Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Solskjaers presskonferens: Det skadar oss kortsiktigt men var nödvändigt

Ole Gunnar Solskjaer har idag snackat med media inför söndagens match mot Liverpool. Manchester Uniteds manager antyder att skadeläget nu är bättre, utan att vara specifik. Annars fokuserades det mycket på Solskjaers arbete i allmänhet.

Snackat har även Ed Woodward gjort. Manchester Uniteds vice verkställande ordförande höll ett försvarstal på ett möte med de anställda i klubben.

Solskjaers presskonferens

…om skadorna

”Vi får se på söndag vilka som har tagit sig igenom de två sista träningarna. Det finns spelare här som precis har kommit tillbaka. Så jag kan egentligen inte säga.”

I sin intervju med MUTV säger Solskjaer att Luke Shaw är tillbaka ”snart” och att Aaron Wan-Bissaka ”förhoppningsvis kommer tillbaka”. Gällande Wan-Bissaka antar jag att det syftar på söndagens match medan det är mer svårtolkat gällande Shaw.

Någon uppdatering gällande Anthony Martial har vi inte fått.

…om David de Gea

”Jag räknar inte med att han ska spela. Men det var inte så illa som befarat.”

Solskjaer säger att han befarade att De Gea inte skulle vara tillbaka i spel förrän efter landslagsuppehållet i november, men så illa ska det alltså inte vara.

…om att Liverpool är favoriter

”De gör det bra i ligan. Vi ser fram emot den här matchen. Det är en perfekt match för våra spelare och för våra fans. Vi kommer att ge dem en bra match.”

…jämfört med Klopp

Statistik visar att Ole Gunnar Solskjaer har tagit fler poäng på sina första 29 ligamatcher som Unitedmanager än Jürgen Klopp gjorde under sina 29 första i Liverpool.

”Jag kollar inte på sådan statistik. Jag jobbar som planerat. Vi försöker förbättra laget, vi jobbar mot något. Vi känner att vi är på väg någonstans men vi behöver resultat. Vi förväntar oss att spelarna ska visa varför de är i Man United.”

…om stämningen i klubben

”Givetvis har vi haft många spelare borta. Stämningen här är alltid bra. Vi har kommit en lång väg gällande kulturen och arbetsmiljön. Det är positivt, det är att jobba mot något.”

Om de många skadorna säger Solskjaer att det kan vara en del av processen. Han jämför med Klopp som drabbades av många skador när han kom till Liverpool men nu har en betydligt starkare trupp och möjligheten att spela samma spelare varje vecka.

Solskjaer säger att matcherna mot Liverpool är matcherna du verkligen ser fram emot.

”Stämningen i en fotbollsklubb påverkas alltid av resultaten. Men det har varit bättre än förväntat här. Men att vinna matcher är det viktigaste i en fotbollsklubb, det ger självförtroende.”

…kortsiktig skada för långsiktig framgång

Ed Woodward har uttalat sitt fulla förtroende för Solskjaer (se nedan).

”Givetvis är det alltid… Jag pratar ofta och regelbundet med Ed. Vi har en plan. Vi vet att vi har fattat beslut som kanske skadar oss kortsiktigt men som vi vet kommer att gynna oss på lång sikt. Det är en del av planen. Men resultat är alltid den viktiga saken. Vi kan gå framåt snabbare om vi får resultaten men jag är säker på att vi kommer att komma dit.”

Solskjaer säger att han planerar för nästa transferfönster och de som kommer därefter.

”Tiden är alltid rätt att fatta rätt beslut. Vi får tillbaka spelare nu.”

Solskjaer räknar med bättre resultat om han får jobba med en skadefri trupp.

”Kulturen vi vill bygga, jag var tvungen att fatta de besluten. Det är det.”

…om jobbet

”Jag har aldrig känt att jobbet är för stort för mig. Jag har förtroende i vad vi gör, jag har förtroende i min ledarstab.”

…om spelet

Solskjaer säger att United har sett solida ut defensivt men att laget skapar för få chanser och gör för få mål.

”Vi har inte varit tillräckligt äventyrliga, vi har inte tagit tillräckligt många risker. Om du tittar på de bästa lagen riskerar de bollen oftare än vi gör, de gör fler löpningar in bakom. Det är en del av processen för pojkarna. När de förlorar bollen vill de kanske spela säkrare.”

Solskjaer pekar på självförtroende som en viktig faktor och skadorna på de offensiva spelarna har heller inte hjälpt. Men han har tro på sina spelare och han menar att det inte är något fel på deras inställning.

”[Spelarna] vill ge absolut allting för oss. Stundom [förra året] kändes det inte så. Jag kände ibland att de inte var tillräckligt robusta, inte hade den rätta mentaliteten.”

…om Paul Pogba

”Jag har inte hört Paul säga att han inte vill vara här. Paul vill vara här och [han vill] spela bra. Paul är en del av vår plan då vi går framåt. Paul vet det, vi har pratat så många gånger. Han har spelat genom smärtgränsen.”

Woodwards försvarstal

För ett par veckor sedan, dagen efter 0-0-matchen mot AZ Alkmaar, höll Manchester United årsmöte för de anställda. På det mötet talade Ed Woodward och citat därifrån publiceras nu överallt i engelsk media, till exempel på BBC, Guardian och Telegraph.

Woodward säger att den kommersiella delen ger klubben möjligheten att återinvestera i fotbollen.

”Det som är viktigt är att det kommersiella aldrig tillåts ta prioritet över fotbollen. Det finns en myt om att vi har icke fotbollsmänniskor som fattar fotbollsbeslut och jag tycker att det är förolämpande mot de briljanta människor som jobbar på fotbollssidan i den här klubben.”

Woodwards vision:

  • Woodward menar att United nu har förstärkt rekryteringsavdelningen och den delen nu är effektiv och produktiv. Den här avdelningen tillsammans med managern fattar beslut om spelarrekryteringar.
  • United ska vara medvetna om misstag gjorda sedan Sir Alex Ferguson lämnade klubben, bland annat att ge David Moyes samma stora roll som Ferguson hade.
  • Louis van Gaals spelarrekrytering kritiseras och märkligt nog citeras Daley Blind som ett felköp. Även Morgan Schneiderlin pekas ut som ett felköp.
  • Andra spelare, som Alexis Sánchez, har inte klarat av pressen det innebär att spela för United.
  • Klubben räknar med att sju av tio värvningar ska vara stora succéer.
  • United genomförde en ”kulturell omstart” i somras och var förberedda på sämre resultat, allra helst i händelse av skador.
  • Det är dock en trupp att bygga vidare på och Ole Gunnar Solskjaer har dessutom återinfört disciplin i truppen.
  • Solskjaer har Woodwards fulla stöd.

”Ole’s vision matchar exakt de tre fotbollsobjektiven vi har: vi måste vinna titlar, vi måste spela offensiv fotboll och vi måste ge unga spelare chansen.”

Sen huruvida någon faktiskt tror på Woodward är väl en annan femma.