Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Allt du behöver veta om Lee Grant

Veteranmålvakten Lee Grant blev Manchester Uniteds tredje värvning sommaren 2018. Grant hämtades från Stoke City för en rapporterad övergångssumma på 1,5 miljoner pund. I United kommer han få rollen som tredjemålvakt.

Att flytta till Manchester United har varit en dröm så länge jag kan minnas. Det här var en möjlighet jag inte kunde låta gå förbi och jag är exalterad över möjligheten att bli en del av en så historisk fotbollsklubb. Jag har njutit under min karriär så här långt och nu är jag redo fortsätta lära mig och förbättra mig tillsammans med några av de allra bästa spelarna. Samtidigt är min intention att hjälpa klubben när jag får möjlighet.
Lee Grant i samband med att han skrev på för Manchester United.

(Med tanke på Grants tänkta status i United blir detta allt du behöver veta-dokument något mindre genomarbetat än övriga inslag i serien. Diogo Dalot och Fred kommer vi att presentera på detta sätt vid ett senare tillfälle.)


Biografi

Lee Anderson Grant föddes i Hemel Hempstead i Londons utkanter i januari 1983. I sin ungdom spelade Grant målvakt för Watford. Klubben lät sig dock inte imponeras och friställde målvakten.

Efter provspel hos diverse klubbar, primärt i Londonområdet, var det till slut Derby County som, tidigt år 2000, valde att ge Grant ett kontrakt. Ett lyckat drag skulle det visa sig och snart spelade Grant ungdomslandskamper för England.

Grant arbetade sig uppåt i Derby och a-lagschansen skulle komma då han bara var 19 år gammal. Den 7 september 2002 klev Andy Oakes, som i sin tur vikarierade för landslagsupptagna Mart Poom, av skadad mot Burnley och Grant slängdes in i hetluften i andradivisionen. Redan våren 2001 hade han faktiskt regelbundet suttit på bänken för Derby i Premier League, bland annat mot Manchester United på Old Trafford.

Den stora chansen fick Grant sedan när Poom blev utvisad och avstängd. Han gjorde det då så pass bra att han behöll platsen som förstamålvakt säsongen ut. När säsongen summerades prisades Lee Grant som Derbys bästa spelare.

Embed from Getty Images

Grant fortsatte sedan som förstamålvakt i Derby säsongen 2003/04 innan han överraskande tappade platsen till Lee Camp. Den närmaste framtiden varvade han avbytarbänken med rehabiliteringsrummet, efter först en axelskada och sedan en fotskada.

Efter bara tre matcher på ett och ett halvt år gick Grant till seriekonkurrenten Burnley på ett korttidslån. Han kastades rakt in i startelvan och höll nollan mot Leicester. Den fina debuten till trots blev det inga fler matcher i Burnley och snart gick flyttlasset till Oldham på ett nytt lån.

Efter 16 matcher för Oldham i League One var Grant säsongen 2006/07 tillbaka som reservmålvakt i Derby. När säsongen var över var han kontraktslös och Derby erbjöd honom ingen förlängning.

Istället signerade Grant för Sheffield Wednesday på fri transfer, för en fortsättning i Championship. Han fick chansen direkt och efter en något svag inledning behöll han platsen som förstamålvakt i tre säsonger. Managern Brian Laws hyllade Grant som ”antagligen den mest enastående målvakten i ligan i nuvarande form”.

Embed from Getty Images

Under sin sista säsong i Wednesday utsågs Grant till lagets bästa spelare. Laws hade nu tagit över Burnley, precis degraderade från Premier League, och lockade till sig sin gamla målvakt för en förhållandevis stor övergångssumma på omkring en miljon pund. Inledningsvis var Grant backup till Brian Jensen, men efter svagt spel från danskens sida tog Grant över.

Laws fick snart sparken men Grant blev kvar. Totalt blev det tre säsonger i Burnley och han avslutade med att för tredje gången i karriären utses till sin klubbs bästa spelare.

Med utgånget kontrakt valde Grant, av familjeskäl, att återvända till Derby på fri transfer. En misstänker att managern Sean Dyche inte var helt belåten: ”Lee signerades till en ordentlig kostnad för klubben och var en av våra bäst betalda spelare. Vi var angelägna att behålla honom och gav honom ett erbjudande.”

Grant gjorde två säsonger som given förstamålvakt i Derby. Sommaren 2015 plockade Derby dock in Scott Carson och Grant förpassades till avbytarbänken.

På deadline day 2016 fick Grant ett erbjudande om att flytta till Stoke på lån, då Jack Butland var långtidsskadad. En kuriositet är att Butland ett par år tidigare hade lånats ut till Derby som vikarie för en skadad Grant.

”Det gick väldigt snabbt, för att vara ärlig, men jag var bara så nöjd att få samtalet och komma över hit,” sa Grant. ”Jag fick samtalet och frågan om jag ville komma över och det var, givetvis, inget att tänka på från min sida,” kommenterade Grant.

Mer än 15 år senare var Grant tillbaka på avbytarbänken i Premier League. Därifrån fick han se Shay Given släppa in åtta mål på två matcher, för fjorton totalt på de fem inledande matcherna. Nog är nog, tänkte managern Mark Hughes och bytte målvakt.

Så kom det sig att Grant, 33 år gammal, den 24 september 2016 gjorde Premier League-debut i en hemmamatch mot West Brom. Veckan senare ställde sig Grant i mål på Old Trafford och var bäst på planen när Stoke överraskande spelade 1-1 mot Manchester United.

Embed from Getty Images

Hughes hade sett tillräckligt, Grant var ny förstamålvakt. Han visade upp ett stabilt målvaktsspel och efter sex nollor på femton matcher köpte Stoke loss honom från Derby för 1,3 miljoner pund. Grant behöll platsen tills Butland på våren var tillbaka från skada. Trots att han avslutade säsongen på avbytarbänken utsågs han till Stokes bästa spelare.

Säsongen 2017/18 satt Grant mestadels på bänken, innan hans säsong i mars tog slut på grund av skada.

Sommaren 2018 spekulerades det friskt om målvakterna i Stoke. Degraderad från Premier League var det troligt att Butland skulle söka sig till en ny klubb, vilket skulle öppna för Grant. Manchester United hade dock andra planer och när United frågade tvekade inte Grant.

Lee Grant

Namn: Lee Anderson Grant
Född: 1983-01-27, i Hemel Hempstead, England
Längd/vikt: 193 cm/83 kg
Position: målvakt
Till United: 2018-07-03, från Stoke City, 1 500 000 pund
Titlar: inga titlar

Landslagskarriär

Grant nådde aldrig det engelska a-landslaget. Annars hade inledningen på karriären lovat mycket mer. Våren 2000 debuterade han i U16-landslaget och därefter fick han speltid på alla nivåer upp till U21-landslaget. Totalt gjorde han 22 ungdomslandskamper.

Embed from Getty Images

Koppling till Manchester United

Några klockrena kopplingar mellan Lee Grant och Manchester United finns inte. Gräver vi lite hittar vi dock en del. I det engelska U21-landslaget spelade Grant faktiskt tillsammans med den två år äldre Michael Carrick.

Våren 2015 var Grant lagkamrat med Jesse Lingard i Derby. Dessutom jobbade Grant i Derby tillsammans med Eric Steele, som har ett förflutet som målvaktstränare i United.

Dessutom var det mot Manchester United som Grant gjorde sig ett namn i den stora fotbollsvärlden. Han var, som noteras ovan, bäst på planen när Stoke spelade 1-1 mot José Mourinhos United på Old Trafford hösten 2016.

Embed from Getty Images

Den 21 januari 2017 vaktade Grant igen målet mot United, den här gången i Stoke. Igen slutade matchen 1-1. Grant får dock ursäkta, den matchen minns vi enbart för att det var då som Wayne Rooney sköt in sig i historien som Manchester Uniteds meste målskytt någonsin.

Karriär

Derby CountyMatcherMål
2002/0326 (3)0
2003/04360
2004/0520
2006/077 (1)0
Totalt Derby71 (4)0
BurnleyMatcherMål
2005/0610
Oldham AthleticMatcherMål
2005/06160
Sheffield WednesdayMatcherMål
2007/08480
2008/09480
2009/10490
Totalt Sheffield W1450
BurnleyMatcherMål
2010/11310
2011/1247 (1)0
2012/13470
Totalt Burnley [2]125 (1)0
Derby CountyMatcherMål
2013/14530
2014/15430
2015/16120
Totalt Derby [2]108 (0)0
Stoke CityMatcherMål
2016/17300
2017/1850
Totalt Stoke350
KlubblagMatcherMål
2002-2018501 (5)0
Landslag [1]MatcherMål
England U1660
England U1720
England U1810
England U1990
England U2140

# [1] Information saknas om matcher från start eller inhopp.
# [2] Inkluderar endast andra sejouren i klubben.

Spelarkaraktär

”I den första minuter gjorde deras målvakt en otrolig räddning och han fortsatte så tills matchen var slut,” kommenterade José Mourinho efter Grants man of the match-prestation på Old Trafford.

”När jag såg Lee Grant spela för Stoke tyckte jag att det var otroligt att han aldrig hade spelat på den högsta nivån förut,” har målvaktslegenden Gordon Banks sagt.

”Varje match han spelade så spelade han otroligt och han förtjänar all uppmärksamhet han får.”

Grant är en storväxt målvakt med snabba reflexer. Han är bekväm med bollen vid fötterna.


 
Källor: Burnleyfootballclub.com, Manchester Evening News, Manutd.com, Stokecityfc.com, Stoke Sentinel, Transfermarkt, Whoscored.com, Wikipedia