Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen: Ett helt nytt reservlag ger ett helt nytt juniorlag

Manchester United var – på reservlagsnivån – väldigt aktiva på deadline day. Ett antal spelare lämnade klubben (de flesta på lån). Det ger oss ett helt nytt reservlag, vilket i sin tur för med sig ett nytt juniorlag. Ett vaktbyte helt enkelt.

Anpassningsproblem att vänta? Ja, möjligen är det så. Åtminstone blev det förlust både för reserverna och juniorerna, även om båda lagen borde ha vunnit.

Tung förlust för reserverna

Reservlaget förlorade med 1-0 hemma mot Southampton. En tung förlust i vad som spelmässigt var en av lagets bättre matcher den här säsongen.

Southampton gjorde matchens enda mål efter en halvtimme. Debuterande Di’Shon Bernard förlorade, på ren styrka, en duell i eget straffområde och Afolabi kunde göra mål. United hade chanser för att vända till seger men fick inte in bollen. Totalt ändå en ny besvikelse. Med den talang som finns i laget ska något så mycket bättre kunna presteras.

För United var det tredje raka förlusten i ligan. Laget är nu femma, åtta poäng bakom tabelltoppande Southampton. Förstaplatsen i serien känns inte längre möjlig. United får istället sikta in sig på att gå upp via playoff. För det krävs som sämst just en femteplats i serien.

Juniorerna förlorade stort

Juniorerna förlorade med 3-0 mot Middlesbrough. Trots de stora siffrorna var det en match som påminde om reservlagets match. United hade mest av spelet men Middlesbrough försvarade sig bra och var effektiva på kontring.

Ledningsmålet kom på straff efter en timme. Teden Mengi tappade sin anfallare och var sedan klumpig. United hade sedan flera vassa kvitteringschanser. Largie Ramazani prickade insidan av stolpen, Arnau Puigmal tvingade målvakten till en bra räddning och Dion McGhee missade friläge. Matchen dödades när Uniteds målvakt James Thompson kom ut helt snett och bjöd Balde på öppet mål. Middlesbrough fick sedan ytterligare ett kontringsmål.

För United väntar nu matcher mot topplagen Everton och Liverpool. Om det ska bli serieseger för andra året i rad krävs nog dubbla vinster.

Många affärer runt deadline day

Om det var stilla runt a-laget – med Marouane Fellaini till Kina som enda övergång – så hände desto mer på reservlagsnivån under januarifönstret.

Dearnley, Sang, Whelan och Willock kan ni läsa mer om i vår deadline day-blogg.

Jag har väldigt svårt att föreställa mig att någon av spelarna som gick på lån ska ha en framtid i United. Pereira har potentialen att bli en riktigt bra målvakt. I övrigt är det spelare som nog har sin framtid en bit från Premier League.

Ett helt nytt reservlag

Då halva reservlaget försvann på lån öppnar det förstås platser i reservlaget. Så i matchen mot Southampton fick vi se ett helt nytt reservlag. Även om det blev förlust så är det ett reservlag som känns mycket intressantare än det gamla. Vi kommer givetvis inte att få se alla i Uniteds a-lag men det är idel spelare med stor potential.

Så här såg det ut i matchen mot Southampton:

Här har vi fem juniorspelare: Di’Shon Bernard, Brandon Williams, James Garner, Dylan Levitt och Mason Greenwood. (I tillägg är även Aliou Traore junior.) I mångt och mycket är det faktiskt den startelva vi har haft i Uefa Youth League.

De som egentligen saknas här är försvararna Ethan Laird (också junior) och Lee O’Connor. Laird har tyvärr varit skadad i ett par månader nu. Annars är jag övertygad om att han hade varit med i laget. Laird spelar helst högerback men funkar på alla positioner i backlinjen. Ole Gunnar Solskjaer har faktiskt nämnt Laird som en spelare som kan få göra a-lagsdebut redan den här säsongen.

…ger ett helt nytt juniorlag

Att så många juniorer flyttar upp i reservlaget innebär samtidigt att det öppnas platser för nästa generation i juniorlaget.

Så här såg laget ut mot Middlesbrough:

Här är majoriteten – Mengi, Bejger, Devine, McCann, Stanley och Elanga – faktiskt förstaårsjuniorer. För svenske Anthony Elanga blev det första matchen som toppforward. Tidigare under säsongen har han fått mycket speltid på kanten.

Teden Mengi har varit given i mittförsvaret hela säsongen. Han tog också hand om lagkaptensbindeln. Mengi får nu spela bredvid Lukasz Bejger, en polsk mittback som kom in med gott rykte. För Bejger har det tidigare nästan inte blivit någon speltid. Även Connor Stanley och Reece Devine har tidigare fått väldigt lite speltid.

Det troliga är ändå att vi i de närmast kommande matcherna får se de nya reservlagsspelarna flytta ner igen. För samtidigt som juniorlaget nu har tre mycket intressanta matcher – Everton och Liverpool i ligan, sedan city i cupen – så är reserverna spellediga till den 18 februari.

Dubbelt cuplottat

Som vi noterade tidigare i veckan har det lottats i Premier League International Cup (U23) och U18 Premier League Cup.

För reserverna blir det Reading som står för motståndet i kvartsfinal. Reading hade faktiskt scouter på plats när United spelade mot Southampton, så de tar uppenbarligen cupen på allvar.

Juniorerna är framme i semifinal och där blir det Manchesterderby mot city.

Några korta

  • Angel Gomes var lagkapten i U23-matchen mot Southampton. Det får ses som troligt att han nu – då Regan Poole har lämnat på lån – är reservlagets lagkapten. Gomes gjorde ånyo en bra match. För mig har han varit Uniteds bästa reservlagsspelare den här säsongen.
  • Som noterades ovan bar Teden Mengi kaptensbindeln i juniorlaget. Igen ett naturligt val.
  • Brandon Williams har annars varit juniorlagets kapten den här säsongen. Mot Southampton fick han göra sin reservlagsdebut. Williams är vänsterback med hett temperament. Offensivt imponerar han ständigt. Jag tycker dock att han har en tendens att för ofta göra misstag i defensiven.
  • Mittbacken Di’Shon Bernard gjorde också reservlagsdebut. Tyvärr förlorade han duellen före Southamptons mål. Annars gör han en bra säsong och han förtjänar flytten upp.
  • Dylan Levitt fick sin första start i reservlaget.
  • Mason Greenwood lämnade planen mållös. Jag tycker ändå att det var hans klart bästa match i reservlaget. Han hade mer boll och var mer företagsam än i höstas.
  • James Garner kunde ha blivit utvisad mot Southampton. Först delade han ut en brysk tackling som ensamt kunde ha gett rött kort. Domaren nöjde sig med frispark. Sedan kom Garner sent in i en situation, med resultatet att han stämplade motståndaren. Jag har sett rött kort för såna. Här blåste domaren inte ens frispark.
  • Så ser det ofta ut i ungdomsfotbollen. Det är illa för spelarnas säkerhet. Det är också illa för deras utbildning. För nu lär sig Garner att sådana tacklingar accepteras. Således kommer han att ta till liknande grepp när han spelar seniorfotboll. Då kommer han att straffas direkt. När ungdomsdomarna håller hårt i korten gör de spelarna en björntjänst.
  • Direkt efter matchen mot Southampton tvingades spelarna evakuera arenan. De båda lagens spelare tog sig till spelarbussen i matchdräkt. Detta av säkerhetsskäl

  • Tack och lov visade det sig vara falskt larm.

Matchfakta

Ungdomslagen har spelat följande matcher sedan senaste ungdomskollen.

U23: Manchester United – Southampton 0-1 (0-1)

Premier League 2, Division 2, 1 februari


0-1 (32) Afolabi


Uniteds lag: Kovar; Tanner, Ercolani, Bernard, B Williams; Garner, Levitt; Chong, Gomes, Burkart (Bohui 59); Greenwood

U18: Manchester United – Middlesbrough 0-3 (0-0)

U18 Premier League, 2 februari


0-1 (63) McGill (straff)
0-2 (78) Balde
0-3 (82) McGill


Uniteds lag: Thompson; Puigmal, Mengi, Bejger, Devine; McCann, McGhee; Stanley (Traore 66), Galbraith (Helm 83), Ramazani; Elanga

Mer information: