Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

United har släppt Griezmann; Zlatan tränar med boll; inget bud på De Gea

Det svänger snabbt i silly season-svängen. För 24 timmar sedan kändes det som att Antoine Griezmann var en tidsfråga bort. Nu förefaller det istället vara så att Griezmann inte alls är aktuell för Manchester United i detta sked.

Dagens nyhetssvep inkluderar också dementerade rykten om David de Gea. Dessutom noterar vi att Zlatan Ibrahimovic leker med boll.

United inte intresserade av Griezmann

Tidigare idag meddelades att Atlético Madrid fick avslag på sin protest mot klubbens transferförbud. Därmed får klubben inte värva spelare i sommar.

Knappt hade denna nyhet slagit ner förrän journalisterna som bevakar United var ute med att en källa i klubben säger att Antoine Griezmann inte längre är en prioriterad värvning. Som av en slump.

Nu ska det påpekas att Atléticos transferförbud inte hindrar dem att sälja spelare. Vidare har Griezmann en utköpsklausul, så om en klubb hostar upp pengarna och om Griezmann vill lämna har Atlético inget val, då måste de sälja.

Riktigt så enkel är nu inte verkligheten. För det första blir det personligen svårare för Griezmann att lämna klubben om de inte kan värva in en ersättare. Åtminstone om vi förutsätter att anfallaren har några känslor för sin nuvarande klubb. Dessutom finns det goda anledningar för United att inte vilja aktivera utköpsklausulen (skattetekniskt är det till exempel en avancerad och dyr affär). Om Atlético hade kunnat köpa in en ersättare hade de sannolikt varit villiga att förhandla med United, för Atlético behöver pengar. Att släppa Griezmann utan att ersätta honom kan dock vara en för stor fotbollmässig kostnad.

Från Uniteds håll, via en källa som har pratat med alla journalister som bevakar klubben, heter det att Zlatan Ibrahimovics skada har resulterat i nya prioriteringar för United. När United räknade med Zlatan i laget nästa säsong var planen att värva in en nummer 10 men med stor osäkerhet kring Zlatan är siktet nu istället inställt på att värva en spjutspets.

Det hade vi kanske kunnat köpa om den här informationen hade levererats vid ett annat tillfälle. Samtidigt utesluter inte källorna att United går för Griezmann vid ett senare tillfälle.

Men är Griezmann verkligen en nummer 10? Ja, han gjorde några matcher för Frankrike som nummer 10 i EM, men i övrigt har han som regel spelat toppforward i sin karriär.

Vem om inte Griezmann?

Snacket om Griezmann är ändå sådant att det sannolikt stämmer. United kommer inte att gå för anfallaren i detta skede. Istället fokus på en annan anfallare.

Primärt är det tre namn som nämns: Evertons Romelu Lukaku, Torinos Andrea Belotti och Real Madrids Álvaro Morata. Alla tre är anfallare som har kopplats samman med United förut, Lukaku och Morata under flera års tid medan snacket om Belotti började relativt nyligen.

José Mourinhos förhållande till Romelu Lukaku försvårar sannolikt det spåret. De båda var ju i Chelsea tillsammans och då fick Lukaku egentligen aldrig chansen. Samtidigt har Lukaku Premier League-erfarenhet och han har ibland umgåtts med Unitedspelare privat. Uppenbarligen fungerar livet bra för honom i Liverpool, så i det hänseendet är en flytt till United kanske smidigare än en flytt tillbaka till Chelsea. För Chelsea förefaller annars vara det hetaste spåret för Lukaku.

Brexitproblem för United

Att Storbritannien förra året röstade för att lämna EU ställer till problem för United, det har Cliff Baty berättat. Baty är Uniteds chief financial officer. Förra säsongen sommaren krävde nyförvärv att de skulle få sin lön euro, under en rädsla för att pundet skulle falla kraftigt. Nu ska det inte längre vara någon oro men Baty ser även problem när det kommer till att värva spelare till ungdomslagen.

Ny boll i Premier League

Premier League har presenterat bollen som kommer att användas nästa säsong (förutom under vintern, då en gul variant brukar användas).

Zlatan leker med boll

Statusen på Zlatan Ibrahimovic är högst oklar. Igår publicerade han en video på sin Instagram, där han leker med en boll. Exakt vad det innebär är nog dumt att spekulera i.

Enligt Telegraph ska Zlatans önskan emellertid vara att stanna i United.

Inget bud på De Gea

Sky Sports högst opålitliga källor drog igår fram att Manchester United hade nobbat ett bud på 60 miljoner pund från Real Madrid på David de Gea.

Det inser en ju relativt snabbt att det sannolikt inte stämmer. Real Madrid kommer näppeligen slå till med sommarens stora affär bara dagarna innan de ska spela final i Champions League. Mycket riktigt var dementierna snabbt framme.