Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Celta Vigo – Manchester United (destination Stockholm)

14:45

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer den första Europa League-semifinalen mellan Celta Vigo och Manchester United. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, bilder, matchreaktion och matchfakta.

Celta Vigo – Manchester United 0-1 (0-0)

Uefa Europa League, semifinal, 1:2 • 2017-05-04, 21.05 • Estadio Municipal de Balaídos, Vigo • publik: tbc • domare: Sergei Karasev


     (33) Marouane Fellaini
     (66) Hugo Mallo
 0-1 (67) Marcus Rashford
     (85) Paul Pogba

Manchester United: Romero; Valencia, Bailly, Blind, Darmian; Herrera, Fellaini, Pogba; Mkhitaryan (Young 78, Smalling 89), Rashford (Martial 80), Lingard
Avbytare: De Gea, Mata, Rooney, Carrick

Celta Vigo: Álvarez; Mallo, Cabral, Roncaglia, Jonny; Wass, Radoja, Hernández; Aspas, Guidetti, Sisto
Avbytare: Villar, Fontàs, Díaz, Bongonda, Beauvue, Jozabed, Gómez

 

Mikael Österdahl | 23:24 Video: Mourinho om segern

Vi avslutar den här matchdagsbloggen med José Mourinhos intervju efter matchen i videoformat. Snackisar är på gång. Betyg och mer reaktion kommer under morgondagen.

Textversion ett par inlägg ner.

Tack för att ni läste!

Mikael Österdahl | 23:21 Rashfords mål

Här följer så Marcus Rashfords fina frisparksmål i videoformat!

Mikael Österdahl | 23:18 Mourinho: Bra prestation, dåligt resultat

José Mourinho var mycket nöjd med Uniteds prestation men han var inte alls nöjd med resultatet.

Jag är mycket nöjd med prestationen men inte med resultatet. I halvtid skulle det vara två. Resultatet är öppet. Jag tycker att vi gjorde tillräckligt för att det skulle vara över. Stor match nästa vecka.

Om Rashford: ”Han är en 19-årig pojke men en 19-årig pojke som älskar fotboll. Han stannar kvar efter träningarna varje gång för att slå frisparkar. Åldern spelar ingen roll.”

Hur är det med Rashford? ”Han började matchen med ett litet problem. Han kände av det, Martial var fräsch och behövde ge oss det sista för vi trodde att vi kunde göra fler mål.

”Vi missade chanser men laget var starkt och kompakt. Jag tycker att vi spelade väldigt bra. Det är bra men vi har en match på Old Trafford. Låt oss hoppas att Old Trafford vill att vi ska vinna för när Old Trafford vill att vi ska vinna så vinner vi.”

Nej, något vettigt svar på hur det är med Rashford fick vi alltså inte.

Gör du ändringar mot Arsenal? ”Det påverkas inte [av resultatet ikväll]. Det är vad vi måste göra.”

Mourinho pratade med BT Sport.

Mikael Österdahl | 23:14 Några bilder från matchen

United skapade flera utmärkta chanser, Celta skapade nästan ingenting. United gjorde ett mål, Celta gjorde noll. Vägen till Stockholm blev genast mycket kortare. Nu handlar det bara om att avsluta jobbet på Old Trafford nästa vecka. Här följer några bilder från Uniteds första europeiska semifinalseger på exakt sex år.

Mikael Österdahl | 23:04 Celta Vigo – Manchester United 0-1

Manchester United gjorde en utmärkt europeisk bortamatch och vann med 1-0 mot Celta Vigo i Vigo. Marcus Rashford blev matchvinnare då han pangade in en frispark mitt i andra halvlek.

United har därmed skaffat sig ett fantastiskt utgångsläge för att gå till final i Europa League.

Segern var utan tvivel rättvis. United var bättre matchen igenom och Celta tilläts egentligen inte skapa någonting av värde. Som vanligt brände United flera bra chanser och dubbelmötet borde redan ha varit över.

Men 1-0 ska räcka gott det också. Bara ett fiasko kan stoppa United från att gå till final.

Negativt är dock att vi återigen tvingas rapportera om skador. Marcus Rashford haltade av efter 80 minuter. Förhoppningsvis bara en försiktighetsåtgärd. Inhopparen Ashley Young blev också utbytt på grund av skada. Där kan vi nog förutsätta att det är värre.

Follow, follow, follow,
Cause United are going to Stockholm,
There’ll be thousands of Reds and we’ll be pissed out our heads,
Cause United are going to Stockholm.

Mikael Österdahl | 20:54 Come on United

Snart avspark. Manchester United har siktet inställt på att boka en biljett till Stockholm. Första matchen ikväll.

Vinst eller oavgjort med mål får anses vara godkänt inför returen.

Red Army är i alla fall i bra form!

Återkommer efter matchen.

FOLLOW, FOLLOW, FOLLOW!

Mikael Österdahl | 20:49 Spanska sjukan

Ikväll ska Manchester United överkomma klubbens enorma problem på spansk mark. United har spelat 22 matcher mot spanska lag i Spanien. Det har resulterat i tio oavgjorda, tio förluster och endast två vinster.

I april 2002 vann United med 2-0 borta mot Deportivo La Coruña. Och i september 2010 vann United borta mot Valencia.

Och så var det den där gången 1999, då motståndet inte var spanskt och därför inte får vara med i statistiken…

Mikael Österdahl | 20:43 Mourinho: Vi vill vinna

José Mourinho har pratat med BT Sport inför matchen.

”Jag vill se självförtroende, jag vill se laget spela för att vinna. Men om laget känner att det är svårt vill jag att de kämpar för ett bra resultat som ger oss en chans att gå till final. Vi vill gå till final.” Mourinho passade också på att nämna att Premier League är en svår liga och att den har varit ännu svårare för United som har spelat Europa League på torsdagar.

Det måste vara skönt att Bailly kan spela? ”Han spelar bra. Jag tycker att han är viktig, men det är också viktigt att ha en riktig mittback på bänken. Chris [Smalling] på bänken ger mig lättnad och stabilitet.” Skönt för Axel Tuanzebe att få höra att han inte är en riktig mittback.

Och du har Mata på bänken… ”Vi har stor erfarenhet på bänken. Vår bänk – Mata, Smalling, Young, Rooney, Carrick – är en bänk med bra personligheter och erfarenhet som kan hjälpa oss. Vi går från början med spelare som Lingard och Rashford som är yngre och skarpare. Vi vill inte komma för att försvara ett resultat.”

Mikael Österdahl | 20:36 Lingard som centerforward?

De officiella laguppställningarna som Uefa bjuder på brukar bjuda på märkligheter. Så även denna dag, då Uefa gissar att Manchester United kommer att spela med Jesse Lingard som centerforward.

Vi kan också förutsätta att mittfältet inte formeras som på laguppställningen. Antingen spelar Paul Pogba till vänster på tremannamittfältet eller så spelar han som nummer 10.

 

Mikael Österdahl | 20:07 Reservmålvakten i semifinalen

José Mourinho var igår väldigt tydlig med att Europa League nu är Manchester Uniteds prioritet. Trots det väljer han Sergio Romero i mål när United ska spela mot Celta Vigo i den första semifinalen. Jag begriper det verkligen inte.

Annars är det kanske mest notabla att United idag har en lagkapten som inte gör intervjuer och presskonferenser på engelska. För idag är det Antonio Valencia som har fått kaptensbindeln. Nåväl, bättre än Ashley Young i alla fall, om ni frågar mig.

Backlinjen ser ut exakt som förväntat. Jag känner viss sympati för Axel Tuanzebe som inte ens får plats i truppen idag. Tack och lov går Daley Blind åtminstone före Chris Smalling.

Mittfältet får också anses vara väntat. Paul Pogba är tillbaka men det visste vi. Ander Herrera är given och det är ingen överraskning att Marouane Fellaini går före Michael Carrick, även om det går att ha en och femtioelva åsikter om det.

På topp Marcus Rashford med Jesse Lingard och Henrikh Mkhitaryan på kanterna. Inga stora pengar tillbaka på att Lingard blir utbytt för Juan Mata efter en timme. Anthony Martial förblir längre ner i Mourinhos hierarki.

COME ON UNITED!

Mikael Österdahl | 19:56 Celtas startelva

Celta har också dragit fram en startelva. John Guidetti leder anfallet tillsammans med Iago Aspas, som gör alla mål, och Pione Sisto, som sköt två mål på United för Midtjylland förra säsongen.

 

Álvarez
Mallo, Cabral, Roncaglia, Jonny
Wass, Radoja, Hernández
Aspas, Guidetti, Sisto

Mikael Österdahl | 19:52 Romero i mål, Valencia kapten

Sergio Romero vaktar Uniteds mål och Antonio Valencia bär kaptensbindeln ikväll.

Romero
Valencia, Bailly, Blind, Darmian
Herrera, Fellaini, Pogba
Mkhitaryan, Rashford, Lingard

Smalling sitter på bänken, Jones är inte med i truppen.

 

Mikael Österdahl | 19:41 Come to see United

När Manchester United kommer på besök har Celta Vigo givetvis inga problem att sälja ut sin arena Balaídos. Så är det inte alltid. När de mötte Atletic Bilbao i helgen var det endast 17 320 personer på plats. I hemmamatchen mot Real Betis en vecka tidigare ännu färre.

Inte ens när de slog Barcelona med 4-3 (20 034) eller spelade lika mot Real Madrid (23 491) var det fullsatt.

Startelvorna är på inkommande och bör vara officiella om tio minuter.

Mikael Österdahl | 19:06 Mkhitaryan sköt månadens mål

Henrikh Mkhitaryans fullträff mot Sunderland har utsetts till månadens bästa Manchester United-mål. Onekligen ett tecken på att konkurrensen var undermålig. Jag kollade på målet alldeles nyss och har redan glömt det.

För Mkhitaryan är det fjärde gången han roffar åt sig priset.

Mkhitaryan har annars gjort sina bästa insatser i Europa League. Fortsätter den trenden ikväll?

Vi noterar också att Anthony Martial som vanligt har snickrat ihop en matchposter.

Vidare noterar vi att Scott McTominay och Matthew Willock har registrerats i Uniteds Europa League-trupp.

Mikael Österdahl | 18:22 Reds in Vigo

Den spanska staden Vigo har idag tagits över av Manchester Uniteds supportrar. Förstås. Det är varmt men ölen är kall och utsikten är formidabel.

Givetvis är det, till Ander Herreras ära, Estrella i glasen.

De som inte har förmånen att vara på plats är inte nödvändigtvis lika glada…

https://twitter.com/thedoveman1982/status/860124863901704192?s=09

Överlag är det annars Celtas färger som täcker staden. Den här matchen är enorm i Vigo.

https://twitter.com/TelegraphDucker/status/860128692290424833

Rio Ferdinand är också på plats för att bevittna en Unitedseger.

Mikael Österdahl | 17:15 Den här dagen 2011…

…var senaste gången som Manchester United spelade en europeisk semifinal. En undrar vilket resultat som krävs ikväll för att José Mourinho ska ställa upp med ett reservlag i returen.

Men det var vad Sir Alex Ferguson gjorde den 4 maj 2011. Efter 2-0 borta mot Schalke tyckte Fergie att den ordinarie backlinjen Fábio, Ferdinand, Vidic och Evra behövde vila. Carrick, Park, Giggs, Hernández och Rooney vilades också.

Så Fergie ställde upp med Van der Sar; Rafael, Smalling, Evans, O’Shea; Valencia, Scholes, Anderson, Gibson, Nani; Berbatov.

Bara Van der Sar, Nani och Anderson hade varit med i startelvan mot Arsenal tre dagar tidigare. Bara Van der Sar, O’Shea och Valencia skulle starta mot Chelsea fyra dagar senare. Bara Van der Sar och Valencia skulle starta i Champions League-finalen knappa månaden senare.

Fergusons reserver gjorde sitt jobb. 4-1 på dagen för 6-1 totalt. Reserverna lekte hem en Champions League-semifinal.

Just idag är det exakt sex år sedan dess. Det känns som en annan livstid.

Valencia gjorde mål. Gibson gjorde mål. United orkade knappt jubla. Anderson satte två bollar.

Mikael Österdahl | 16:18 May the Fourth Be With You

Så tydligen är det Star Wars-dagen idag. Det tyckte Europa Leagues Twitterkonto var värt att uppmärksamma.

När du har sett den kan du inte ose den. Om det är bra eller dåligt får du avgöra själv.

Europa League vill just denna dag även uppmärksamma oss på Manchester Uniteds europeiska triumfer.

Celta fick inte samma tweet av Europa Leagues konto. Vilket måste betyda att Europa League inte erkänner Intertotocupen, som Celta Vigo var en av tre klubbar att vinna år 2000.

Mer relevant för kvällens match är att Mirror tippar på följande startelva:

De Gea
Valencia, Bailly, Blind, Darmian
Herrera, Carrick, Pogba
Mkhitaryan, Rashford, Lingard

Mikael Österdahl | 16:02 Ajax mot Stockholm

Vinnaren mellan United och Celta kommer med största sannolikhet att ställas mot Ajax i finalen på Friends Arena den 24 maj. Ajax gick nämligen in i semifinalen redan igår. Detta var motståndaren Lyon inte beredd på och Ajax sprang iväg med en 4-1-seger.

Mikael Österdahl | 15:27 Lagnyheter

Det är inte officiellt bekräftat vilka Unitedspelare som reste till Vigo. Rapporterna säger dock att det rör sig om följande 21 spelare.

Målvakter: De Gea, Romero, Pereira
Försvarare: Valencia, Darmian, Tuanzebe, Bailly, Smalling, Jones, Blind, Young
Mittfältare: Carrick, Lingard, Fellaini, Pogba, Herrera, Mata, Mkhitaryan
Anfallare: Rooney, Martial, Rashford

Vi har ingen anledning att misstro de rapporterna. David de Gea bekräftar åtminstone att han själv, Paul Pogba, Henrikh Mkhitaryan, Matteo Darmian och Antonio Valencia följde med till Vigo.

Här och var har det påståtts att José Mourinho har förbjudit spelarna att vara aktiva på sociala medier 48 timmar före match. Vi kan konstatera att det inte stämmer. Om nu inte spelarna gör uppror mot sin manager förstås…

De Gea förresten… Får han stå ikväll? Nog måste det vara så?

Valencia tar förstås högerbacken och Darmian får förmodas vara given till vänster. Mittförsvaret är en mer öppen fråga. Mitt tips är att Bailly och Blind får fortsatt förtroende. Jones och Smalling må ha gjort sig själva tillgängliga igen men vi kan sätta diverse frågetecken kring deras matchform.

På mittfältet bör Pogba och Herrera vara givna. Därefter är det öppet. Att Fellaini inte får spela i ligan talar för honom framför Carrick. Men det finns också ett alternativ där det blir en 4-2-3-1-formation.

Offensivt får Rashford givetvis speltid från start och ett antagande är att även Mkhitaryan har en plats i startelvan. Sedan är det mer öppet. Får Mata spela den första timmen? Eller börjar Lingard för att ersättas av Mata efter en timme? Martial, framför allt, och Rooney finns också som alternativ.

Mikael Österdahl | 14:46 Destination Stockholm

Vägen från Manchester till Stockholm* kan tyckas vara enkel. Det skulle till exempel kunna vara en orange linje på en karta. Vissa krånglar till det med en mellanlandning. Säg i ett Amsterdam eller i ett München.

Så har vi Manchester Uniteds väg. För Manchester United ska alltid göra allting svårare än det egentligen är. Sådan är klubbens DNA. Vi skulle kunna låta Manchester Uniteds väg vara en röd linje på en karta.

Från Old Trafford till Feyenoord. Okej, ingen lång avstickare på vägen. Flygplatsmat och så raskt till Arlan… eh, Fenerbahce. Fel håll på alla sätt och vis. Men raskt upp till Zorya Luhansk tillflyktsort i Odessa. Därifrån bara ett stenkast till Stockholm. Så varför inte istället göra en avstickare till Frankrike? Sedan raskt till Ryssland. Så Belgien. Sedan Vigo i nästan Portugal.

Därifrån bara en fin svart linje upp till Europa League-finalen. Bara.

Det är den svarta linjen det ska spelas om ikväll. Och på torsdag nästa vecka. Semifinal i Europa League och givetvis är det bara seger som ska accepteras. Celta Vigo är när allt kommer kring ett mittenlag i Spanien.

Till kvällens match får United tillbaka några spelare. Därmed har United möjligheten att ställa upp med två mittbackar. Så länge den ena heter Eric Bailly så spelar det inte så stor roll vad den andra heter. Men hellre Daley Blind än Phil Jones och hellre Phil Jones än Chris Smalling. Helst Axel Tuanzebe, förstås.

På mittfältet ställer United upp med Paul Pogba. Därmed finns åtminstone en spelare i startelvan som faktiskt vill ha bollen. Pogbas betydelse för det här Unitedlaget illustreras kanske allra bäst av Uniteds insatser mot city och Swansea.

Celta Vigo har säkert en massa bra spelare. Och United brukar inte göra bra resultat i Spanien. Men det får vi helt enkelt ändra på.

Gör det enkelt, gör det bekvämt. Vinn ikväll och kör över Arsenal på söndag av bara farten.

* Stockholm. Solna. Whatever.