Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Matchrapport: Liverpool – Manchester United 0-1

Det var en historisk dag för Manchester United. För första gången ställde vår nya generations damlag elva spelare på planen och väckte liv i en gammal rivalitet då man besegrade Liverpool med 1-0. Det var vår första match i FA WSL Cup och den spelades på Prenton Park.

Först och främst, välkomna till den första matchrapporten för Manchester Uniteds damlag. En historisk dag på mer än ett sätt, inte minst för oss i Muss-redaktionen som har den stora äran och glädjen att få följa detta lag från allra första början, och skriva om dess kommande framgångar och bedrifter. Rapporteringen från damlagets matcher kommer i nuläget skilja sig en aning från hur vi skriver kring herrlagets matcher. Detta beror främst på att vi är precis i början av en resa som vi tror kommer bli både lång och framgångsrik, men också för att det fortfarande är lite oklart hur våra möjligheter att följa damlagets matcher kommer se ut. Självklart kommer vi rapportera allt vi bara kan, och med all förhoppning kommer engagemanget för vårt damlag utvecklas med tiden.

På det stora hela var det en jämn och tät match. United började klart bäst och hade klart mest boll första 20-25 minuterna. Både Lizzie Arnot och Jess Sigsworth hade ett par tidiga lägen som tyvärr inte gav utdelning, och även Kirsty Hanson hade någon halvchans. Liverpool kämpade sig dock till ett allt större bollinnehav och första halvlekens sista kvart var det jämnt mellan lagen, även om Sio Chamberlain trots detta inte hade speciellt mycket att göra.

Andra halvlek, inför vilken Mollie Green bytts ut och ersatts av den målfarliga Ella Toone, var betydligt tätare än första. Liverpool, som vi det här laget jobbat sig in i matchen ordentligt hade ett par riktigt vassa chanser, någon som seglade precis över ribban, och några som räddades av en briljant Chamberlain. Efter en timmes spel byttes Hanson ut till förmån för Leah Galton, vilket gjorde att United återfick lite kontroll över matchen då Galton gjorde precis det som man kan anta var Casey Stoneys avsikt; höll i bollen och drev framåt vilket bidrog till att man fick något längre anfall och vår backlinje gavs lite andrum.

Embed from Getty Images

Det historiska första målet kom i minut 83 och gjordes av Lizzie Arnot. Ett snyggt spelmål där lagkapten Alex Greenwood stod för ett inspel som gick hela Liverpools försvar förbi, för att påpassligt petas in av Arnot, som timade sin löpning helt rätt och därmed avgjorde matchen. Liverpools anfallare tvingade Chamberlain till ännu en svettig räddning nästan direkt efter Arnots mål, och kort efter det hade de en frispark som tog i stolpen och sedan ut längs linjen, men United lyckades hålla undan och den första segern var således bärgad. Det var en nöjd Casey Stoney som efter matchen berömde alla sina spelare, som efter så kort tid lyckats bli ett så samspelt gäng både på och utanför planen.

Nästa match spelas lördagen den 25 augusti och då är det Reading som står för motståndet. Även denna match är i FA WSL Cup, och första matchen i English Women’s Championship kommer spelas den 9 september. Vill du läsa mer om damlaget finns artiklar om truppens alla spelare bland våra äldre inlägg.