.

En vinst imorgon gör att man får säga att april 2017 ändå blev helt okej för United, en förlust däremot innebär att chansen på fjärdeplatsen har gått ner rejält och då blir betyget naturligtvis sämre.

Månaden inleddes i moll, med ytterligare två oavgjorda hemmamatcher (West Bromwich och Everton), men sedan tog det fart. I ligan städades Sunderland och Burnley undan, en poäng borta mot Manchester City får vara okej, det blev ändå avancemang mot Anderlecht och så hade vi den underbara Chelseamatchen när Mourinho taktiskt manövrerade ut sitt gamla lag.

Manchester United

Imorgon är det som sagt Swansea som står på andra sidan, och det är ett skadedrabbat United som skall trixa ihop en startelva, där Marouane Fellaini dessutom saknas på grund av sin tre matcher långa avstängning efter utvisningen mot Manchester City. De spelare som finns att tillgå från A-truppen är dessa:

Målvakter: De Gea, Romero, Pereira
Försvarare: Blind, Bailly, Valencia, Darmian, Shaw, Tuanzebe
Mittfältare: Carrick, Herrera, Lingard, Mkhitaryan, Young
Anfallare: Rooney, Rashford, Martial

Att spelare från juniorlaget kommer flyttas upp och vara en del av truppen är alltså självklart, eftersom United alltså bara har 14 utespelare att tillgå annars. Men det är ur truppen ovan vi får förutsätta att Mourinho plockar sin startelva.

Embed from Getty Images

Dea Ge som målvakt och Bailly-Blind som mittbackspar ser jag som givet, trots vissa tecken på trötthet hos Bailly. Det har även pratats mycket om Valencia och trötthet, han tror däremot får vila imorgon, vilket ger rockaden att Darmian flyttar över till höger och Shaw får förtroende till vänster. Det kan mycket väl bli Young till höger, men efter Darmians fina insats mot City tror jag Mourinho ger italienaren ytterligare en match.

Centralt på mittfältet finns egentligen bara två spelare tillgängliga, Carrick och Herrera. Mourinho öppnade på presskonferensen för att spela Rooney där, men jag tror faktiskt kaptenen får starta i en nr 10-roll istället. Hans insats mot Burnley var inte lysande, men han stod ändå för ett mål. Och eftersom Mkhitaryan bara var okej mot City (bra defensivt, men lyckades inte skapa något framåt) tror jag detta blir en match då han får stå till sidan.

Resten av laget skall vara fart, så Lingard till höger, Martial till vänster och Rashford längst fram. Dessa tre skall kunna oroa ett svagt Swanseaförsvar rejält

Möjlig startelva:
De Gea
Darmian – Bailly – Blind – Shaw
Carrick – Herrera
Lingard – Rooney – Martial
Rashford

Swansea City

Swansea ja, laget som hittills släppt in flest mål i årets Premier League (Hull spelar några timmar efter detta skrivs och kan då gått om) har spelat ihop 31 poäng och ligger inför omgången på 18 plats, vilket alltså är den sista nedflyttningsplatsen. De har två poäng upp till redan nämnde Hull, och fem till Burnley. Så att vi kommer få se ett vilt kämpande Swansea har jag inga tvivel om, tåget för att hålla sig kvar kan snart ha gått.

De har inga spelare med förflutet i United, däremot två svenskar. Däremot finns två svenskar, men det är osannolikt att vi får se någon av dem imorgon. Målvakten Kristoffer Nordfeldt tyckte 2015 att det var tråkigt att spela fotboll, så han flyttade till Swansea för att sitta och värma deras bänk. Förra säsongen blev det endast en Premier League-match, den för Swansea betydelselösa avslutningsmatchen mot City. I övrigt har han suttit på bänken i ligan, och endast spelat en handfull cupmatcher.

Landslagets Martin Olsson skrev på för Swansea nu i januari och inledde starkt i klubben. Han saknades dock senast och är tveksam till imorgon på grund av en hamstringskada. Om Swansea skulle åka ur i år är det fjärde gången Martin Olsson spelare i ett lag som blir relegerade från Premier League. Han åkte ur 2012 med Blackburn samt 2014 och 2016 med Norwich. Sett till Olssons historik med att åka ur vartannat år bör Swansea alltså klara sig i år, men istället relegeras nästa säsong.

http://gty.im/664961672

Efter en svit på fem förluster och en oavgjord lyckades Swansea förra veckan ta sin första seger sedan den fjärde mars. Stoke besegrades med 2-0 på hemmaplan efter mål av Fernando Llorente och Tom Carroll. Laget ställde, precis som vanligt upp med fyra försvarare, fem mittfältare och en ensam anfallare, om man vill kalla det 4-5-1, 4-3-3 4-2-3-1 eller 4-1-4-1 är efter smak och tycke.

Min känsla är att de inte kommer ändra på för mycket jämfört med Stokematchen. De kommer naturligtvis, som alla andra, ha en defensivare disposition än normalt när de besöker Old Trafford. Men jag tror inte de ändrar mer än nödvändigt i vilka som spelar. Leroy Fer fick kliva av tidigt mot Stoke på grund av en lårkaka, han är enda startspelaren från den matchen som är tveksam. I övrigt tror jag det blir ganska likt, möjligen att Jack Cork är redo för startelvan igen.

Möjlig startelva:
Fabianski
Naughton – Fernandez – Mawson – Kingsley
Ayew – Carroll – Britton – Fer – Sigurdsson
Llorente

Historik

United och Swansea har mötts 28 gånger, fördelat på tre olika epoker. På 30-talet möttes lagen tolv gånger då båda lagen spelade i andradivisionen. Fyra segrar, tre oavgjorda och fem förluster var facit för United då.

Det dröjde sedan ändå till 80-talet innan lagen låg i samma division igen. Fyra matcher på två säsonger slutade med två Unitedsegrar, en oavgjord och en förlust.

Och den senaste epoken är nu. 2011 gick Swansea upp till Premier League och under 2010-talet har lagen nu mötts tolv gånger (inklusive en i FA-cupen) med utfallet sju Unitedsegrar, en oavgjord och fyra förluster.

Embed from Getty Images

Höstens möte på Liberty Stadium blev en bekväm resa för United, som redan efter 33 minuter ledde med 3-0. Pogba stod för ett klassmål, och det var också matchen där Zlatan Ibrahimovic (som gjorde de andra två) bröt sin måltorka. Med lite drygt 20 minuter kvar redcerade  Mike van der Hoorn för Swansea, men segern var aldrig hotad.

Matchfakta

Manchester United
Swansea City

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 35
Tid: Söndagen den 30 april 2017, 13.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Neil Swarbrick
• assisterande: Beswick, Wilkes
• fjärde: Jones
Teve: Viasat Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador: Fosu-Mensah (axel, inget datum)
Ibrahimovic (knä, inget datum)
Jones (tå, mitten maj)
Mata (ljumske, mitten maj)
Pogba (muskel, 4 maj)
Rojo (knä, inget datum)
Smalling (skadad, mitten maj)
Tveksamma: Bailly (fatigue)
Valencia (vissa problem)
Avstängda: Fellaini (första matchen av tre)
Övrigt:
Position: 5:e | 17-13-3 | 50-24 | 64
Hemma: 8:e | 7-9-1 | 23-11 | 30
Bästa målskytt: Ibrahimovic (17)
Disciplin: 71 GK, 2 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V 9/4 Sunderland B PL 3-0
O 13/4 Anderlecht B EL 1-1
V 16/4 Chelsea H PL 2-0
V 20/4 Anderlecht H EL 2-1 [1]
V 23/4 Burnley B PL 2-0
O 27/4 Manchester city B PL 0-0
[1] Efter förlängning.

Swansea City

Skador: Dyer (häl, inget datum)
Rangel (fot, juni)
Routledge (bråck, slutet maj)
Tveksamma: Cork (fot)
Fer (lårkaka)
Olsson (hamstring)
Avstängda:
Övrigt:
Position: 18:e | 9-4-21 | 39-68 | 31
Borta: 16:e | 3-1-13 | 15-35 | 10
Bästa målskytt: Llorente (12)
Disciplin: 53 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F 18/3 Bournemouth B PL 0-2
O 2/4 Middlesbrough H PL 0-0
F 5/4 Tottenham H PL 1-3
F 8/4 West Ham H PL 0-1
F 15/4 Watford B PL 0-1
V 22/4 Stoke H PL 2-0

United mot Swansea

Totalt: 28 13-5-10 45-33
Premier League: 11 7-1-3 20-11
Hemma: 14 10-2-2 28-12
SENASTE MÖTENA
F 2015-02-21 B PL 1-2
F 2015-08-30 B PL 1-2
V 2016-01-02 H PL 2-1
V 2016-11-06 B PL 3-1
SENASTE HEMMAMATCHER
F 2014-01-05 H FA 1-2
V 2014-01-11 H PL 2-0
F 2014-08-16 H PL 1-2
V 2016-01-02 H PL 2-1

Domare: Neil Swarbrick

M
PL 2016/17: 21 77 0 1 4
PL 2015/16: 18 56 2 2 2
PL totalt: 109 374 2 9 16
Snitt (2015-17): 3,41 0,05 0,08 0,15
Alla domare 2015/16: 3,21 0,07 0,10 0,24
M V O F
Dömt United: 8 4 2 2
Dömt Swansea: 19 6 4 9
Data primärt via Muss.se, Physioroom.com (motståndarnas skador), Whoscored.com (aktuell statistik), Stretfordend.co.uk (historik), Transfermarkt.de (domarstatistik).

MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS