Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Southampton – Manchester United

Embed from Getty Images

Manchester United reser på lördag till sydkusten för match mot Southampton. Efter två svaga insatser på Old Trafford, mot Crystal Palace och Young Boys, är det nu dags för laget att ta sig i kragen och rycka upp sig avsevärt. 

Motståndar-managern och tillika ex-United-spelaren, Mark Hughes, ligger sannerligen illa till och kan mycket väl få kicken från sitt jobb om laget inte presterar till helgen. En liknande situation befinner sig José Mourinho i, även om portugisen mest troligt inte skulle få sparken trots ytterligare poängtapp på lördag – hur märkligt det än kan tyckas vara.

Manchester United

En person som har fått utstå hård kritik under de senaste månaderna är United-managern José Mourinho. Den varan har det inte blivit mindre av efter de senaste matcherna, snarare tvärtom.

Mot Young Boys gjorde 55-åringen större rockader i laget, detta efter att ha kritiserat inställningen hos ett antal spelare efter 0-0-matchen mot Crystal Palace tre dagar tidigare. En spelare som gynnades av detta var brassen Fred. Mittfältaren gjorde ett piggt framträdande under sina 65 minuter – vilket definitivt gav mersmak. Att Mourinho valde att plocka av honom, och INTE exempelvis Nemanja Matic är för mig en gåta.

Förhoppningsvis vågar United-managern ställa ut ett klart mer offensivt lag mot Southampton, och inte det trubbiga, långsamma och fantasilösa dito han kört med de senaste matcherna. Vi (jag tror att jag talar för oss alla) vill se offensivt riktad fotboll, hög press och massor med energi – inte riskminimering, handbroms och fotboja.

Embed from Getty Images

När vi nu så sakteliga tar oss in i december månad och därmed det allt mer hektiska spelschemat, så måste José Mourinho börja lufta truppen klart bättre. En spelare som, enligt mig, måste få mycket mer speltid är Eric Bailly. Ivorianen har inte spelat för Manchester United på snart två månader, trots att han varit skadefri.

Med Victor Lindelöf skadad en tid framöver och en Marcos Rojo som inte spelat på hela säsongen och fortfarande har skadeproblem, så ser det allt mer tunt ut på mittbackspositionen. Phil Jones var tillbaka senast – närmare två månader efter senaste matchen – och imponerade. Men vi vet samtidigt att engelsmannen är skadebenägen.

Utöver Jones och Bailly har vi endast Chris Smalling kvar som renodlad mittback i truppen. Om inte Eric Bailly ges chansen i laget igen, extra mycket i nuvarande läge, vet jag faktiskt inte vad jag tar mig till.

Hur en spelare som Nemanja Matic, som underpresterar i match efter match, inte placeras på bänken en enda gång, medan ex. Eric Bailly eller Andreas Pereira gör en dålig halvlek och sedan inte ser skymten av speltid – det är för mig totalt oförståeligt. Snacka om dåligt man-management.

Embed from Getty Images

Alexis Sanchez lämnades helt utanför truppen i Champions League-matchen i veckan, trots att han var frisk. Nog för att chilenaren inte nått upp till önskad nivå, men så som han presterade mot både Bournemouth och Juventus så förtjänar han åtminstone en plats på bänken och chansen att visa upp sig.

Om 29-åringen återfinns i matchtruppen mot Southampton återstår att se. Men en spelare vi nog kan räkna med i laget är Romelu Lukaku, trots att belgaren inte nätat för United på 12 (!) matcher. Personligen hade jag velat se ett annat alternativ, men efter Young Boys-matchen och de missade lägena ersättarna stod för har jag ingen anledning till att tro annat än att 25-åringen åter ges chansen av Mourinho.

Förhoppningsvis får vi vittna ett mer offensivt balanserat lag, men det mest sannolika är tyvärr att vi åter får se Fellaini, Matic och Fred/Pogba centralt i banan. Offensivt hade jag personligen valt Marcus Rashford, men känslan säger snarare att Mourinho väljer Lingard eller Mata där. Martial måste vara gjuten till vänster.

Möjlig startelva:
De Gea
Young, Smalling, Jones, Shaw
Fellaini, Matic, Pogba
Lingard, Lukaku, Martial

Southampton

Ja, som nämnt ovan är det en pressad Mark Hughes som ska försöka roffa åt sig poäng mot Manchester United på St Marys Stadium. Southampton har inte vunnit en enda match på de senaste nio försöken i ligan, en resultatrad som satt otrolig press på managern.

”The Saints” största chans i den här matchen är, i min bok, att lägga sig tämligen lågt och försöka hota United med kontringar och fasta situationer – precis samma framgångsrika recept Roy Hodgson och hans Crystal Palace använde sig av i den senaste PL-omgången.

Embed from Getty Images

Laget har haft väldiga problem med målskyttet den här säsongen och har endast gjort 10 mål på 13 matcher i ligan – bara Huddersfield och Crystal Palace är sämre i den kategorin, med 8 mål vardera.

I den senaste matchen, mot Fulham på bortaplan, lyckades laget dock pricka in två bollar i nät, men förlorade sedermera matchen med 3-2. Att laget ska lyckas vända på denna minst sagt risiga trend redan mot United känns sannerligen tufft, men med tanke på hur Mourinhos mannar presterat den här säsongen är samtidigt allt möjligt.

En sak är säker, om du frågar mig; Det här är två klubbar som är i stort, stort behov av att byta manager.

Möjlig startelva:
McCarthy
Soares, Yoshida, Hoedt, Targett
Redmond, Lemina, Höjbjerg, Armstrong
Gabbiadini, Austin

Historik

Senast lagen möttes fick vi bevittna ett sånt där sömnpiller vi blivit bortskämda med under José Mourinho. Matchen på Old Trafford, i december 2017, slutade föga förvånande 0-0.

I det tidiga mötet under förra säsongen lyckades United knipa alla tre poängen på St Marys efter att Romelu Lukaku prickat in segermålet, 1-0, i den 20:e matchminuten.

Visste ni att…

 • Senast Southampton slog Manchester United på hemmaplan var 2003.
 • Sedan Sir Alex Ferguson slutade har United endast vunnit 4 av 10 matcher mot ”The Saints”, tidigare under ”Fergie” hade klubben vunnit 9 av de 10 senaste.

Matchfakta

Southampton
Manchester United

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 14
Tid: Lördagen den 1 december 2018, 18.30
Plats: St Mary’s Stadium, Southampton
Teve: Viasat Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador:

 • Lindelöf (lår, mitten/slutet december)
Tveksamma:

 • Darmian (fot)
 • Rojo (skadad)
 • Valencia (skadad)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 7:e6-3-420-2121
Borta:6:e3-1-312-1310
Bästa målskytt: Martial (6)
Disciplin: 25 GK, 2 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V28/10EvertonHPL2-1
V3/11BournemouthBPL2-1
V7/11JuventusBCL2-1
F11/11Man cityBPL1-3
O24/11PalaceHPL0-0
V27/11Young BoysHCL1-0

Southampton

Skador:

 • inga skador
Tveksamma:

 • Ings (lår)
 • Long (fot)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 18:e1-5-710-248
Hemma:18:e0-4-24-84
Bästa målskytt: Ings (4)
Disciplin: 27 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
O20/10BournemouthBPL0-0
O27/10NewcastleHPL0-0
F4/11Man cityBPL1-6
O10/11WatfordHPL1-1
F24/11FulhamBPL2-3
O27/11LeicesterBLC0-0[1]
[1] Leicester vann 6-5 på straffar.

United mot Southampton

Totalt: 12364-32-27210-135
Premier League: 3825-6-776-41
Borta: 6124-20-1790-74
SENASTE MÖTENA
V2017-02-26NLC3-2
O2017-05-17BPL0-0
V2017-09-23BPL1-0
O2017-12-30HPL0-0
SENASTE BORTAMATCHER
V2014-12-08BPL2-1
V2015-09-20BPL3-2
O2017-05-17BPL0-0
V2017-09-23BPL1-0

Domare: Kevin Friend

Assisterande: Wilkes, Beck, fjärdedomare: East.
M
PL 2018/19:931003
PL 2017/18:2146008
PL totalt:4921312424
Snitt (2016-18):2,60,000,000,37
Alla domare 2017/18:3,10,050,060,15
MVOF
Dömt United:191432
Dömt Southampton:18558