Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United – Everton 2-1

Embed from Getty Images

Manchester United har vunnit en fotbollsmatch igen. När Everton kom på besök fick vi en match som i 77 minuter såg ganska trevlig ut, men som fick en dryg kvarts (på grund av sex minuters stopptid) nervig avslutning efter att Liverpool-laget fått en straff till skänks och kunnat reducera.

Allt som allt får vi säga att det var ett fall framåt, vilket i nuläget kanske inte säger så mycket. Flera spelare skall ha beröm, särskilt Lindelöf, Fred, Pogba och Martial, även om ni nedan kommer märka att alla har utvecklingspotential.

Matchen i korthet

Matchen slutade 2-1, efter mål av Paul Pogba (retur på egen straffmiss), Anthony Martial och Gylfi Sigurdsson (straff).

Uniteds straff fixades utan Anthony Martial efter knappa halvtimmen. Och ”fixades” är verkligen rätt ord, då det var en filmning som heter duga, och till råga på allt så träffade Evertonförsvararen bollen – men domare Moss pekade på straffpunkten ändå. Straffen i sig slogs av Pogba, och den var dålig. Pickford tog den, men tack och lov inte bättre än att den gick rakt ut till Pogba som kunde rulla in returen.

2-0-målet var vackrare, och det var igen firma Pogba och Martial som stod för det när den förre fick bollen strax utanför straffområdet och istället för att skjuta själv spelade snett till vänster där Martial kom och böjde in bollen i det bortre hörnet. Oerhört fint.

Reduceringen kom som sagt med knappa kvarten kvar. Paul Pogba slarvade på mittplan (mer om det nedan), Richarlison fick en löpduell med Smalling som gick in stenhårt och stod för årets potentiellt mest solklara kapning. Straffen var given, det gula kortet borde varit det men eftersom Smalling var varnad sedan tidigare vågade Moss inte dra upp det gula en andra gång. Sigurdsson satte sedan straffen stensäkert.

Everton hade inga direkta superlägen efter reduceringen, istället borde både Martial och den inhoppande Lukaku gjort mål för United men det ville sig inte. Tack och lov räckte det idag.

Lindelöf stabil igen

Den svenske mittbacken gjorde sin åttonde ligastart i höst och har en bra vecka bakom sig. Mot Chelsea var han bra, mot Juventus till och med mycket bra och även idag spelade han ett riktigt fint mittbacksspel tillsammans med Chris Smalling.

Det jag önskar från svensken nu är pondus, jag tycker han fortfarande inte ser ut som att han själv riktigt tror att han är där för att stanna. Jag hade en diskussion med en skribentkollega tidigare i veckan om just detta, där jag argumenterade för att Lindelöf inte riktigt har personligheten för att vara mittback i United. Jag vill att han skall se mer självklar ut, att han utstrålar en känsla av att ”här bestämmer jag” och att motståndaranfallarna skall känna det. Alla behöver inte ha den pondus Nemanja Vidic besatt, men för att vara långvarig mittback i ett framgångsrikt United behöver vi mittbackar som motståndarna tycker det är jobbigt att möta.

Och Mourinho verkar hålla med mig, hans första ord om Lindelöf efter matchen (när detta stycke egentligen var färdigskrivet skall tilläggas) var dessa: ”He needs to forget that he’s a nice boy, and to become a nasty defender.”

Embed from Getty Images

För det är uppenbart att han rent spelmässigt har det som krävs i sig, och det som gör att jag får upp förhoppningen på att han kan nå dit är att han hade det tufft förra året, tog sig igenom det och nu faktiskt spelar bra. Det tyder på att det finns en mental styrka, som gör att jag tror att han kan få fram pondusen också.

Men oavsett detta, Lindelöf är i bra form och idag var han riktigt bra.

Fred

Det brasilianska nyförvärvet var tillbaka i startelvan för första gången på sex matcher, och han visade på många sätt vad han skall bidra med. Förutom sista tredjedelen, där han fortfarande behöver bidra mer, var han oerhört nyttig för United med sin aggressivitet, löpvilja och bollsäkerhet.

Embed from Getty Images

Efter dagens insats blir det än mer obegripligt att Fred tvingats sitta och titta på från bänken, med honom på planen kan Pogba fokusera på att gå mer framåt, något som är oerhört nyttigt för Manchester United.

Pogba, Pogba, Pogba…

Paul Pogba ja, jag blir inte klok på Paul Pogba. Han gör så mycket briljant på en fotbollsplan, för att sedan begå de enklaste av misstag vid helt fel plats.

Idag gör han ett mål, står för en assist och även resten av hans fina statistik ser ni i tweeten här.

Men det är också Pogba som är den största orsaken till att Everton får sin straff. En nonchalant chipp på mittplan, när han istället borde spelat enkelt, gav Sigurdsson chansen att spela fram Richarlison, vilket tvingade fram Smallings kapning.

Där måste Pogba skärpa till sig, och det rejält. Att kunna värdera var och när han skall göra sina sulfinter och chippar och när han enkelt skall spela sig ur en situation för att få tillbaka bollen i en offensivare position kommer vara A och O för att han skall kunna anses som en världsspelare. Nu kostar han lite för mycket då och då, för även om detta inte händer i varje match så händer det för ofta. I intervjun med Sky Sports efter matchen verkar han också förstå det själv.

”Jag gillar inte att sparka [bort] bollen men ibland måste du rensa. Jag försöker alltid spela och hitta en lösning. Ibland är det sant att jag måste rensa.”

Men, precis som med Lindelöf, så gjorde Pogba idag en bra match. Denna kritik skall ses som en vilja att Pogba skall bli ännu bättre, inte att han är en dålig fotbollsspelare.

50 million down the drain

… Tony Martial, scores again.

Ett mål och en fixad straff och ett suveränt defensivt jobb under långa stunder – i mina ögon gjorde Anthony Martial en insats som var suverän idag, och att han står som matchvinnare är helt välförtjänt.

Embed from Getty Images

Målet var en riktig pärla, ett sådant skott vi vet att han kan få till och som vi så ibland blir frustrerade över att han inte lyckas med oftare. Utöver målet (och straffen som visserligen var felaktig) var han den spelare på plan som skapade flest chanser.

Han borde dessutom punkterat matchen då han på stopptid kom helt sopren med Pickford. Tyvärr väntade han med länge för avslutet och den räddades ut till hörna. Ett mer distinkt avslut tidigare hade varit att föredra, å andra sidan bör fransmannen ha varit helt slut med tanke på hur mycket han sprungit så vi skall inte döma honom för hårt för det.

Att han är given till vänster även i nästa match ser jag som självklart, det är runt Martial det händer just nu.