Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter West Ham United – Manchester United 0-0

Embed from Getty Images

Manchester United behövde på förhand en poäng för att säkra andraplatsen, det var precis vad man ordnade. Vi fick se en typisk match i slutet av säsongen med två lag som i princip inte hade något att spela för. Det skapades en del målchanser under den första halvleken men det mattades ut påtagligt under den andra. 

José Mourinho gjorde åtta (!) ändringar i startelvan efter förlustmatchen mot Brighton senast. Det som förvånade mest var den trebackslinje (eller fembackslinje om man så vill) som portugisen valt att placera ut på London Stadiums gröna matta. Anthony Martial var petad och Marcus Rashford likaså, istället startade Alexis Sanchez och Jesse Lingard som anfallare i Romelu Lukakus skadefrånvaro.

Luke Shaw, som fick starta istället för Ashley Young, hade ett skott i stolpen under den första halvleken. Även Jesse Lingard och Scott McTominay hade ett par farliga avslut som hotade Adrian i West Ham-kassen.

Heta känslor, till slut

Manchester United jobbade sig in i matchen ganska bra under den första halvleken och skapade en del chanser, farligast var den ovan nämnda stolpträffen från Luke Shaw. Engelsmannen övertygade matchen igenom med ett resolut försvarsspel, trygga bollbehandlingar och frekventa löpningar upp och ned för vänsterkanten.

På den andra kanten hittade Scott McTominay och Antonio Valencia ett bra samspel flertalet gånger, där den sistnämnda kunde löpa sig loss gång efter annan. Problemet var, som så många gånger förr, Valencias oförmåga att hitta rätt med den avgörande passningen.

Att United behöver nya ytterbackar är det nog få som ställer sig tveksamma till. Det räcker att titta på vilken betydelse Manchester Citys nyförvärv på den positionen haft för Pep Guardiola under säsongen. Ytterbackspositionen är sannerligen undervärderad i dagens fotboll, grymt viktig likväl offensivt som defensivt.

Embed from Getty Images

Jesse Lingard och Alexis Sanchez stod för en rörligare typ av anfallsfotboll än vi varit vana vid under José Mourinho. Det saknades dock en given uppspelspunkt många gånger, vilket spelarna uppenbart är vana vid när laget går till anfall. Alexis kom allt för sällan till avslutslägen men bidrog ofta i uppspelen genom att hämta och transportera boll. Lingard hade ett par farliga avslut som West Hams målvakt Adrian räddade samtliga gånger.

Defensivt kändes det generellt väldigt tryggt, de gånger det skapades något av ”The Hammers” berodde det på individuell briljans av Marko Arnautovic eller att Chris Smalling gått bort sig, vilket tyvärr sker alldeles för ofta.

Paul Pogba hade en tyngre dag på jobbet. Långt ifrån lika svag som mot Brighton, men inte på önskvärd nivå heller. Fransmannen var hårt bevakad på mittfältet och hade allt som oftast flertalet motståndare på sig, men ska detta till trots kunna göra det bättre.

Embed from Getty Images

Med cirka fem minuter kvar av matchen hettade det till ordentligt efter att Paul Pogba och Ander Herrera kapat var sin West Ham-spelare, dock inte överdrivet fult. Mark Noble, lagkaptenen, överreagerade då ordentligt och tog ett (vad det såg ut som) strypgrepp om Pogbas hals. Tumult uppstod med flertalet spelare inblandade och Andy Carroll var fly förbannad. Ett par kort delades ut och matchen kunde återupptas.

Pogba och Noble kramade sedan om varandra efter slutsignal. Det återstår dock att se om det hela får några större konsekvenser efter matchen, speciellt vad gäller Mark Noble som märkligt nog inte fick syna det röda kortet efter sitt minst sagt märkliga agerande.

Till sist fick vi ändå ta med oss den poäng som säkrade andraplatsen och den bästa placeringen i ligan sedan Sir Alex Fergusons sista säsong vid rodret. Om inte annat är det åtminstone något positivt att ta med sig in till helgen och den sista matchen för ligasäsongen, mötet med Watford på Old Trafford.

Herrera – ny roll?

Ander Herrera har ofta spelats i en roll som box-till-box-spelare i Manchester United. Under den senare tiden, samt ett par gånger under förra säsongen, har spanjoren dock placerats ett steg längre ned på innermittfältet. Likaså i matchen mot West Ham, där han mer agerade speluppläggare i en ”Carrick-roll”.

Det har samtidigt spekulerats kring att José Mourinho kan tänkas vilja använda sig mer av Herrera i den rollen kommande säsong. Något som inte känns helt orimligt med tanke på att han både spelats in där en del på senare tid samt de typer av innermittfältare som ryktas till truppen i sommarfönstret. Sedan lämnar ju Michael Carrick ett hål efter sig, trots att han spelat ytterst lite under den pågående säsongen.

Embed from Getty Images

Ander Herrera gör det bra i rollen som speluppläggare, eller regista om man så vill, i matchen mot West Ham. Han låter bollen gå bra mellan lagdelarna och hittar fram med en del hotande bollar (några som inte hittar rätt dock) men måste också göra det mer frekvent. Herrera är väldigt trygg med bollen och tappar den sällan i farliga lägen på planen. Vad som saknas och därmed bildar en del frågetecken är fysiken och positionsspelet utan boll. Att 28-åringen hamnar ur position ibland kan bli kostsamt, men är samtidigt något som kommer i och med ovanan med positionen.

Om Ander Herrera blir en mer permanent lösning i positionen återstår att se. Jag tvivlar personligen på om han har topparna rent kvalitetsmässigt för de största matcherna, men visst kommer han att vara en nyttig spelare i laget oavsett.

#DaveSaves

Världens bästa målvakt fick äntligen prisas som den målvakt med flest hållna nollor under säsongen. För två år sedan rånades spanjoren på priset efter att Chris Smalling fått för sig att pricka in bollen i egen kasse under den sista matchen. Nu får David De Gea äntligen det pris han borde vunnit för längesedan. Hela 18 stycken hållna nollor (med en match kvar att spela), starkt!