Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

VM2018 Dag 21: Fotbollen på väg till Moskva

Embed from Getty Images

Semifinallagen är klara. Efter att Frankrike och Belgien säkrat biljetter igår säkrade England och Kroatien på lördagen platser till drabbningarna i Moskva nästa vecka. England skickade hem Sverige som gjorde sin sämsta insats i turneringen. Gareth Southgates mannar gjorde ett mål per halvlek, och såg till att Victor Lindelöf fick ta semester. Kroatien ändade hemmanationen Rysslands resa i OS-orten Sochi. Där krävdes det dock förlängning, straffar och mer möda och besvär än i mötet England – Sverige. 

Hit men inte längre, Sverige

Hade någon sagt att Sverige och England skulle spela VM-kvartsfinal i Ryssland före turneringen drog igång hade åtminstone jag skakat på huvudet. Årets upplaga av VM har visat sig vara ett mästerskap där verkligheten överträffar dikten, och under lördagseftermiddagen drabbade lagen så samman i Samara. Sverige fick tillbaka Sebastian Larsson centralt och ersatte avstängde Mikael Lustig med Emil Kraft på högerbacken. Victor Lindelöf fanns självfallet med i mittlåset. Gareth Southgate valde att satsa vidare på sin 3-5-2-modell, där Ashley Young spelar wingback och där Jesse Lingard spelar längst till vänster på det centrala mittfältet.

Englands första 25 minuter var långt ifrån bra. Istället för att sätta hög press på ett defensivt Sverige slarvade man i positionsspelet och blev passivt. Sverige stack upp via omställningar där Marcus Berg kunde och borde ha gjort bättre ifrån sig. Med 30 minuter på klockan fick England hörna efter en dålig svensk rensning. På den dök Harry Maguire påpassligt upp och nickade in ledningsmålet bakom en chanslös Robin Olsen. 1-0 stod sig halvleken ut.

I andra hade nämnde Berg både en och två chanser att ge Sverige mer luft i jakten på en semifinalplats. Bästa chansen i andra var en precis nick som Jordan Pickford fick näven på. Istället för en svensk kvittering kom en utökad engelsk ledning. Lingard slog ett millimeterinlägg mot den bortre stolpen där Dele Alli mötte med pannan. 2-0 och rullgardin för Sverige. Janne Anderssons mannar orkade sedan inte mobilisera mera och England kunde hyfsat enkelt spela av den sista halvtimmen. Sverige får resa hem men ändå känna en enorm stolthet över vad man åstadkommit. Kvartsfinal är med råge godkänt sett till förutsättningarna.

Embed from Getty Images

Ryssland straffat

Ja, England skulle ju förstås ha en motståndare också. I ett varmt och kvavt Sochi gjorde Kroatien och Ryssland upp om den sista semifinalplatsen. Förväntningarna var riktade åt kroatiskt håll och det förmodades att Ryssland, hemmastödet till trots, skulle få det jobbigt och få förlita sig på omställningar. Precis som tidigare i turneringen ville man dock tysta tvivlarna tidigt. 31 minuter var spelade när Denis Cheryshev drog till från dryga 30 meter. Bollen gick, i en perfekt ytterbåge, in i krysset och arenan exploderade i jubel. Kroaterna svarade åtta minuter senare, efter minst sagt tafatt försvarsingripande från Ryssland. Andrej Kramaric fick all tid i världen att måtta med pannan i boxen på Mario Mandzukics inlägg och 1-1 var ett faktum.

Andra halvlek blev sedan ett böljande hav där bägge lagen var för trubbiga framåt för att få till ett avgörande. Den största dramatiken uppstod egentligen med två minuter kvar då Kroatiens målvakt Danijel Subasic sträckte baklåret och såg ut att få bryta. Subasic kravlade sig upp och fortsatte, men fick förstås de ryska blickarna mot sig under förlängningen. Väl där var det kroaterna som öppnade bäst. I 101:a minuten nickade Domagoj Vida in 2-1 efter en hörna från Luka Modric och all press lades över på Ryssland.

Inledningsvis såg Ryssland ut som ett slaget lag, men ett par bra avslut mot Subasic signalerade att man inte skulle ge sig. Det gjorde man inte heller. I 115:e minuten nådde Mario Fernandes högst på en frispark från höger och 2-2 satt i bortre gaveln. Avslutningen blev rena rama vild västern där ingetdera lagen ville ta matchen till straffar. Straffar bidde det dock, mellan två lag som nått kvartsfinal genom just straffar.

Subasic, som tog tre danska straffar i åttondelen, tog den första ryska straffen. Akinfeev, som tog två mot Spanien, tog den andra kroatiska. Målskytten Fernandes drog sin utanför i den tredje omgången och den missen skulle bli kostsam. Rakitic satte sin i den femte omgången och blev den som skickade Ryssland ur turneringen.

Embed from Getty Images