Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Basel – Manchester United

Embed from Getty Images

Manchester United kan, då bortamötet med Basel igång, vara klara gruppsegrare i Champions League. Beroende på slutresultatet mellan Benfica och CSKA Moskva kan José Mourinhos mannar vara klara för en bättre åttondelsseedning i kavaj. Nu hänger ju inte gruppsegern eller slutspelsplatsen på hur onsdagen förlöper, United kommer att spela vidare även efter nyår, utan vi lär få se ett förändrat United jämfört med 4-1-segern mot Newcastle.

Manchester United

Manchester United studsade tillbaka på bästa tänkbara sätt efter förlusten mot Chelsea och landslagsuppehållet. 4-1 mot ett förhållandevis svagt Newcastle gav mersmak, speciellt då Paul Pogba per omgående klev fram och visade varför han är en av världens absolut bästa centrala mittfältare. Fyra olika målskyttar och en helt annan rörlighet gladde också, medan smolket i glädjebägaren väl får sägas vara att försvaret (av förklarliga skäl) fortsatt ser förvirrat ut.

Just återkomsterna mot Newcastle (Zlatan, Pogba men också Rojo) gör att huvudbryet är lite värre än vanligt då det gäller att tänka ut en potentiell startelva. Ja, Basel i en förhållandevis betydelselös match är att betrakta som en tuffare träningsdrabbning vilket i normala fall skulle betyda värdefulla minuter för spelare som kommit tillbaka efter skada. Nej, det är inte i det långa loppet värt att riskera spelare med bristfälligt matchtempo med tanke på att december månad står för dörren. Det borde väl rimligen bana väg för yngre förmågor, eller?

Embed from Getty Images

José Mourinho har visat sig svår att förutse då det gäller laguttagningar. Hans presskonferenser är minutiöst uttänkta för att han ska kunna prata så mycket som möjligt utan att egentligen säga något. Så, hur ställer han upp?

I rimlighetens namn borde Sergio Romero vakta målet. I rimlighetens namn borde ytterbackarna kunna heta Matteo Darmian och Daley Blind. Ingendera är särdeles högt i aktiekurs, men med tanke på matchens dignitet borde Antonio Valencia och Ashley Young få vila. Luke Shaw? Tror inte det. På något sätt lär också Marcos Rojo få figurera i matchen. Om det blir som vänsterback eller centralt är mer oklart, men jag föredrar honom centralt bredvid Chris Smalling eller Victor Lindelöf. Smalling behöver vila och får stå över.

Embed from Getty Images

På det defensiva mittfältet vore det dumt att riskera något. Därför skulle jag ge såväl Axel Tuanzebe och Scott McTominay chansen. Tunt? Javisst. Säkert? Nej. Nödvändigt? Så förbannat. Framåt så tror jag på Jesse Lingard på en kant, på Marcus Rashford på en annan och på Juan Mata bakom den opetbara Romelu Lukaku. Hur gärna man än vill vila honom så ser jag det som osannolikt med Zlatan från start, samtidigt som Anthony Martial ju typ aldrig startar två matcher i rad.

Möjlig startelva:

Romero
Darmian, Lindelöf, Rojo, Blind
McTominay, Tuanzebe
Rashford, Mata, Lingrad
Lukaku

Basel

Onsdagens motståndare FC Basel kommer att spela vidare i Europa även de. Frågan är om det blir i Champions League eller Europa League. Inför mötet med United innehar man andraplatsen, på samma poäng som Benfica. Just portugiserna väntar på bortaplan i den sista omgången, varför schweizarna kan se något av sin chans hemma mot ett, kan hända, reservbetonat och inte fullt så intresserat Manchester United.

Basel har inte förlorat en ligamatch sedan september, men parkerar trots det rätt långt efter serieledande Young Boys i ligatabellen. Sju poäng skiljer serietvåan Basel från serieledningen, medan både Grasshoppers och FC Zürich flåsar i nacken. I helgen avfärdade man enkelt dåvarande liganian FC Zion med 5-1 på hemmaplan.

http://gty.im/868749796

Ska man dra någon parallell mellan United och Basel är det må hända då man ser på formationen. Raphael Wicky använder förhållandevis ofta en 4-2-3-1-uppställning i ligan, medan han ute i Europa övergår till en 3-4-3-uppställning med stort ansvar för hemjobbet på yttermittfältarna. Spelet i Europa har gett två segrar och två förluster, och 5-4-1-modellen som användes på Old Trafford kan vi nog betrakta som skrotad.

Vad gäller skadeläget så har reservmålvakten Germano Vailati och anfallaren Ricky van Wolfswinkel rapporterat till schweizarnas sjukstuga. Den senare, som rätt långt är lagets mest namnkunnige spelare, är förstås det stora avbräcket. van Wolfswinkel har gjort totalt nio mål hittills i år. I övrigt får det ses som oklart om egyptiske försvararen Omar Gaber är i full matchform. Taulant Xhaka, Granits äldre bror, är avstängd.

Embed from Getty Images

Med tanke på utgångsläget bör Wicky matcha starkast möjliga lag. Det betyder Tomas Vaclik i mål, och, om vi utgår från en trebackslinje, Eder Balanta, Manuel Akanji och lagkaptenen Marek Suchý framför honom. På mittfältet har unge Raoul Petretta fått chansen till vänster medan Xhaka och Luca Zuffi huserat centralt. I Xhakas frånvaro torde Serey Dié ligga bra till för en startplats, på bland andra Alexander Franssons bekostnad. Ute till höger borde Michael Lang vara hyfsat ohotad. På topp, i van Wolfswinkels frånvaro, torde Renato Steffen, Mohamed Elyounussi och Dimitri Oberlin få förtroendet. Kevin Bua, tvåmålsskytt i helgen, får anses vara den som främst knackar på dörren för en startplats i anfallet.

Möjlig startelva:

Vaclik
Balanta, Akanji, Suchý
Petretta, Dié, Zuffi, Lang
Steffan, Elyounussi, Oberlin

Historik

Manchester United har mött FC Basel och har en vinstrad på 2-2-1 mot schweizarna. Senaste mötet är 3-0-segern hemma i premiäromgången av årets Champions League. Marouane Fellaini, Romelu Lukaku och Marcus Rashford gjorde målen den gången. Senaste besöket på St Jakob-Park i Basel är tristare att minnas tillbaka till. Phil Jones gjorde målet när United föll med 2-1 och missade åttondelsfinalen. Vi får gå tillbaka till den 26 november 2002 för att bli lite muntrare. Då, när Champions League bestod av två gruppspelsrundor, vann United med 3-1. Vem som gjorde målen? En viss Ruud van Nistelrooy satte två, medan en viss Ole-Gunnar Solskjaer satte det tredje.

Visste ni att…

..fyra av de spelare som startade förlustmatchen i december 2011 är kvar i United? David De Gea, Chris Smalling, Ashley Young och Phil Jones fanns alla med i öppningselvan då. Jones som mittfältare, Smalling som högerback och Young som högerytter.

Matchfakta

Basel
Manchester United

Matchinformation

Turnering: Uefa Champions League, gruppspel, 5:6
Tid: Onsdagen den 22 november 2017, 20.45
Plats: St. Jakob Park, Basel
Teve: Viasat Fotboll, Viaplay

Manchester United

Skador:

 • inga skador
Tveksamma:

 • Bailly (skadad, liten chans)
 • Carrick (vad, liten chans)
 • Ibrahimovic (matchform)
 • Jones (lår, liten chans)
 • Pogba (matchform)
 • Rojo (matchform)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 2:a8-2-227-626
Bästa målskytt: Lukaku (8)
Position och bästa målskytt avser den inhemska ligan.
FORM
F21/10Huddersfield TownBPL1-2
V24/10Swansea CityBLC2-0
V28/10Tottenham HotspurHPL1-0
V31/10BenficaHCL2-0
F5/11ChelseaBPL0-1
V18/11Newcastle UnitedHPL4-1

Basel

Skador:

 • Vailati (skadad, inget datum)
 • Van Wolfswinkel (fot, inget datum)
Tveksamma:

 • Gaber (matchform)
Avstängda:

 • Xhaka (en match)
Position: 2:a7-5-326-1426
Bästa målskytt: Van Wolfswinkel (7)
Position och bästa målskytt avser den inhemska ligan.
FORM
V21/10ThunHligan2-1
V25/10RapperswilBcupen2-1
O28/10ZürichBligan0-0
F31/10CSKA MoskvaHCL1-2
O5/11Young BoysHligan1-1
V18/11SionHligan5-1

United mot Basel

Totalt: 52-2-111-7
Borta: 21-0-14-3
SENASTE MÖTENA
O2003-03-12HCL1-1
O2011-09-27HCL3-3
F2011-12-07BCL1-2
V2017-09-12HCL3-0

United mot Schweiz

Totalt: 52-2-111-7
Borta: 21-0-1

Basel mot England

Totalt: 276-8-1333-52
Hemma: 125-2-5

Domare: Daniele Orsato

Assisterande: Di Fiore, Manganelli, målområde: Massa, Damato, fjärdedomare: Giallatini
M
CL 2017/18:13001
CL 2016/17:525103
CL totalt (kval exkluderat):1764206