Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Brighton & Hove Albion

Dags för den tolfte omgången av Premier League och det är Manchester United på plats tio som möter Brighton & Hove Albion på plats åtta. En situation man ändå inte är van att befinna sig. Ändå ska Manchester räknas som favoriter. Väl?

Manchester United

Vi var inne på det tidigare. Manchester United befinner sig på plats tio, med hela tio poäng upp till fjärdeplatsen, som självklart var klubbens mål inför säsongen. Ändå har det sett bättre ut den senaste tiden. Efter det senaste landslagsuppehållet blev det 1-1 mot Liverpool med mersmak. Sedan tre raka vinster mot i tur och ordning Partizan Belgrad, Norwich och Chelsea, detta innan förra helgens bottennapp mot Bournemouth. Sedan studsade vi tillbaka mot Partizan Belgrad, som förvisso stod för en svag insats och vann med 3-0.

Embed from Getty Images

Det stora problemet är ändå Premier League. Det är ändå den turneringen vi spelar i som får anses som viktigast. Ja, det har varit en bättre period men poängen har ändå haft svårt att trilla in i just Premier League. Resultatraden de tre senaste är 1-1-1, och den måste bli till 2-1-1 om några förhoppningar ska leva överhuvudtaget inför resten av säsongen.

Ska vi se till Uniteds hemmaform ser det ändå relativt lovande ut. Förutom bottennappet mot Crystal Palace står man för sex hemmatcher i följd utan förlust där det har blivit fyra vinster och två oavgjorda. De två oavgjorda matcherna har varit mot Arsenal och Liverpool. Brightons bortaform ser inte lika imponerade ut. De har tagit en poäng på de fyra senaste. Ja, nu har de förlorat mot Manchester City och Chelsea, men det har också blivit poängtapp mot Aston Villa och Newcastle. Det är framförallt på hemmaplan som Brighton har tagit sina poäng.

Utav någon märklig anledning valde Ole Gunnar Solskjaer att inte rotera speciellt mycket mot Partizan Belgrad, vilket kan ha varit en av orsakerna till att Scott McTominay klev av skadad. Victor Lindelöf var inför den matchen sliten och småskadad och ställde därför inte upp och hans mittbackskollega Harry Maguire haltade runt i omgångar under den matchen. Det är många spelare i United som får mycket speltid och slitaget börjar visa sig. Wan-Bissaka, Maguire, Fred, McTominay, Rashford och Martial får match efter match mycket speltid och de kommer om inget oförutsett händer starta igen.

Embed from Getty Images

De Gea kommer ta tillbaka sin plats i startelvan. Wan-Bissaka kommer spela från höger. Maguire och Lindelöf kommer om de är friska bilda mittbackspar. Marcos Rojo är först in på den positionen om någon utav de förstnämnda inte är i speldugligt skick. Ashley Young har dragit på sig för många varningar och är därför avstängd den här matchen, den naturliga ersättaren måste vara Brandon Williams. Är de friska kommer Fred och McTominay få bilda det defensiva mittfältet. Rashford på vänsterkanten och Martial längst fram. På den offensiva mittfältspositionen gjorde Mata en bra insats senast, men lär få stå åt sidan under söndagen. Lingard och Pereira gjorde inga särskilt bra inhopp mot Partizan, ändå tror jag att det är Pereira som får fortsatt förtroende. Till höger lär Daniel James ha tagit tillbaka platsen.

Personligen är jag en förespråkare att vi på heltid ska gå över till trebackslinjen, men med tanke på att det blev en vinst senast med 4-2-3-1 har jag svårt och se att Solskjaer i det här läget skulle ändra.

Embed from Getty Images

Manchester Uniteds sjukstuga är fortfarande lång och av olika anledningar saknas fortfarande Eric Bailly, Timothy Fosu-Mensah, Diogo Dalot, Axel Tuanzebe, Paul Pogba, Luke Shaw och Nemanja Matic. De som är osäkra till matchen är Victor Lindelöf, Harry Maguire, Scott McTominay och Angel Gomes. Ole Gunnar Solskjaer har dock inför matchen uttalat sig positivt om den förstnämnda trions medverkan.

En seger för United skulle betyda mycket för tabellpositionen. Den skulle ta oss upp på 16 poäng och beroende på andra resultat har vi möjlighet att hämta upp fyra placeringar och ta oss upp till en sjätteplats, som för det mesta betyder europaspel säsongen därpå. Upp till Champions League platserna är det fortsatt långt och om inte segrarna börjar radas upp kan vi räkna bort Champions League innan vi ens har nått december månad.

 

Möjlig startelva:

Brighton & Hove Albion

Trots att Brighton & Hove Albion klarade sig kvar i Premier League förra säsongen fick Chris Hughton lämna tränarposten i sydkustlaget. Går man ner till statistiken var det inget förvånande beslut då Brighton hade en tydlig nedåtgående spiral och en till synes tidigt säkrad plats i Premier League blev säkrad först i slutomgångarna.

Graham Potter som är känd för oss svenskar för ett gott arbete i Östersunds FK togs in under sommaren. Han hade då tränat Swansea en säsong och gjort det helt okej. Potter står för en helt annat fotboll än vad Hughton stod för och vi kommer att få se ett betydligt mer bolltryggt Brighton än vad som tidigare har varit fallet.

Embed from Getty Images

Säsongen började starkt för Brighton som slog Watford borta mot 3-0, detta följdes upp med lite tyngre resultat och en resultatmässig vändning kom mot Tottenham som besegrades komfortabelt med 3-0. Sedan dess har man vunnit ytterligare två matcher, bägge på hemmaplan mot Everton och Norwich. Det är alltså ett lag som kommer in med gott självförtroende till den här matchen.

I den sedvanliga presskonferensen inför matchen uppdaterade Graham Potter om skadeläget. Försvararen Adam Webster klev av skadad mot Norwich och saknas även här. I tillägg till det saknas också Bernardo och Jose Izquierdo.

Embed from Getty Images

Bästa målskytt i laget är fransmannen Neal Maupay som har gjort fyra mål hittills i Premier League. I statistikväg är det annars passningsstatistiken som sticker ut. Lewis Dunk och Dale Stephens där Dunk normalt sett är mittback och Stephens innermittfältare. De är på plats nummer sju och åtta över de som har slagit flest passningar i hela Premier League. Vilket är en indikation över antalet passningar som Brighton slår per match. Om man vågar sig på en liten analys gäller det att skära bort passningsvägen från Dunk till Stephens.

Möjlig startelva:

Historik

Klättringen uppåt ska förhoppningsvis börja mot Brighton. Det är ett lag som var tillbaka i Premier League inför säsongen 2017-2018 och faktum är att United haft relativt enkelt mot Brighton på Old Trafford sedan dess. Den första säsongen Brighton var tillbaka möttes man två gånger på Old Trafford, en i Premier League och en i FA-Cupen. Det blev en 1-0 vinst och en 2-0 vinst. Förra mötet på Old Trafford spelades cirka en månad efter att Solskjaer tillträtt rollen som manager och hela United svävade på moln. Där blev det en 2-1 förlust. Desto svårare har United haft för Brighton på bortaplan där det har blivit två förluster av två möjliga, detta var dock under José Mourinhos dagar.

Visste ni att…

 • Matchen inte sänds på Teve. Istället visas Wolverhampton – Aston Villa.
 • Manchester United har inte förlorat en hemmamatch mot Brighton på elva försök.
 • Graham Potter spelade på 90-talet för Southampton. Han var med och spelade under en vinstmatch i Premier League. Det var mot Manchester United, på Old Trafford.

Matchfakta

Manchester United
Brighton & Hove Albion

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 12
Tid: Söndagen den 10 november 2019, 15.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Teve: Visas inte

Manchester United

Skador:

 • Bailly (knä, december)
 • Dalot (ljumske, inget datum)
 • Fosu-Mensah (knä, januari)
 • Matic (skadad, ev. 24 november)
 • Pogba (vrist, december)
 • Shaw (hamstring, ev. 24 november)
 • Tuanzebe (höft, ev. 24 november)
Tveksamma:

 • Gomes (fot)
 • Lindelöf (skadad)
 • Maguire (skadad, stor chans)
 • McTominay (fot)
Avstängda:

 • Young (en match)
Position: 10:e3-4-413-1113
Hemma:11:e2-2-18-48
Bästa målskytt: Rashford (5)
Disciplin: 24 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
O20/10LiverpoolHPL1-1
V24/10PartizanBEL1-0
V27/10NorwichBPL3-1
V30/10ChelseaBLC2-1
F2/11BournemouthBPL0-1
V7/11PartizanHEL3-0

Brighton & Hove Albion

Skador:

 • Bernardo (knä, slutet november)
 • Izquierdo (knä, vår/sommar 2020)
 • Webster (fot, inget datum)
Tveksamma:

 • inga tveksamma
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 8:e4-3-414-1415
Borta:14:e1-1-34-84
Bästa målskytt: Maupay (4)
Disciplin: 13 GK, 2 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F25/9Aston VillaHLC1-3
F28/9ChelseaBPL0-2
V5/10TottenhamHPL3-0
F19/10Aston VillaBPL1-2
V26/10EvertonHPL3-2
V2/11NorwichHPL2-0

United mot Brighton

Totalt: 2113-5-333-14
Premier League: 42-0-25-5
Hemma: 119-2-017-5
SENASTE MÖTENA
V2018-03-17HFA2-0
F2018-05-04BPL0-1
F2018-08-19BPL2-3
V2019-01-19HPL2-1
SENASTE HEMMAMATCHER
V1993-01-23HFA1-0
V2017-11-25HPL1-0
V2018-03-17HFA2-0
V2019-01-19HPL2-1

Domare: Jon Moss

Assisterande: Perry, Smart, fjärdedomare: Friend, VAR: Bankes, assisterande VAR: Davies.
M
PL 2019/20:830203
PL 2018/19:27974110
PL totalt:207721201265
Snitt (2018-20):3,60,170,030,37
Alla domare 2018/19:3,30,050,080,22
MVOF
Dömt United:302064
Dömt Brighton:12525