Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Southampton

Embed from Getty Images

Matcherna duggar tätt för Ole Gunnar Solskjaers Manchester United. På lördag, 16.00, är det återigen dags för avspark när Southampton gästar Old Trafford. Tre poäng är av högsta vikt för båda lagen – om så i var sin ände av tabellen. 

Sydkustlaget, lett av Ralph Hasenhüttl, kommer till spel efter en komfortabel 2-0-seger mot Fulham på onsdagskvällen. United studsade i sin tur tillbaka efter 0-0-matchen mot Liverpool och slog Crystal Palace på bortaplan med 3-1.

Manchester United

Efter att United satte nytt klubbrekord på onsdagen, med åtta (!) raka bortasegrar, är det alltså dags igen redan på lördag eftermiddag. Skadesituationen är fortsatt ett orosmoln men laget visade senast att man har vad som krävs för att vinna även den här typen av matcher – trots att majoriteten av den ordinarie elvan är ur spel.

Vi har ännu inte hört något om de skadade spelarna, men vi kan nog anta med hyfsad säkerhet att vi har samma gäng som senast att använda oss av. Solskjaer nämnde på presskonferensen inför Crystal Palace-matchen att Anthony Martial möjligtvis kunde vara redo, men jag har svårt att se att han är i tillräckligt god status för en startplats.

Embed from Getty Images

Marcus Rashford däremot, som var ett frågetecken inför onsdagens match på grund av en ankelskada, bör vara redo igen efter att bara ha spelat ca kvarten senast. Rimligast vore därför att anta att vi får se samma startelva igen, med den enda egentliga ändringen att Rashford kliver in istället för Diogo Dalot i anfallslinjen.

De enda förändringarna jag egentligen kan se framför mig är i så fall att Andreas Pereira kommer in i laget på Freds bekostnad, samt en rotation på mittbackspositionen. Möjligheten finns att Solskjaer vill cirkulera något bland mittbackarna och därför slänger in antingen Phil Jones eller Eric Bailly istället för Chris Smalling. Victor Lindelöf ser jag som gjuten – med all rätt.

Om tränarstaben haft fler spelare att välja på är jag tämligen säker på att vi skulle få se mer rotation, med PSG-matchen nästa vecka i beaktning. Men som situationen är tror jag inte att de anser sig ha något annat val än att spela de seniorspelare som finns tillgängliga.

Embed from Getty Images

Däremot hoppas jag att åtminstone någon av Tahith Chong, Angel Gomes, Mason Greenwood (dock nyligen tillbaka från skada) eller James Garner få speltid under matchen. Den sistnämnda fick debutera mot Crystal Palace efter ett sent inhopp och blev därmed den femte yngsta Premier League-spelaren i Uniteds historia (17 år & 350 dagar). Vem som är yngst? Angel Gomes (16 år & 263 dagar).

Romelu Lukaku vaknade till liv ordentligt senast med sina två matchavgörande mål. Om United ska ha en chans på titlar (snarare TITEL) och en topp 4-placering den här säsongen krävs det att han fortsätter prestera. I övrigt har vi en spelare som direkt spelar för sin framtid i United just nu i Alexis Sanchez. Chilenaren har det fortsatt svårt att leverera i den röda United-tröjan och måste visa prov på varför han sitter på ligans största lönekuvert.

Möjlig startelva:
De Gea
Young, Bailly, Lindelöf, Shaw
Fred, McTominay, Pogba
Alexis, Lukaku, Rashford

Southampton

Som nämnt ovan kommer ”The Saints” till match med en välbehövlig seger i bagaget. Oriol Romeu och James Ward-Prowse stod för målskyttet och de rödvit-randiga ligger nu två poäng ovanför nedflyttningsstrecket.

Southampton såg tidigare under säsongen ut att gå mot en säker degradering från Premier League. Men sedan klubben valde att sparka den tidigare United-storspelaren Mark Hughes, och ersätta honom med den förre RB Leipzig-tränaren Ralph Hasenhüttl, har laget fått sig ett rejält lyft på planen.

Embed from Getty Images

Southamptons bästa målskytt, Liverpool-lånet Danny Ings, är skadad sedan en tid tillbaka och kommer med största sannolikhet inte till spel mot Manchester United. Ett annat potentiellt tungt avbräck är Mario Lemina, den mångsidiga mittfältaren som haft problem med en magskada och fortsatt är oklar huruvida han kan medverka eller ej.

Hassenhüttl har för det mesta valt att ställa upp laget i en 3-5-2-uppställning där de inte på något vis är främmande för att sätta fart i kontringsspelet eller flytta fram folk om tillfälle ges. De har ett ordentligt block med defensivt kunniga spelare, där bland annat Oriol Romeu och Pierre Emile Höjbjerg står för viktiga roller centralt på mittfältet.

Embed from Getty Images

Offensivt finns spelare som Nathan Redmond och Charlie Austin, tillsammans med bland annat James Ward-Prowse som alltid bidrar med kvalité på fasta situationer samt en och annan framspelning.

Ytorna för United finns framförallt bakom wingbackarna Ryan Bertrand och Yann Valery (som startade senast). De båda har sina starkaste sidor i offensiven och kan emellertid missa för jämna mellanrum i det defensiva arbetet. Om United kan lyckas få hål på Southampton innan halvtid bör det här landa i en rätt trygg trepoängare – men ju längre matchen går utan utdelning desto svårare blir uppgiften.

Möjlig startelva:
Gunn
Bednarek, Yoshida, Vestergaard
Valery, Ward-Prowse, Romeu, Höjbjerg, Bertrand
Redmond, Austin

Historik

Senast lagen möttes var i december, då slutade matchen 2-2 efter att Southampton haft en tvåmålsledning men Lukaku och Herrera jämnat ut matchen till ett kryss.

Senast lagen möttes på Old Trafford, i december 2017, slutade matchen 0-0 efter en minst sagt trött historia.

Visste ni att…

 • Romelu Lukaku har varit involverad i 9 mål de senaste 10 matcherna mot Southampton (7 mål, 2 assist).

Matchfakta

Manchester United
Southampton

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 29
Tid: Lördagen den 2 mars 2019, 16.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Teve: Viasat Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador:

 • Herrera (hamstring, inget datum)
 • Lingard (hamstring, inget datum)
 • Mata (hamstring, inget datum)
 • Matic (muskel, inget datum)
 • Valencia (skadad, inget datum)
Tveksamma:

 • Darmian (matchform)
 • Jones (sjuk)
 • Martial (muskel)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 5:e16-7-555-3655
Hemma:6:e7-5-125-1626
Bästa målskytt: Pogba (11)
Disciplin: 55 GK, 3 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V3/2LeicesterBPL1-0
V9/2FulhamBPL3-0
F12/2PSGHCL0-2
V18/2ChelseaBFA2-0
O24/2LiverpoolHPL0-0
V27/2PalaceBPL3-1

Southampton

Skador:

 • Obafemi (lår, juni)
Tveksamma:

 • Ings (lår)
 • Lemina (bröst)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 17:e6-9-1330-4627
Borta:15:e3-3-813-2512
Bästa målskytt: Ings (7)
Disciplin: 54 GK, 3 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V19/1EvertonHPL2-1
O30/1C PalaceHPL1-1
O2/2BurnleyBPL1-1
F9/2CardiffHPL1-2
F24/2ArsenalBPL0-2
V27/2FulhamHPL2-0

United mot Southampton

Totalt: 12464-33-27212-137
Premier League: 3925-7-778-43
Hemma: 5938-12-9116-58
SENASTE MÖTENA
O2017-05-17BPL0-0
V2017-09-23BPL1-0
O2017-12-30HPL0-0
O2018-12-01BPL2-2
SENASTE HEMMAMATCHER
F2015-01-11HPL0-1
F2016-01-23HPL0-1
V2016-08-19HPL2-0
O2017-12-30HPL0-0

Domare: Stuart Attwell

Assisterande: Hatzidakis, West, fjärdedomare: Atkinson.
M
PL 2018/19:1445013
PL 2017/18:1448101
PL totalt:872943912
Snitt (2016-18):3,30,040,040,14
Alla domare 2017/18:3,10,050,060,15
MVOF
Dömt United:6402
Dömt Southampton:10622