Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

VM2018 Dag 1: Putins mannar fick drömstart

Det tjugoförsta världsmästerskapet i fotboll har startat, och det gjorde det med en överraskande stor seger för hemmanationen Ryssland.

Här på Muss.se kommer vi dagligen gå igenom vad som hänt, hur det går för Uniteds spelare (och även de med koppling till United, inklusive tränare) samt blicka fram emot morgondagen och de matcher som stundar då.

Invigningen

Jag har aldrig varit ett stort fan av när fotbollen skall försöka gå OS-vägen, med storslagna invigningar och dylikt. Och det positiva man kan säga om dagens invigningen var att den var kort.

Embed from Getty Images

Men när Robbie Williams gjorde entré till Let Me Entertain You och han följde upp det med Angels och någon låt till – ja då undrade jag om det var invigningen av VM98 jag råkat hamna på. Men icke då, i Ryssland är Robbie Williams 20 år senare kung, vad det verkar. Men som sagt, det var relativt kort, vilket var bra.

Talen undvek jag medvetet, av självklara skäl.

Hur kom ni hit?

Premiärmatchen så, värdlandet Ryssland mot Saudiarabien. På förhand inte en match som hetsade upp speciellt många av vad jag såg i sociala medier. Och den bestående frågan efter matchen är väl hur Saudiarabien lyckades ta sig till detta VM. Konstanta bolltapp på det centrala mittfältet gav ryssarna chans på chans på chans, och framåt var de mer än lovligt uddlösa, trots att toppforwarden Mohammad Al-Sahlawi spenderade några veckor hos United i våras för att vässa formen inför VM.

Embed from Getty Images

Till slut rann det iväg till hela 5-0, där visserligen två mål kom på stopptid, så 3-0 hade kanske varit ett mer rättvisande resultat. För grejen är att Ryssland inte var speciellt bra heller, det var Saudiarabien som var direkt svaga. Tack vare att saudierna var så svaga gavs ryssarna chansen att ge oss två riktigt fina mål på slutet, och det tar vi med oss.

Kanske kan ryssarna leva på sitt självförtroende och störa Egypten i sin nästa match, som spelas den 19 juni? I så fall kan de hota om en slutspelsplats på riktigt. Saudiaraberna däremot, man kan verkligen fråga sig hur de tog sig till VM.

Imorgon drar vi igång på riktigt

Ja, det är ju imorgon vi sett fram emot mer. Första dagen av 14 med fotboll hela eftermiddagarna – i brist på Unitedmatcher är det så nära ett fullgott substitut vi kommer. Morgondagens matcher är som följer:

  • Egypten – Uruguay (14.00), TV4
  • Marocko – Iran (17.00), SVT 1
  • Portugal – Spanien (20.00), SVT 1

Egypten mot Uruguay blir en spännande tillställning. De flesta har sett lagen som favoriter i gruppen, men säg att Egypten förlorar, då måste de vinna match två mot ett Ryssland fullpumpat med självförtroende efter dagens vinst.

I match två hittar vi en gammal Unitedbekanting. Nej, inte på plan, men väl på Irans bänk där Carlos Queiroz sitter och bestämmer. Queiroz är känd för att vara defensivt skicklig, och i förra VM:et tog det 91 minuter för Leo Messis Argentina att få hål på Iran. Så räkna med att Marocko som dominerar, men inte med några 5-0 i den här matchen.

Embed from Getty Images

Kvällsmatchen imorgon är, med all respekt för de tidigare matcherna, VM:s första riktiga stormatch. Det är ”derby” (om man nu kan kalla landskamper för det) med lagen från Iberiska halvön, och den matchen är ju synnerligen intressant, både ur Unitedvinkel men också generellt.

För i mål för Spanien står ju en viss David de Gea. Världens bästa målvakt skall tillsammans med sina lagkamrater försöka hålla rätt fokus, vilket kan vara lättare sagt än gjort med tanke på att deras förbundskapten fick sparken så sent som på onsdagen då han bakom förbundets rygg skrivit på med Real Madrid. Hur påverkar detta den redan känsliga dynamiken? Det sägs att spelarna, även de från Barcelona, ville ha kvar Lopetegui, men att det var förbundet som tog beslutet att han måste bort direkt. Fernando Hierro, som tagit över laget, lär oavsett inte bänka de Gea – han är given. Med all säkerhet får vi även se gamle Unitedspelaren Gerard Piqué i mittförsvaret, tillsammans med sin antagonist Sergio Ramos. Det finns mycket att hålla ögonen på.

Och då har jag inte ens nämnt Portugal, de regerande Europamästarna Portugal. Hur står det laget sig nu? En åldrad backlinje, unga spelare som var bra då men som nu tappat det (Renato Sanchez…) och ingen Nani! Hur skall de klara sig? Är det Ronaldo, som förmodligen gör sitt sista VM som en toppspelare i världen som skall göra det för dem? Mer begränsad i sin rörlighet, men fortfarande en unik avslutare.

Ja, Spanien – Portugal på fredag kväll, då lär vi känna att VM börjat på riktigt.

Sverige då?

Ja, svenskarna laddar upp inför måndagen då laget kliver in i turneringen. Det rapporteras om ”problem” med att kunna ha stängda träningar och så vidare, men helt ärligt – vem tror Janne Andersson att han skall lura? Det är genom att nöta på samma sak om och om igen som Sverige tagit sig till VM, att han skulle göra några revolutionerande ändringar nu när VM börjar är helt uteslutet.

Victor Lindelöf är fortfarande lika given i det svenska mittförsvaret, vilket han så klart skall vara. Klarar han sig från skador har han alla förutsättningar att vara Sveriges ledande mittback i tio år framöver. Minst.