Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Cardiff City – Manchester United

Embed from Getty Images

För första gången på mycket, mycket länge kan majoriteten av supporterskaran se fram emot en United-match med både glädje och nyfikenhet. José Mourinho har fått lämna, vilket nog ingen har missat vid det här laget, och Ole Gunnar Solskjaer har fått som uppdrag att tillsammans med Mike Phelan ratta skutan säsongen ut.

Äntligen får vi se dessa förbaskade handbromsar lättas och ett offensivt, underhållande Manchester United träda fram igen. Mot Cardiff på lördag får vi äntligen titta på världens finaste lag med ivriga, förväntansfulla ögon igen – DET betyder mycket.

Manchester United

Efter att ha skrivit i princip samma text hundra gånger om och gnällt över vad José Mourinho gör och inte gör, så är det en stor befrielse att kunna gå in i den här inför-rapporten med helt andra ingångsvinklar än på oerhört länge.

Så, vad kan vi egentligen förvänta oss av detta Solskjaer-styrda Manchester United? För att ta reda på detta måste vi gå tillbaka till norrmannens tid i Molde FK, även om det sedermera givetvis blir mycket spekulationer.

Den gångna säsongen slutade klubben tvåa i den norska ligan, fem poäng efter vinnaren Rosenborg. Solskjaer fick sitt lag att spela en väldigt anfallsinriktad fotboll i vad som oftast var en 4-2-3-1- eller 4-3-3-uppställning. Molde gjorde överlägset flest mål i serien under den nyss avslutade säsongen, hela elva fler än suveränen Rosenborg.

Embed from Getty Images

”The Baby-faced assasin”, som han ofta kallas i England, har under sina år i Molde lyft fram otaligt många yngre spelare och tagit dem till nya höjder. Han har ofta refererat till olika storspelare i United när han pratat om sina spelare i media, och samtidigt lyft dem genom att berömma dem offentligt – en stor skillnad mot vad vi sett i United de senaste två och ett halvt åren.

I en intervju innan årets Premier League-säsong talade Ole Gunnar Solskjaer mycket varmt om sin före detta adept, Paul Pogba, som han basade över när denne spelade i norrmannens ungdomslag i United. Han pratade då om hur bra fransmannen både var och är samt om hur han skulle bygga laget runt honom, om han själv var manager för United.

Att Uniteds stjärnmittfältare kommer vara central under Solskjaer är en sak som är säker. Förhoppningsvis får vi se ett mer bollskickligt mittfält bredvid sommarens världsmästare, med spelare som Andreas Pereira, Fred och/eller Ander Herrera.

Embed from Getty Images

Förhoppningsvis lyckas vår interim-manager också hitta ett sätt att baka in både Anthony Martial och Marcus Rashford i anfallslinjen, tillsammans med vad jag kan tänka mig blir Romelu Lukaku.

Hoppar vi bak två hack ner till backlinjen hoppas jag personligen att vi får se Victor Lindelöf och Eric Bailly ackompanjeras tillsammans i mittlåset. Chris Smalling är inte totalt oduglig, men är det något han är direkt undermålig på så är det spelet med fötterna – vilket är en viktig aspekt om tanken är att vi ska bygga spelet bakifrån framöver.

Det är omöjligt att veta vilken approach Solskjaer, Phelan, Carrick och McKenna kommer att ha till den här matchen. Men att de går ut för att vinna, och det med stil, det är en sak som är säker. En extra krydda till matchen är förstås att Solskjaer ställs mot den senaste klubben han tränade i Premier League, Cardiff, som han basade över under säsongen 2014.

Möjlig startelva:
De Gea
Dalot, Bailly, Lindelöf, Shaw
Fred, Matic, Pogba
Rashford, Lukaku, Martial

Cardiff City

De blåklädda från Wales har varit nederlagstippade hela säsongen. De har till och med benämnts som ett av Premier League-historiens absolut sämsta lag i vissa sammanhang. Och ska vi vara helt ärliga var det faktiskt så det såg ut efter de första matcherna.

Men managern Neil Warnock har efter många om och men lyckats ratta in det här laget på rätt bana igen. För tillfället befinner sig laget på en 16:e plats, fem poäng ned till Fulham som ligger sist på plats 20. Man har börjat slå sina botten- och mittenkonkurrenter samtidigt som man lyckats med bedriften att täppa igen defensiven som lyste med sin frånvaro under säsongsinledningen.

Ser vi till matcherna mot topp 6-lagen har dock walesarna haft det riktigt tufft. På fem försök, mot alla utom United, har det blivit noll poäng med den inte så smickrande målskillnaden på 4 mål och 17 insläppta.

Embed from Getty Images

Bästa målskytt den här säsongen är anfallaren Callum Paterson på fyra baljor. På delad andra plats i den interna poängligan ligger mittbacken Sol Bamba, som stått för två mål framåt och en framspelning. Fasta situationer får United se upp med här, helt klart.

I övrigt har den filippinska målvakten Neil Etheridge stuckit ut med flertalet bra prestationer. Ytterspringarna David Hoilett och Josh Murphy har också dem varit delaktiga i en del mål. Men ska vi vara helt ärliga är det här en match Manchester United ska vinna – vilket emellertid sällan är ett tacksamt utgångsläge…

Möjlig startelva:
Etheridge
Ecuele, Morrison, Bamba, Peltier
Murphy, Arter, Gunnarsson, Camarasa, Hoilett
Paterson

Historik

Faktum är att senaste gången klubbarna ställdes mot varandra var just när Solskjaer tränade Cardiff. Den gånger vann United på Old Trafford med klara 2-0, efter att Robin Van Persie och Ashley Young stått för målen.

Tidigare under samma säsong, på Cardiff City Stadium, skrevs slutresultatet till 2-2 – den gången med Wayne Rooney och Patrice Evra som United-målskyttar.

Visste ni att…

 • Cardiff har vunnit fyra av sina senaste fem hemmamatcher, lika många som de pallade med under de 22 tidigare försöken.
 • Manchester United har förlorat sina tre senaste bortamatcher mot nykomlingar i ligan.

Matchfakta

Cardiff City
Manchester United

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 18
Tid: Lördagen den 22 december 2018, 18.30
Plats: Cardiff City Stadium, Cardiff
Teve: Viasat Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador:

 • Sánchez (lår, mitten januari)
Tveksamma:

 • McTominay (skadad)
 • Rojo (skadad)
 • Shaw (skadad)
 • Smalling (fot)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 6:e7-5-529-2926
Borta:9:e3-2-415-1811
Bästa målskytt: Martial (7)
Disciplin: 35 GK, 2 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V27/11Young BoysHCL1-0
O1/12SouthamptonBPL2-2
O5/12ArsenalHPL2-2
V8/12FulhamHPL4-1
F12/12ValenciaBCL1-2
F16/12LiverpoolBPL1-3

Cardiff City

Skador:

 • Richards (hamstring, inget datum)
Tveksamma:

 • Bennett (ljumske, liten chans)
 • Cunningham (skadad, stor chans)
 • Ward (knä, liten chans)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 16:e4-2-1117-3314
Hemma:13:e4-1-412-1513
Bästa målskytt: Paterson (4)
Disciplin: 25 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V10/11BrightonHPL2-1
F24/11EvertonBPL0-1
V30/11WolvesHPL2-1
F4/12West HamBPL1-3
V8/12SouthamptonHPL1-0
F15/12WatfordBPL2-3

United mot Cardiff

Totalt: 2914-8-755-43
Premier League: 21-1-04-2
Borta: 148-2-424-20
SENASTE MÖTENA
V1974-08-31BD21-0
V1975-03-01HD24-0
O2013-11-24BPL2-2
V2014-01-28HPL2-0
SENASTE BORTAMATCHER
F1960-11-26BD10-3
V1961-09-16BD12-1
V1974-08-31BD21-0
O2013-11-24BPL2-2

Domare: Michael Oliver

Assisterande: Bennett, McDonough, fjärdedomare: East.
M
PL 2018/19:1433041
PL 2017/18:30101238
PL totalt:21669392364
Snitt (2016-18):3,00,050,160,20
Alla domare 2017/18:3,10,050,060,15
MVOF
Dömt United:2810711
Dömt Cardiff:11443