Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Allt du behöver veta om Alexis Sánchez

I somras var Alexis Sánchez mer eller mindre klar för Manchester City. Affären drog dock ut på tiden och Alexis blev kvar i Arsenal under höstsäsongen. När nu januarifönstret skulle öppna blev Arsenal tvungna att göra sig av med chilenaren för att få någon som helst kompensation. Då klev Manchester United in och brädade City. Alexis blev den 22:e januari officiellt presenterad som United-spelare. Affären kvittades ekonomiskt genom att Henrikh Mkhitaryan gick åt motsatt håll och blev Arsenal-spelare.

Det är verkligen en massiv klubb, väldigt mäktig. Och så nu, när jag fick möjligheten att komma hit, tittade jag på klubbmärket och mina hår reste sig för det är en mäktig klubb och den största i England.
Alexis Sánchez vid presentationen.


Biografi

Alexis Alejandro Sánchez Sánchez, född den 19:e december 1988 i hamnstaden Tocopilla, Chile. Alexis familj levde fattigt, oerhört fattigt. Strax efter Alexis födseln övergav fadern familjen vilket tvingade mamma, Martina Sánchez, att jobba extra hårt och mycket för att försörja Alexis och hans syskon. Alexis växte upp med sina två storasyskon (Marjorie och Humberto) och senare fick han även en lillasyster (Tamara).

Alexis växte alltså upp i en stad vid namn Tocopilla, en stad med runt 25 000 invånare vid den tidpunkten. Tocopilla som snabbt översatt betyder djävulens hörna. Namnet på staden präglade även familjen Sánchez uppväxt. Det var som sagt fattigt. Redan vid sex års ålder tvingades Alexis försörja sig själv, där broder Humberto beskriver uppväxten som att familjen var de fattigaste av de fattiga.

Embed from Getty Images

Alexis hade trots de miserabla förhållandena viljan och drivet att få in pengar till familjen. Han gjorde allt från att tvätta bilar till att utföra gymnastiska uppträdanden. För Alexis var en atlet redan som barn, vilket var uppskattat i grannskapet. För underhållningen han levererade fick han belöning i form av antingen pengar eller bröd.

Klubblagskarriären i Sydamerika

Vissa växer upp med fotboll i parken, andra med fotboll på gatan – Alexis tvingades spela barfota i lera. För fotboll ville han spela. Han hade tidigt en stark drift att lyckas. På den där leriga planen skulle hans liv sedermera förändras när hans fotbollsegenskaper synades av Alberto Toledo.

”Hans fattiga bakgrund är det som gör honom så hungrig på framgång på fotbollsplanen. Han vet hur priviligierad han är att vara där han är och han glömmer aldrig var han kommer ifrån.”
Humberto Sánchez om sin bror.

Toledo var nämligen coach för den lokala klubben Club Araucos skollag. Alexis stack tydligt ut från mängden med sin enorma talang. Toledo beskriver att han omedelbart noterade hans snabbhet, styrka, skott och spelförståelse. För att spela med skollaget krävdes dock en månadsavgift på 1 pund, en avgift som familjen inte hade råd att betala. Dessutom behövde Alexis fotbollsskor. Det hela ansågs helt enkelt omöjligt att genomföra.

Embed from Getty Images

Talangen var dock för stor för att kastas bort. Efter att borgmästaren sett Alexis Sánchez på fotbollsplan bestämde han sig för att sponsra en första avgift. Alexis blev helt vild av lycka. Nu krävdes dock disciplin och en fotbollsfostran av den unge talangen. För ”ekorren” (som Alexis lokalt kallades) var en livlig själ både på och utanför planen. Skolan behövde självklart prioriteras och skötas, detta samtidigt som han behövde lära sig samarbeta och spela fotboll efter fair play.

Dessa pusselbitar föll på plats bit för bit och succén lät inte vänta på sig. Skollaget plockade hem titel efter titel och Alexis var den största bidragande faktorn till framgången. Alexis Sánchez blev nu på allvar kallad för supertalangen. Fotbollen var hans liv och han ville bara bli bättre och bättre. För det fanns inga hinder i Alexis huvud. Som åttaåring kunde han exempelvis inte för sitt liv förstå varför han inte fick spela med 18-årslaget.

”En match kom han sent till. Vi låg under med ett mål. Han gjorde åtta mål och vi vann matchen. Så bra var han.”
Kompisen Paulo Leyton om en av matcherna tillsammans med Alexis.

Det lokala skollaget blev ganska snabbt ett passerat kapitel. Nu bar flyttlasset till Cobreloa för juniorfotboll och sedermera seniorfotboll. Som sextonåring fick han debutera mot Deportes Temuco, en månad senare gjorde han sitt första professionella mål och strax därpå debuterade han i Copa Libertadores som den yngsta spelaren någonsin i turneringen. Karriären hade helt enkelt tagit fart på allvar.

Den imponerande debutsäsongen med Cobreloa gick inte ouppmärksammat förbi. Den hade gett eko ända till fotbollseuropa. Den 21:e april 2006 signerade Udinese ett avtal värt 1,7 miljoner pund för att lösa Alexis från Cobreloa. Italienarna såg Alexis som ett framtida storprojekt men valde att omgående låna ut honom till den chilenska storklubben Colo-Colo för att ge honom mer speltid.

Embed from Getty Images

Efter en lite tuffare start i Colo-Cola spelade Alexis till sig en ordinarie tröja under höstsäsongen, detta trots tuff konkurrens i form av Humberto Suazo och Mario Cáceres. En framgångsrik säsong för Colo-Colo avrundades med en vinst av Torneo Clausura-finalen mot Audax Italiano med 3-2. Det hela blev Alexis Sánchez allra första professionella titel.

Säsongen därpå blev än mer framgångsrik där klubben vann sin 26:e ligatitel. Låneavtalet med Colo-Colo löpte nu ut och efter ett framgångsrikt U-20-VM för Alexis och Chile skrevs ett nytt låneavtal, denna gång med argentinska River Plate. Ytterligare en framgångsrik säsong senare valde Udinese att plocka över den då 19-årige Alexis till Italien.

Udinese

Till en början fick Chilenaren ett stort förtroende från den dåvarande managern Pasquale Marino. Ett förtroende som tillslut kritiserades av fansen. Alexis hade svårt att få spelet att fungera och det gick inte supportrarna obemärkt förbi. Tillslut vände dock den negativa trenden och när Alexis började göra mål och blev utsedd till matchens lirare återvann han fansens förtroende.

Embed from Getty Images

Trots att Alexis inte gjorde mål på löpande band blev han mer och mer en nyckelspelare i Udinese. Det dröjde fram till säsongen 2010/2011 innan målen började trilla in och Alexis fick sitt erkännande på allvar. Där och då bildade Alexis Sánchez och Antonio Di Natale ett superbt partnerskap. Duon gjorde hela 39 mål tillsammans under säsongen och Alexis blev framröstad till världens största talang i en omröstning på FIFAs hemsida. Detta före namn som Neymar och Gareth Bale.

Barcelona

Succén gjorde att Alexis växte ur Udinese-kostymen. En flytt hägrade. Den 20 juli 2011 offentliggjorde FC Barcelona att de värvat den chilenske supertalangen för 26 miljoner pund. Alexis skulle nu bli den förste chilenaren någonsin att spela för Kataloniens stolthet.

Debutsäsongen i Barcelona infriade dock inte förväntningarna på det sätt man hoppats. Småskador förhindrade Alexis från att vara den där startspelaren som kunde avlasta Lionel Messi och hans poängproduktion.

Embed from Getty Images

Även andra säsongen gick tungt rent målmässigt även om Barcelona ångade på som tåget. För Alexis del blev det åtta ligamål, detta för ett lag som slutade ligasäsongen med hundra inspelade poäng. Under den tredje säsongen lossnade det dock för Alexis och det rejält. Efter att ha avgjort El Clásico i slutet av oktober började målen trilla in. I januari gjorde han hattrick mot Elche och när säsongen summerades kunde det konstateras att Alexis gjort 21 mål i alla turneringar, varav 19 mål i La Liga. Detta trots att han inte var en helt ordinarie spelare.

Arsenal

Trots den framgångsrika säsongen valde Alexis och Barcelona att gå skilda vägar under sommaren 2014. Många klubbar var intresserade av chilenarens namnteckning men valet föll tillslut på Premier League och Arsenal. Arsene Wenger var i eld och lågor över värvningen och konstaterade att han fått en spelare av allra högsta klass för 31,7 miljoner pund.

Kombinationen av Alexis och Arsenal blev omedelbart en succé. Wengers förtroende gjorde att Alexis flög fram under debutsäsongen och chilenaren hyllades både till höger och vänster. Arsenal vann tillslut FA-cupen. Alexis Sánchez gjorde totalt 25 mål och blev framröstad till både PFA Fans Player of the Year och Arsenal’s Player of the Year.

Embed from Getty Images

Alexis fortsatte att bära Arsenal på sina axlar även de kommande två säsongerna. Den där oförmågan att göra mål var som bortblåst. Nu bildade han ett giftigt partnerskap med Mesut Özil. När säsongen 2016/2017 summerades hade Arsenal vunnit en ny FA-Cup-titel och Alexis hade återigen utsetts till säsongens spelare i Arsenal.

Sommaren kom och något verkade ha skurit sig mellan Arsenal och Alexis. Efter Confederations Cup återvände Alexis till London med en skada. En skada som ifrågasattes eftersom Alexis ryktats vilja lämna klubben. Efter säsongen 2017/2018 skulle chilenarens kontrakt löpa ut och något nytt avtal verkade inte vara intressant. Dagarna gick och Alexis blev kvar i Arsenal även efter att transferfönstret stängt. Rykten hade gjort gällande att han till och med varit på läkarundersökning hos Manchester City men att affären av någon anledning inte blivit klar.

Embed from Getty Images

Det var ganska uppenbart att varken Alexis eller Arsenal var nöjda med situationen. Detta till trots vägrade Arsenal sälja. Med tanke på att kontraktet allt mer led mot sitt slut så sjönk även värdet på Alexis. Kanske än mer på grund av den bristande speltiden. Tillslut fick dock Wenger bortse från allt detta. Alexis fick speltid, med varierande resultat. Arsenal liksom Alexis levererade ömsom vin ömsom vatten.

När januarifönstret nu öppnade tvingades Arsenal ta ett beslut. Behålla Alexis och förlora honom utan kompensation till sommaren eller sälja nu och få en viss ersättning. Valet föll på det senare alternativet och Alexis lämnade Arsenal för Englands genom tiderna största klubb – Manchester United.

Alexis Sánchez

Namn: Alexis Alejandro Sánchez Sánchez
Född: 1988-12-19, i Tocopilla, Chile
Längd/vikt: 169 cm/62 kg
Position: ytterforward, anfallare, offensiv mittfältare
Till United: 2018-01-22, från Arsenal, 35 000 000 pund [Bytesaffär med Henrikh Mkhitaryan. Båda spelarna värderades till 35 miljoner pund.]

Titlar:

  • Copa América (2): 2015, 2016
  • Fifa Club World Cup (1): 2011
  • chilenska ligan (2): Clausura 2006, Apertura 2007
  • argentinska ligan (1): Clausura 2008
  • spanska ligan (1): 2013
  • FA Challenge Cup (2): 2015, 2017
  • spanska cupen (1): 2012
  • Uefa Super Cup (1): 2011
  • Community Shield (1): 2014
  • spanska supercupen (2): 2011, 2013

Landslagskarriär

Den 27:e april 2006 debuterade den då 17-årige Alexis Sánchez i Chiles A-landslag som den yngste spelaren i nationens historia. Matchen mot Nya Zeeland slutade 1-0 till Chile. Året efteråt deltog Alexis i det framgångsrika U-20-landslaget som slutade på en tredjeplats i U-20-VM.

Efter U-20-VM var Alexis åter tillbaks i seniorlandslaget och det dröjde inte länge innan första målet trillade in. Chile träningsspelade mot Schweiz den 7:e september 2007. Det hela slutade i en 2-1-förlust, men Chiles mål gjordes av stortalangen från Tocopilla.

Embed from Getty Images

I kvalspelet inför VM 2010 gjorde Chile stor succé. I det generellt tuffa sydamerikanska kvalet lyckades Chile spela sig vidare till huvudturneringen via en meriterande andraplats, endast en poäng bakom Brasilien. I kvalspelet var Alexis en stor bidragande faktor till framgången. Väl i VM avancerade Chile från gruppen men åkte sedan ut i åttondelsfinalen mot just Brasilien.

”Han kan prestera till höger, till vänster och centralt. Han kan dribbla och göra mål. Han kan spela överallt, i varje liga, eftersom hans egenskaper är ovanliga – nästan unika. Hans mänskliga kvaliteter är också värda att nämna. Han är en underbar kille.”
Marcelo Bielsa, dåvarande förbundskapten i Chile, efter VM 2010.

Copa América 2011 blev relativt misslyckat för Chiles del, där de fick lämna turneringen efter en kvartsfinalförlust mot Uruguay. 2014 charmade dock Chile hela fotbollsvärlden i VM-slutspelet. Alexis och Chile inledde gruppspelet på bästa möjliga sätt genom att besegra Australien med 3-1. Alexis stod för ett mål och en assist. I andra gruppspelsmatchen besegrades de självaste Spanien med 2-0, vilket betydde avancemang. En böljande åttondelsfinal mot Brasilien väntade. Efter full tid, inklusive förlängning, stod det 1-1 på resultattavlan. Alexis hade gjort Chiles mål. Dessvärre blev straffsparksläggningen inte särskilt framgångsrik för Chile som brände tre straffsparkar, varav en av Alexis. Brasilien gick vidare medan Chile-spelarna sjönk till marken i tårar efter uttåget.

Embed from Getty Images

Efter flera tuffa motgångar på seniornivå för Chiles talangfulla generation kom så slutligen den där framgången som så länge eftersträvats. I 2015-års version av Copa América gick Chile hela vägen och Alexis var en av spelarna som bar nationens representationslag på sina axlar. Under gruppspelet stod han totalt för ett mål och en assist. I kvartsfinalen utsågs han till matchens lirare i den vildsinta segermatchen mot Uruguay. I semifinalen låg han bakom Eduardo Vargas mål i 2-1-segern mot Peru. Väl i finalen ställdes Chile inför ett nytt straffdrama – denna gång mot Argentina. Efter att båda lagen satt sina första respektive straffar missade sedan Argentina två raka, detta medan Chile målade gånger två. Chile hade allt i sina egna händer inför den fjärde straffsparken. Fram klev Alexis Sánchez och satte spiken i kistan. Chiles första Copa América-titel var därmed säkrad.

2017 gick Chile på nytt till final i en turnering – denna gång i Confederations Cup. Denna gång blev det förlust mot Tyskland, men det blev ändå en turnering att minnas för Alexis Sánchez. Alexis blev utsedd till turneringens nästbästa spelare (efter Julian Draxler) och slog dessutom Marcelo Salas rekord för antal gjorda mål i landslaget.

Chile missade att kvalificera sig till VM 2018 efter att ha slutat på sämre målskillnad än Peru. I skrivande stund står Alexis noterad för 39 mål på 119 A-landskamper.

Koppling till Manchester United

Som så många andra spelare påstår Alexis själv att övergången är en barndomsdröm som går i uppfyllelse. Det sprids i nuläget tidigare citat och gamla bilder som spär på dessa kommentarer. Hur det är sant eller inte tar vi med en nypa salt. Faktum är givetvis att Manchester United var en storklubb under Alexis uppväxt. Ett annat faktum är att Alexis faktiskt förde diskussioner med United och Sir Alex Ferguson för ett gäng år sedan. Även om det inte blev någon övergång där och då så väcktes ett visst intresse från Alexis sida.

Embed from Getty Images

”Jag har alltid varit motiverad av klubben, av deras röda färger, som alltid stod ut för mig, och jag säger det här genuint från hjärtat när jag säger att det är en dröm som bli sann för mig, att spela för Manchester United.”
Alexis Sánchez vid presentationen.

I Manchester United har det varit ont om spelare som representerar Chile. En herre vid namn Ángelo Henriquez värvades 2012 till Manchester United från Universidad de Chile som en blivande storstjärna. Karriären tog dock aldrig fart i Manchester, Henriquez noterades enbart för några träningsmatcher i United-tröjan och 2015 lämnade han klubben för Dinamo Zagreb. Med andra ord kommer Alexis bli den förste spelaren från Chile som representerar United ”på riktigt”.

I intervjun med MUTV beskrev Alexis det som att han inte kände någon utav spelarna i klubben på ett personligt plan. Han erkände vidare i intervjun att José Mourinhos och Manchester Uniteds respektive troféskåp attraherade honom extra mycket.

Karriär

CobreloaMatcherMål
2005 [1]383
2006 [1]129
Totalt Cobreloa5012
Colo-Colo [1]MatcherMål
2006275
2007214
Totalt Colo-Colo489
River PlateMatcherMål
2007/0816 (14)4
UdineseMatcherMål
2008/0926 (17)3
2009/1029 (7)6
2010/1127 (6)12
Totalt Udinese82 (30)21
BarcelonaMatcherMål
2011/1231 (10)15
2012/1328 (18)11
2013/1438 (16)21
Totalt Barcelona97 (44)47
ArsenalMatcherMål
2014/1550 (2)25
2015/1637 (4)17
2016/1747 (4)30
2017/1819 (3)8
Totalt Arsenal153 (13)80
KlubblagMatcherMål
2005-2018 [1]547173
Landslag
Chile [1]11939
Chile U20 [1]184

# [1] Information saknas om matcher från start eller inhopp.

Spelarkaraktär

Alexis Sánchez har ända sedan barnsben varit full av energi. Det fanns helt enkelt en anledning till att han kallades för ”ekorren”. Utöver energin har han en vilja av stål kombinerat med fotbollsegenskaper många proffsspelare enbart kan drömma om. Alexis är helt enkelt en spelare av yppersta världsklass. Utöver den mentala och fysiska styrkan så kan det noteras ganska omgående att han även besitter ett fantastiskt tillslag, en oerhörd snabbhet och en briljant teknik. I Arsenal och Premier League har han ett målsnitt på 0,49 mål per match. Ett relativt bra målsnitt för en, främst, ytter. Målskyttet är helt enkelt något som stadigt förbättrats under karriärens gång.

Utöver alla de positiva egenskaper Alexis besitter så finns det även baksidor. Framförallt påstås det att Alexis oerhörda vilja ibland leder till stor individualism. Han vill helt enkelt göra allt på egen hand – dribbla en extra spelare eller avsluta i svåra lägen istället för att passa till medspelare i bättre position.

Personligen tror jag detta är den typ av karaktär Manchester United behöver för att ta ytterligare ett steg i utvecklingen. En spelare som verkligen brinner för att vinna och som inte har några som helst problem att spela under den press det trots allt innebär att vara en United-spelare. Alexis behöver United. United behöver Alexis. Tillsammans kan de skapa magi.


Källor:, Four Four Two, Goal, Manutd.com, Premier League, Sun, Telegraph, Wikipedia