Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Paris Saint-Germain – Manchester United

Embed from Getty Images

Paris Saint-Germain är den enda klubben i fotbollshistorien som besegrat Manchester United när managern hetat Ole Gunnar Solskjaer. 2-0 på Old Trafford gav Thomas Tuchels mannar ett läge man rimligen ska kunna förvalta i hemmareturen. Att lag vänt ett tvåmålsunderläge har hänt förr. Manchester United har gjort det förr. Frågan är bara om något lag gjort det när förutsättningarna varit så pass dåliga som de trots allt är nu. 

Manchester United

Alexis Sánchez må inte göra någon glad sett till hur han uppträder på en fotbollsplan säsongen 2018/19. Det oaktat hade han mer än gärna fått stå på den skadefria sidan efter helgens möte med Southampton. Det gör han dock inte. Sánchez blev i och med sin knäskada den åttonde spelaren att stämpla in i Carringtons sjukstuga. Lägger vi då till att Phil Jones är sjuk och att Paul Pogba är avstängd så saknar Manchester United tio utespelare när man kliver på planet till Paris. Tio utespelare. Inför en åttondelsfinal i Champions League. Det går nästan inte att ta in.

Helgens genrep mot Southampton gav Ole Gunnar Solskjaer en hel del färdkost inför veckan. På den pluskontot lägger vi det faktum att Romelu Lukaku verkar ha vaknat. Två mål för andra matchen i rad och en återfunnen killerinstinkt i boxen är precis vad United behöver i anfallsväg när avgörandets timmar nalkas. Att Andreas Pereira sedan fick göra sitt första ligamål och dessutom förmådde att ta för sig på mittfältet lägger vi också i samma hög. Pereira behövs som breddspelare när manfallet är stort på mittfältet. Positivt var också att United förmådde resa sig ur underlägen och att man krigade sig till tre poäng i en match som i övrigt lämnade en del att önska.

På minuskontot lägger vi förstås två insläppta mål (de Gea ska ta det första), en viss defensiv tafatthet och förstås det fortsatta skadehelvetet. Ett hyfsat ordinarie United hade det jobbigt mot PSG hemma. Ett United utan tio utespelare ska med den logiken inte ha något att säga till om borta. PSG gjorde som man ville med United vid både 1-0 och 2-0 och kändes som det i särklass tyngsta och mest spelskickliga laget Uniteds ställts mot på mycket, mycket länge. Visst, fransoserna borde ha fått Kimpbembe utvisad och visst, United borde ha gjort mer av sina första 30. Det oaktat såg går PSG:s klass inte att snacka bort

Embed from Getty Images

David de Gea får sin chans till revansch på onsdag. Gör han en av de där matcherna han kan göra så går det inte att skylla på defensiven om United åker ur. Framför honom lär det se ut som det brukar göra nu för tiden. Ashley Young spelar högerback och bär kaptensbindeln. Victor Lindelöf bildar mittbackspar med Chris Smalling och Luke Shaw spelar vänsterback. På något annat sätt ska det inte gå att formera den backlinjen. United måste framåt, vilket gör att det inte är troligt med tre mittbackar, trots att alternativen på mitten är så få. Där lär Andreas Pereria kampera ihop med Scott McTominay och, förmodligen, Diogo Dalot.

Embed from Getty Images

I Paul Pogbas, Ander Herreras, Nemanja Matics och Juan Matas frånvaro lär McTominay åter få de defensiva ansvaret. Herreras vikarie lär heta Pereira medan Dalot troligen återfinns på den position han spelade på mot Southampton. Han gjorde inte bort sig, men kalibern på motståndet är avsevärt mycket grövre nu och portugisens riktiga elddop verkar komma på Parc des Princes. Framåt är det väl troligt att Fred får gå i en offensiv mittfältsroll bakom Marcus Rashford och Lukaku. Brassen visade mot Southampton att de finns kvaliteter om han så vill och förmår.

Möjlig startelva: de Gea; Shaw, Smalling, Lindelöf, Young; Andreas, McTominay, Dalot; Fred; Rashford, Lukaku

Paris Saint-Germain

Paris Saint-Germain, ja. Fransmännen, som i princip redan sprungit hem den franska ligan, har sedan mötet med United hunnit spela tre ligamatcher och en cupmatch. På dessa har man skrapat ihop maximala nio poäng, tagit sig vidare i cupen och släppt in blott två mål. Det ena släppte man in i helgen, mot bottenlaget Caen, i en match där man de facto var lite illa ute. Kylian Mbappe avgjorde med sitt 2-1-mål med bara tre minuter kvar av ordinarie matchtid. Thomas Tuchel valde att ställa över bland andra Gianluigi Buffon, Prensel Kimpembe, Marco Verratti och Julian Draxler med sikte på onsdagen.

Paris Saint-Germain står noterade för tre förluster över hela säsongen så här långt. De har kommit mot Liverpool i Champions League, mot Lyon i ligan och mot Guingamp i cupen. Tuchels lag hittas med andra ord under ”svårslaget” när vi plockar fram ordboken, men känslan är ändå att ens lite underskattning på onsdag kan lura fransoserna i fällan. Just Champions League har varit ett spöke för klubben sedan Zlatans dagar och med ligan klappad och klar är det här som förväntningarna finns i vår. Nu har man 2-0 att gå på mot ett kraftigt försvagat United. Det ska man väl bara inte kunna schabbla bort, eller?

Embed from Getty Images

Paris Saint-Germains skadeläge får anses något lättare än Uniteds. Tre spelare finns i sjukstugan. Å andra sidan heter två av dem Neymar och Edinson Cavani. Neymar är borta en bit in i april medan det kring Cavani får anses mer oklart om han verkligen saknas. Mot Caen fanns 32-åringen inte med. Å andra sidan kan han mycket väl finnas med på bänken redo för ett inhopp på onsdag.

En som lär spela då är Buffon. Italienaren jagar fortsatt en Champions League-titel och vårens jakt med PSG kan mycket väl vara den sista. Givet att Tuchel väljer det 4-2-3-1 han valde på Old Trafford så lär nämnde Kimpembe spela mittback tillsammans med Thiago Silva. Thilo Kehrer lär spela till höger medan Juan Bernat går till vänster. På det defensiva mittfältet byggs så gott som allt kring Marquinhos. Brassen har växt med uppgifterna de senaste säsongerna och bildar tillsammans med Marco Verratti ett tungt mittfältslås.

Embed from Getty Images

Framåt lär det också bli samma fyra spelare som senast, om inte Cavani mot alla odds skulle visa sig frisk nog för en startplats. Det betyder Angel Di Maria och Dani Alves på varsin kant och Julian Draxler som tia bakom Mbappé. Några riktigt stora möjligheter till laborationer har Tuchel inte framåt. Bänken bjuder bland annat, troligen, på förre Stokespelaren Choupo-Moting, vilket säger en hel del om den icke existerande bredden.

Möjlig startelva: Buffon, Bernat, Kimpembe, Silva, Kehrer; Marquinhos, Verratti; Di Maria, Draxler, Alves; Mbappé

Historik

Historiken för United mot PSG är kort och tråkig. Lagen har mötts en gång i tävlingssammanhang, på Old Trafford i februari i år. United har historiskt sätt hyfsat lätt mot franska lag och har bara förlorat två av 13 bortamatcher i Frankrike.

Visste ni att…

 • Matchens domare Damir Skomina senast dömde United i Europa League-finalen i Stockholm?
 • PSG åkt ur Champions League i åttondelsfinal två år i rad?

Matchfakta

Paris Saint-Germain
Manchester United

Matchinformation

Turnering: Uefa Champions League, åttondelsfinal, 2:2
Tid: Onsdagen den 6 mars 2019, 21.00
Plats: Parc des Princes, Paris
Teve: Viasat Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador:

 • Herrera (hamstring, inget datum)
 • Lingard (hamstring, inget datum)
 • Mata (hamstring, inget datum)
 • Matic (muskel, inget datum)
 • Sánchez (knä, slutet april)
 • Valencia (skadad, inget datum)
Tveksamma:

 • Darmian (matchform)
 • Jones (sjuk)
 • Martial (muskel, liten chans)
Avstängda:

 • Pogba (en match)
Position: 4:e17-7-558-3858
Bästa målskytt: Lukaku (12)
Position och bästa målskytt avser den inhemska ligan.
FORM
V9/2FulhamBPL3-0
F12/2PSGHCL0-2
V18/2ChelseaBFA2-0
O24/2LiverpoolHPL0-0
V27/2PalaceBPL3-1
V2/3SouthamptonHPL3-2

Paris Saint-Germain

Skador:

 • Neymar (fot, april)
Tveksamma:

 • Cavani (muskel)
 • N’Soki (lår)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 1:a23-2-179-1571
Bästa målskytt: Mbappé (24)
Position och bästa målskytt avser den inhemska ligan.
FORM
V12/2Man UnitedBCL2-0
V17/2Saint-ÉtienneBligan1-0
V20/2MontpellierHligan5-1
V23/2NimesHligan3-0
V26/2DijonHcupen3-0
V2/3CaenBligan2-1

United mot PSG

Totalt: 10-0-10-2
Borta: 00-0-00-0
SENASTE MÖTENA
F2019-02-12HCL0-2

United mot Frankrike

Totalt: 2714-10-335-17
Borta: 134-7-2

PSG mot England

Totalt: 206-8-625-25
Hemma: 94-4-1

Domare: Damir Skomina

Assisterande: Praprotnik, Vukan, fjärdedomare: Jug, videodomare: Irrat, extra videodomare: Guida.
M
CL 2018/19:414000
CL 2017/18:521001
CL totalt (kval exkluderat):47179337