Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Det är en mall för hur vi vill spela

Embed from Getty Images

Manchester United säkrade igår avancemang till slutspelet i Europa League. Detta efter en säker 3-0-seger mot Partizan Belgrad, sedan anfallstrion Mason Greenwood, Anthony Martial och Marcus Rashford gjort målen.

Uniteds seger borde ha blivit betydligt större men det var roligt att se laget spela frejdig fotboll. Tidigare har vi sett laget slå av på tempot efter ledningsmål men igår fortsatte laget spela tills matchen dödades då Rashford sköt 3-0.

Entydigt positivt var det inte. Partizan hade stora ytor att anfalla på och ett bättre lag hade utnyttjat de ytorna bättre. Samtidigt håller vi nollan och Sergio Romero är sysslolös under 90 minuter. Efter fyra gruppspelsmatcher har United ännu inte släppt in något mål.

Återstår nu att se om United kan ta med sig den här prestationen mot Brighton på söndag. En seger då skulle ingalunda sudda ut alla problem men vi skulle åtminstone kunna sammanfatta perioden mellan landslagsuppehållen som positiv.

I alla omständigheter har vi mot Norwich och Partizan fått se exempel på den fotboll som Ole Gunnar Solskjaer vill att laget ska spela. Det är inte alltid möjligt att spela så och våra problem mot sittande försvar kvarstår. Men det ger oss halmstrån att greppa efter.

Att Uniteds offensiv är bättre när Martial spelar är vi nog alla överens om. Ytterligare bättring finns att vänta när Paul Pogba äntligen kan göra comeback.

Tidigt i matchen skapade vi två målchanser efter inlägg från Aaron Wan-Bissaka. Nyckeln då var att vi båda gångerna hade fyra spelare i straffområdet. Att fylla på i straffområdet är något vi har varit dåliga på. Kan vi göra det mer frekvent kommer kvaliteten på våra inlägg givetvis bli mycket bättre.

Annars tycker jag att Solskjaer var för feg i sin laguttagning igår. Partizan är inget speciellt bra lag och även ett reservbetonat United skulle förmodligen ha vunnit igår. Vi har en tunn trupp och den matchas hårt. Sånt kan bli kostsamt, något vi fick erfara då Scott McTominay haltade av skadad medan Harry Maguire spelade med problem under matchavslutningen. Att Maguire riskerades när Phil Jones var tillgänglig förstår jag inte. Allra helst då Maguire hade problem även mot Chelsea och med Victor Lindelöf ny på skadelistan. På mittfältet dög James Garner borta mot Partizan, då är det självklart att han duger också på hemmaplan mot samma motstånd.

Höjdpunkter

Solskjaers presskonferens

Ole Gunnar Solskjaer var givetvis belåten när han snackade med media efter Uniteds seger. Presskonferensen var uppdelad i två delar, där den första behandlade gårdagens match medan den andra delen blickar fram mot söndagens möte med Brighton. Den andra delen tar vi upp senare idag.

…om anfallarna

”Väldigt nöjd… Det var därför vi spelade med de tre. Vi kände att vi om vi spelade med ett starkt lag kunde skapa chanser. Väldigt nöjd med [alla tre målen]. Vi skulle ha gjort några till också.

”Det första fick oss att slappna av, tycker jag. Fantastiskt behärskat av Mason [Greenwood].

”[Martials mål] var antagligen kvällens största skicklighet.

”Marcus [Rashford], jag är väldigt nöjd att han gör mål med vänsterfoten. Han behöver göra fler mål med vänsterfoten. Han kommer ofta i det läget, så att han kan gå både utanför och innanför ytterbacken.”

…om spelet i allmänhet

”Det är en mall för hur vi vill spela. Givetvis är det också motståndaren som låter dig spela så här. Utan att vara respektlös mot Partizan, men de gav oss ytor.

”Det var glädjande för mig att vi [fortsatte anfalla efter 1-0].

”De här pojkarna lär sig. Den här kvällen ger dem pekpinnar för hur de ska spela. Hur spelar vi när vi presterar bra?”

…om att säkra avancemanget

Solskjaer är nöjd med att United nu kan åka till Kazakstan utan press och det ger honom chansen att vila spelare, inför en vecka med tre ligamatcher (Aston Villa, Tottenham och city).

…om Scott McTominays skada

”Jag vet inte. Det såg inte så bra ut. Han sa, på planen, att han skulle vara okej, men sedan var han tvungen att kliva av. Jag hoppas att han återhämtar sig till söndag. Jag vet inte.”

Solskjaer säger att det rör sig om en vristskada.

…om Marcos Rojo

”Jag tycker att han var utmärkt. Jag tycker att han har varit utmärkt sedan vi började försäsongen. Jag tror att han har spelat mer än han förväntade sig. Det är därför han fortfarande är här.

”Han är en fotbollsspelare av högsta klass. Han är en vinnare, bra mentalitet, han kan passa, han kan försvara. Nu handlar det om att hålla honom skadefri. Han har varit det en lång tid nu och du kan se hans kvaliteter.”

Solskjaer fick sedan en fråga om Rojo kommer att vara kvar i United säsongen ut. Managern undvek ett direkt svar på frågan utan valde istället att oreserverat hylla argentinaren.

”Han har ett sådant stort hjärta och så stor passion för fotboll och han är en vinnare. Att ha honom här när han är fit och på bra humör och i bra form har varit fantastiskt för oss. Pojkarna älskar honom. Han sprider rädsla på träningar ibland, för han tacklar, på riktigt. Han är en av de som verkligen, verkligen bryr sig om sporten.”

Så kan vi få se Rojo tillsammans med Harry Maguire i ligan framöver?

”Victor [Lindelöf] var skadad, så chansen var där för Marcos. Axel [Tuanzebe] är givetvis skadad. Jag tycker att [Rojo] tar sina chanser varje gång han har spelat. Han gjorde det mot Liverpool, fantastiskt. Han var inte nöjd med att inte spela mot Bournemouth, förstås, men han spelade bra ikväll.”

Avancemanget klart

I och med gårdagens seger är United alltså klara för slutspelet i Europa League med två matcher kvar att spela. Vill vi vinna gruppen har vi dock mer att göra.

Gruppsegern kan säkras i nästa omgång. För det krävs att United vinner borta mot Astana samtidigt som AZ tappar poäng hemma mot Partizan. Alla andra resultat innebär att United och AZ gör upp om gruppsegern då lagen möts på Old Trafford i den sista omgången.