Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Mike Phelan’s Shorts: Vänta med att annonsera Solskjaer

Denna veckas minikrönikor fokuseras av naturliga skäl mycket på det som hände igår. Det känns liksom en smula irrelevant att tycka om så mycket annat kring United när laget har manövrerat ut Paris Saint-Germain ur Champions Leagues åttondelsfinaler.

Uppföljning på juniorerna

I snackisarna efter matchen mot Southampton uttryckte jag viss kritik mot att Ole Gunnar Solskjaer inte vågade byta in Angel Gomes eller Tahith Chong när laget behövde jaga mål. Min hypotes var att om Lukaku inte avgjort i den 90:e minuten, utan matchen slutat oavgjort, då hade signalerna som skickats till de unga varit att de inte duger till att jaga ett segermål ens hemma mot Southampton. En signal som inte är en positiv att sända, och med tanke på hur mycket Solskjaer pratat om att ge de unga chansen gick det också emot vad jag trodde och hoppades att han skulle göra – jag var besviken helt enkelt.

Embed from Getty Images

I gårdagens match däremot, då släppte Solskjaer alla de eventuella hämningar han haft tidigare. Från att inte ha spelat någon av juniorspelarna i en situation där laget var tvunget att göra mål satte norrmannen först in Tahith Chong med tio minuter kvar, och med tre minuter kvar av ordinarie tid tog han även ut lagets äldsta spelare och satte in en 17-årig A-lagsdebutant i Mason Greenwood. I en slutspelsmatch i Champions League, på bortaplan – mot Paris Saint-Germain.

Snacka om att visa förtroende för de unga. Som The Telegraphs James Ducker skrev, det skall bli intressant att se vad detta gör för akademispelarna mellan 13 och 16 när de ser att de kanske bara är några år från att kastas in i hetluften. Den polske mittbacken Lukesz Bejger verkar i alla fall känna att han gjorde rätt som lämnade Polen för United i somras.

Så, well played Ole Gunnar, att lyckas avgöra en åttondelsfinal med tre tonåringar på plan och en elva som har en snittålder på 23 år är en fantastisk bedrift, oavsett på vilket sett man gör det.

Nu måste det väl ändå vara klart – men bör det annonseras än?

Vi har sett honom få sina spelare att spela ut lag, vi har sett honom taktiskt manövrera ut lag utan boll och vi har nu också sett hans taktik till viss del misslyckas men att hans lag ändå kan slå en av storfavoriterna i Champions League på bortaplan. Vad mer krävs egentligen för att Ed Woodward skall ge Solskjaer ett kontrakt längre än till sommaren och annonsera det på stört?

Embed from Getty Images

Jag vill faktiskt argumentera för att det bästa nu är att fortsätta på inslagen väg, och att inte annonsera att man valt Solskjaer som nästa permanenta manager. Förstå mig rätt, jag hoppas Woodward har slutat titta på andra alternativ, men att gå ut med att man har bestämt sig för Solskjaer är enligt mig bara onödigt i nuläget. Laget fungerar mer eller mindre så bra det bara går, Solskjaer verkar extremt nöjd med situationen som den är – att då göra klart med förlängningen skulle kunna innebära en negativ förändring.

Framförallt är det medialt jag tänker mig. Just nu går så gott som all rapportering om Manchester United i positiv anda, mycket tack vare att Solskjaer sköter media så bra. Men om han redan nu annonseras som nästa permanenta manager, då kommer granskningen förändras och media kommer dessutom börja leta andra historier. Det skall skrivas ett visst antal spaltmeter om United i media, just nu fyllas de med positivt prat om hur bra klubben går och att de borde satsa på Solskjaer.

Om Solskjaer annonseras, ja då måste media hitta något annat att skriva om. Det kan bli positivt, men det kan också bli något som ger en negativare klang – och varför riskera det i nuläget? Det måste inte bli negativt, men det kan bli det – bättre då att fortsätta som det är.

Så Woodward, sitt lugnt i båten (förutsatt att du tagit beslutet att Solskjaer är rätt man för jobbet), se norrmannen fortsätta sin fantastiska trend och låt media fokusera på att spekulera om nästa säsongs manager istället för att försöka hitta något annat som potentiellt kan bli ett störningsmoment. Det kommer bättre tillfällen att offentliggöra Solskjaer som näste permanenta manager för Manchester United.

Fred

Efter en start där det fanns glimtar om något bra har Fred det senaste halvåret haft en stadig väg nedåt. Nedåt mot det fack där vi placerar de sämsta värvningar United gjort genom tiderna. Ingenting har fungerat – tills igår.

Tillsammans med Scotty McT bildade han ett centralt mittfält som gjorde det oerhört svårt för PSG att ta sig igenom den vägen, men vi fick också se lite av den precision hans vänsterfot hade i Shakhtar.

Skadesituationen på Uniteds mittfält borde ha lett till kris, istället kanske vi kommer ut på andra sidan bättre än vi någonsin kunde ana. Andreas Pereira har visat glimtar, om än för lite för att han skall vara en reell konkurrent när alla är friska, men McTominay har tagit stora kliv och om PSG-matchen var början på Freds renässans så kan United gå in i säsongens sista del med åtminstone fem bra alternativ på det centrala mittfältet. Jag vet inte om jag kan minnas senast United hade det.