Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

United mindes Münchenolyckan i Belgrad, Manchester och München

På dagen 60 år efter München har det varit en dag för att minnas. Manchester United ordnade en fin minnesceremoni på Old Trafford medan supportrar organiserade en ceremoni på olycksplatsen i München. Dessutom befinner sig Uniteds U19-lag i Belgrad och olyckan uppmärksammades även där.

I den här artikeln har vi samlat ihop lite av det ena och det andra från dagen.

Old Trafford, Manchester

Manchester United öppnade Old Trafford för en minnesceremoni, som lockade runt 4500 människor. Sir Bobby Charlton och Harry Gregg, som båda överlevde olyckan, var givetvis på plats, tillsammans med många släktingar till de som dog i München. Sir Alex Ferguson närvarade också, liksom dagens a-lag, med José Mourinho och Michael Carrick i spetsen. Ungdomslag och reservlag var också där, likaså många före detta spelare. Självklart närvarade också många supportrar.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

München

På olycksplatsen i München arrangerade Unitedsupportrar en ceremoni. Denis Irwin representerade United på plats medan Bayern München och staden München också hade representanter närvarande. Uppskattningsvis 1500-2000 supportrar hade tagit sig till München för att visa sin respekt.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Belgrad

Manchester United var på väg hem från Belgrad när olyckan, efter en mellanlandning i München, var framme. Busby Babes spelade 3-3 mot Crvena zvezda (Röda Stjärnan) i Belgrad den 5 februari 1958. Av en tillfällighet kom det sig att United ska spela fotboll i Belgrad imorgon, mot Brodarac i Uefa Youth League. Därmed kom det sig att Uniteds U19-lag idag befann sig i Belgrad.

Ungdomslaget uppmärksammade givetvis olyckan. Dels besöktes hotellet, där United och Röda Stjärnan festade efter 3-3-matchen. Dels besöktes Partizan Stadium (som då hette Stadion JNA, eller Jugoslaviska arméns stadion), där United spelade mot Röda Stjärnan.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Spelartweets

Många av Uniteds nuvarande och före detta spelare har under dagen visat sin respekt.

Andra klubbar visar respekt

Många av Uniteds rivaler ville visa respekt idag.

Även nationalarenan uppmärksammade Busby Babes.

Likaså det nordirländska landslaget.

Övrigt

Tracey Malone sjunger den kanske allra bästa versionen av Flowers of Manchester.

Poeten David Scott läste en dikt.

Även Harry Gregg har skrivit en dikt.

Mer om Münchenolyckan

Under åren har vi producerat en hel del om Münchenolyckan. Det bästa och viktigaste samlade vi i en artikel tidigare idag.

Lest We Forget

Över på MUTV kan ni se dokumentären Munich (gratis idag om jag har förstått det hela rätt). Rekommenderas!

Ashley Young får sista ordet

Spelartweetsen ovan är relativt lika. En spelare som gjorde något annorlunda är Ashley Young. Så vi låter honom få de sista orden.