Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Många fick en första smak för A-lagsfotboll

Embed from Getty Images

Manchester United åkte på en av sina längsta bortamatcher någonsin i europasammanhang när man i Kazakstan tog emot Astana i Europa Leagues gruppspel. Lyckligt nog, för Uniteds del, var man redan vidare i turneringen och därför kunde Ole Gunnar Solskjaer passa på att göra en rad formationer i truppen och startelvan.

Ja, United var sedan tidigare redan klara för avancemang i Europa League och därav en anledning till att Solskjaer valde att resa och spela med en rad reservspelare som inte hade fått känna på A-lagsluften innan. Förvisso startade ju Lee Grant i målet, som med sin 37-åriga ålder givetvis har en viss erfarenhet, men framför sig hade han desto mindre rutin. Luke Shaw var tillbaka från ett cirka två månaders skadeuppehåll, och att det skulle se lite otajmat ut där var kanske inte skräll.

I mittlåset var även Axel Tuanzebe tillbaka och fick sällskap av Di’Shon Bernard, som gjorde sitt första A-lagsframträdande. 19-åringen såg bekväm ut tillsammans med sin landsman bredvid sig men oturligt nog skulle både kvittering och reducering komma i samband med att Bernard varit inblandad. Självförtroendet fick sig antagligen en törn i och med detta.

Att United var det spelförande laget i framför allt första halvlek och kunde fokusera mindre på att försvara gav både positiva indikationer på vad för spelare man har att plocka av underifrån, men även det ledde även till att man inte behövde spela under lika stor press.

Givetvis är det svårt att dra några konkreta slutsatser när ett ungdomsgäng ställs på banan, men var de något som kanske bekräftades igår kväll, så var det att Ethan Laird nog kan ha en ljus framtid i United och att Luke Shaw på riktigt kommer få passa sig för Brandon Williams, som ju dock inte fanns med igår, men som för närvarande ligger en bra bit före den skadedrabbade 24-åringen i rangordningen på vänsterbackspositionen. Laird såg likt många andra pigg ut i första halvlek men kroknade lite i andra.

Embed from Getty Images

James Garner och Dylan Levitt hade på förhand kanske ingen enkel uppgift på innermittfältet i att styra och ställa, men med tanke på erfarenhet och ålder, är det ändå rättvist att säga att de göra ett bra jobb. I Garnen finns framför allt ett passningsspel och en förståelse för fotboll som inte ska underskattas. 18-åringen står för många kloka beslut och vad gäller Levitt finns det även där något som kan vara värt att fokusera på lite extra vad det lider.

Längre fram i banan startade även Jesse Lingard, och inget anmärkningsvärt i det kanske, men att han klev ut som kapten var det nog inte många som hade väntat sig. 26-åringen inledde dock målskyttet redan efter tio minuter när han hittade det bortre hörne med vänsterfoten. Med bindeln på armen var det liksom hans ansvar att också kliva fram lite extra, vilket han, med hans mått, också gjorde. Vad det leder till är det väl bara Solskjaer som vet.

Runt omkring sig hade Lingard en uppsättning av yngre förmågor, bland annat Mason Greenwood, Angel Gomes och Tahith Chong. Ingen av dessa stärkte väl i ärlighetens namn sina aktier något nämnvärt, även om det såklart är svårt att kräva så mycket efter en såpass lång bortaresa och omständigheterna som rådde i övrigt. Chong missad öppet mål och på något sätt kändes det som att den missen definierade hans tid i United, det vill sig bara inte. Vad gällde Angel Gomes blev han förpassad till en kant och fick i och med det ingen riktig möjlighet att komma in i matchen, då han trivs bättre centralt.

I och med att AZ kryssade mot Partizan Belgrad återfinns United fortfarande på förstaplatsen i gruppen och allt i egna händer att vinna gruppen när man tar emot holländarna på Old Trafford i den sista gruppspelsomgången.

Solskjaers presskonferens

De viktigaste detaljerna från presskonferensen:

  • Missnöjd på det stora hela men en fantastisk insats av de yngre spelarna.
  • Jesse [Lingard] var exemplarisk, han hade mycket energi och var ett föredöme för spelarna. Skönt att ha honom tillbaka, menar Solskjaer.
  • Några spelare skulle må bra av en utlåning. De behöver känna på den här nivån och idag fick de göra det. Vissa knackar även på A-lagsdörren [Garner, Levitt].
  • I första hand vill vi vinna matcher, därefter vill vi vinna gruppen.
  • Planen var bra för att vara konstgräs. Inga skador uppstod.
  • Di’Shon Bernard ska var nöjd med sin insats trots ett självmål. Ibland missar anfallare klara målchanser och ibland ställer försvarare till det. Inget att hänga upp sig på. Han gjorde det bra.
  • Om Chongs missade chans säger Solskjaer att det är något som händer och att det inte finns någon anledning att älta.
  • Vi har en fantastisk målvaktsuppsättning med Sergio [Romero], David [de Gea] och Lee [Grant].
  • Sigurjonsson gör det mycket bra, en spelare med en mycket fin vänsterfot.
  • Vi får gratulera dem (Astana), de har varit en fantastisk arrangör dessutom.

Hela presskonferensen finner ni HÄR.