Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Arsenal – Manchester United 1-3

Embed from Getty Images

Segertåget rullar vidare. Manchester United åkte till Arsenal och vann med 3-1 för avancemang i FA-cupen. Ole Gunnar Solskjaers Manchester United har nu åtta vinster på åtta försök. Var ska detta sluta?

Arsenal vinner bollinnehav och skottstatistik. So what? För mig är det inte tu tal om att det bästa laget vinner matchen. Fram till 2-0 – Alexis Sánchez och Jesse Lingard på kort tid, båda framspelade av Romelu Lukaku – gör United närmast en perfekt bortamatch, med kontroll utan boll.

Sedan slappnar United av. Matchens andra halvtimme är Arsenals. Aubameyang får göra ett enkelt reduceringsmål och det är virrigt i United.

Solskjaer löser det genom att kasta in Anthony Martial och Marcus Rashford med halvtimmen kvar att spela. United får grepp om matchen igen och 3-1 kommer på kontring genom Martial. Därefter kan United enkelt spela av matchen.

Paul Pogba gör en enorm insats efter paus. Lingard är matchens gigant. Victor Lindelöf fortsätter vara dominant i försvaret. Manchester United vinner igen. För åttonde gången i rad. Smaka på det!

Fingertoppskänsla

Manager Ole Gunnar Solskjaer hade i sina första sju matcher etablerat en tydlig startelva. Jämfört med den såg vi fyra förändringar idag. Sergio Romero kom in för David de Gea i mål och Eric Bailly ersatte Phil Jones i mittförsvaret. Offensivt fick Anthony Martial och Marcus Rashford vila, vilket gav Alexis Sánchez och Romelu Lukaku chansen.

(Notabelt här är att Solskjaer behåller mittfältet. Det är ganska talande. Säsong efter säsong köper vi mittfältare. Fellaini, Herrera, Schneiderlin, Schweinsteiger, Pogba, Matic och Fred har anslutit sedan Sir Alex lämnade. (Med reservation för att jag glömt någon.) Trots det har vi i januari 2019 bara tre centrala mittfältare som managern tycker duger.)

Embed from Getty Images

Reserverna tar chansen. Romero gör en David de Gea-räddning precis efter paus och är felfri matchen igenom. Eric Bailly var inte perfekt men stabil.

Offensivt stjäl Sánchez rubrikerna när han ger United ledningen. Perfekt löpning, perfekt avslut. Kanske inte det bästa vi har sett från Sánchez i United men långt över medel.

Lukaku gör inget mål. Det spelar ingen roll när han lämnar matchen med två assists.

Men Rashford saknades

Om Lukaku och Sánchez levererade så tycker jag ändå att Anthony Martial och framför allt Marcus Rashford stärker sina aktier. Första halvtimmen försvarar sig United bra men lågt. Den offensiva pressen kan bli bättre. Där gör Lingard alltid en stor insats men ikväll blev han för ensam. Det går lite för långsamt för Sánchez och Lukaku.

Med Rashford på planen får Lingard sällskap i presspelet. Då kan dessutom Ander Herrera fylla på, något vi saknade idag.

Embed from Getty Images

Martial har inte samma energi och var inte lika saknad idag. Ändå är det för mig tydligt att han i toppform ger oss en extra dimension. Det är också Martial som punkterar matchen.

Lukaku gör två assists och Sánchez gör mål. Det är vad du vill ha från reserverna. Men just reserver är vad de två är nu. Den här matchen ändrar faktiskt inte på det.

Lukakus position

Romelu Lukaku spelar högerforward idag. Det kan jag inte minnas att han har gjort för United tidigare. Han gjorde det någon gång i VM, har jag för mig. Resultatet tycker jag är att vi får en bättre Lukaku.

Embed from Getty Images

På kanten får han jobba med större ytor. Han får oftast bollen framför sig. Vi vet att hans förstatouch kan svika när han nyttjas som targetspelare. Det problemet försvinner på kanten, då han vanligen får bollen framför sig.

Kanske är det så att det är högerkanten som är hans bästa position. Något han har där är dessutom en bra inläggsfot, vilket annars saknas offensivt i United. I och för sig synd att han själv är den vi helst vill ha i boxen på inlägg.

Diamant igen

På sex matcher mot på pappret klart sämre motstånd har Solskjaer valt en 4-3-3/4-2-3-1-formation (beroende på var vi vill positionera Pogba). I två tuffa matcher i norra London har han valt 4-4-2 med en mittfältsdiamant. Båda gångerna har han fått de besked han ville ha.

Nyckeln här är Jesse Lingard. Han är kanske inte den naturliga spetsen i en mittfältsdiamant, eller som falsk nia om vi så vill. Men han gör ett enormt arbete på positionen. För mig är han Uniteds bästa spelare ikväll.

Embed from Getty Images

Det Lingard gör är inte alltid det vi ser. Snarare är det så att Lingard märks som mest när han saknas. Vi spelade utan Lingard i bortamatchen mot Newcastle, det är vår sämsta ligamatch under Solskjaer. Matchen mot Reading är vår sämsta under den nya managern. Lingard spelade inte då. Sista kvarten mot Brighton senast var hemsk. Lingard blev utbytt med en kvart kvar i den matchen.

Domartankar

Jag tänkte på domaren några gånger ikväll.

  • Med VAR så menar jag att linjedomarna ska avvakta med att vinka i tighta situationer. Vi såg Lukaku (tror jag det var) bli avvinkad tidigt i matchen. Kanske rätt, kanske fel. Där tycker jag att domaren ska vänta och låta målchansen spelas ut.
  • Sokratis blev skadad men valde att försöka spela. Det gick inte. Då krävde Arsenal att United skulle spela ut bollen. Obegripligt om ni frågar mig. Vi såg samma situation mot Tottenham.
  • Avbrottet när Koscielny blev skadad var extremt långt. Jag har väldigt svårt att förstå att han fick vårdas så länge på planen. För det såg inte ut att vara någon allvarlig skada.
  • I bråket på slutet tänkte ju jag att Kolasinacs markerade skallning var värt ett rött kort. Men situationen granskades, så jag utgår ändå från att det blev rätt.

Åtta i rad

Åtta vinster i rad! Det är i slutändan det enda vi behöver veta. Vi fick se Manchester United kontra gång på gång. Det är få saker som är så vackra som när United kontrar.

Embed from Getty Images