Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

United den mest värdefulla klubben, kan spendera pengarna på Morata

Det är nu en vecka kvar tills spelschemat för Premier League säsongen 2017/18 släpps. I väntan på det är nyhetstempot runt Manchester United fortfarande relativt lågt. De snurrar förstås i rykteskarusellen men det är väldigt lite som känns trovärdigt i detta skede.

Spelschemat släpps onsdagen den 14 juni klockan 10.00. Samma dag börjar supporterklubben också sälja resor för den kommande säsongen.

United den mest värdefulla klubben

Forbes har kommit med sin årliga lista på världens mest värdefulla fotbollsklubbar. I år toppas listan av Manchester United. Det är första gången på fem år som United toppar listan. United tar över förstaplatsen från Real Madrid, vilket får anses vara anmärkningsvärt då Real Madrid ju vann både spanska ligan och Champions League. Den spanska klubben bedöms faktiskt ha tappat värde under det senaste året. Det illustrerar tydligt att framgångar på fotbollsplanen inte nödvändigtvis genererar intäkter.

I rapporten värderas United till 3,69 miljarder dollar, vilket är elva procent bättre än för ett år sedan. Barcelona är tvåa (3,64 miljarder) och Real är trea (3,58 miljarder). Bayern München (2,71 miljarder) är kraftigt distanserad fyra och sedan är det igen ett stort avstånd till femman Manchester city (2,08 miljarder). Arsenal, Chelsea, Liverpool, Juventus och Tottenham följer. Tottenham värderas till 1,06 miljarder dollar, något som understryker att United och de två spanska klubbarna spelar i en liga.

Nu gäller det bara för Manchester United att matcha Barcelona och Real Madrid även på fotbollsplanen…

Att listan totalt sett domineras av engelska klubbar får sin förklaring då vi tittar på intäkter för teverättigheter. Premier League drog den gångna säsongen in 4,5 miljarder dollar i tevepengar. Bundesliga är tvåa med ungefär en tredjedel av intäkterna. Den engelska ligan är överlägsen på den inhemska marknaden (nästan dubbla pengarna mot tyska ligan). På den internationella marknaden är skillnaden extrem: Premier League drar in 2,2 miljarder från internationella tevebolag, att jämför med 271 miljoner för La Liga, som är tvåa.

Så, Morata?

Det surras en del om Álvaro Morata. De engelska journalisterna kör fortfarande på att det var United som släppte Antoine Griezmann, när det är uppenbart att det var Griezmann som valde att stanna i Atlético Madrid. Oavsett förefaller Morata nu vara det hetaste spåret. Då skulle United få en stor och stark anfallare, något som José Mourinho uppskattar.

I Italien rapporteras det att United ska ha erbjudit Real Madrid 52 miljoner pund för Morata. Svaret ska ha varit att Real kräver 78 miljoner pund för anfallaren.

Den rapporten kan vi sammanfatta som skitsnack. Att italiensk media skulle ha den bästa informationen om en affär där en spansk spelare går från en spansk till en engelsk klubb är uteslutet.

Italienarna påstår också att United ska ha Torinos anfallare Andrea Belotti som alternativ ifall Morata inte går att lösa. Så må det vara men det känns igen enbart som ren gissningslek.

Bebé aktuell för Wolves

Det rapporteras att den förre Unitedspelaren Bebé ska vara aktuell för Wolves.

Livstidsavstängning för nazistiska fans

Det engelska fotbollsförbundet FA har stängt av två engelska fans på livstid. Det är första gången någonsin som FA har delat ut livstidsavstängningar. De båda fansen fångades på bild när de gjorde nazistiska hälsningar och skära halsen-gester då England spelade mot Tyskland tidigare i år.

Inget avancemang för Poole, Mitchell möter Skottland

Wales hade en liten chans att gå vidare i turneringen i Toulon. Hoppet spräcktes dock då Skottland vände underläge till seger 2-1 mot Indonesien. Därmed blev skottarna bästa grupptvåa i turneringen och gick till semifinal.

Manchester United har en representant i semifinalen. Det är Demetri Mitchell som är är med i det engelska laget. Mitchell ställs mot Skottland i semifinalen imorgon.

Cole tränar legenderna

Manchester Uniteds legender ska spela mot Barcelona i två matcher, med en första match i Barcelona den 30 juni och retur på Old Trafford den 2 september.

Bryan Robson är manager för Uniteds lag. Till hemmamatchen får han hjälp av Andy Cole som assisterande manager. Cole genomgick nyligen en njurtransplantation men är nu på bättringsvägen. Fortfarande är han emellertid inte tillräckligt bra för att flyga, varför han inte kan hjälpa till under bortamatchen.