Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Tankar om julens intensiva spelschema och en historisk jämförelse

Så är vi nu mitt uppe i julen. Enligt Svenska Akademiens ordbok definieras jul som den tid på året då det spelas väldigt mycket Premier League-fotboll. I år märks det allra mest den här veckan, då Manchester United på annandagen spelar mot Newcastle och bara två dagar senare möter Burnley.

Alla vet att det spelas mycket fotboll över julen och därför upprepas det som sanning gång på gång. Riktigt så extremt som det målas upp är det emellertid inte, åtminstone inte för toppklubbarna. Manchester United spelar två matcher den här veckan. Det gjorde vi förra veckan också och veckan innan dess. Nästa vecka spelar vi två nya matcher och veckan efter är det också två matcher.

Faktum är att United i år spelar två matcher i veckan hela december. Bortser vi från landslagsuppehållen har United spelat två matcher sedan i september. Vill det sig kan det faktiskt bli två matcher i veckan hela januari också (för det krävs att det blir omspel mellan United och Wolves i FA-cupen och att United vinner omspelet).

Därefter väntar vinteruppehållet i februari. Vi möter Wolves i ligan den 1 februari och är sedan inte tillbaka i spel förrän den 17 februari. Hur det ser ut under resten av säsongen är omöjligt att veta, det beror helt på hur det går i cuperna. Går vi hela vägen i ligacupen, FA-cupen och Europa League blir det – landslagsuppehållet i mars undantaget – två matcher i veckan till och med sista ligaomgången den 17 maj, undantaget en vecka då vi kommer behöva spela tre matcher. Det finns nämligen bara två luckor i kalendern medan tre cupmatcher (ligacupfinalen samt kvartsfinalerna och semifinalerna i FA-cupen) preliminärt ligger samtidigt som en ligaomgång.

Så i den meningen är det under julen business as usual för United. Den stora skillnaden mellan julen och resten av året är dock att det under julen bara spelas Premier League-fotboll medan det övrig tid varvas mellan cup och liga. Ja, den korta vilan mellan Newcastle och Burnley är ovanlig men kompenseras av att det blir en extra dags vila före.

Extra intensivt i år

Just i år har det dock slumpat sig så att spelschemat blir extra intensivt för United. Framför allt för att vi har gått vidare i ligacupen men också för att matcherna hamnade som de gjorde (söndagsmatch efter uppehållet i november, lördagsmatch före uppehållet i februari).

Till och med den första semifinalen i ligacupen kommer vi att spela 9 matcher på 27 dagar. Det är blott tredje gånger under Premier League-eran som vi spelar så många matcher på så kort tid. Senast det skedde var samma period 2018, dessförinnan i oktober och november 2001. Annars får vi backa till våren 1979, då vi avverkade 9 matcher på 24 dagar.

Skulle det slumpa sig så att det blir omspel i FA-cupen och sedan avancemang – inte troligt men näppeligen uteslutet – kommer vi att ha avverkat 19 matcher på 63 dagar. Det är i så fall första gången i klubbens historia som vi spelar 19 matcher på så kort tid. I det scenariot kommer vi också spela 20 matcher på 66 dagar, även det nytt klubbrekord. Dessutom blir det i så fall 21 matcher från den 24 november till och med den 1 februari, vilket i så fall blir en tangering av rekordet från 2006.

Det var bättre (?) förr

Nutidens tuffa spelschema är dock en barnlek jämfört med dåtidens tuffa spelschema. Förr – från 1890-talet till 1980-talet – var det relativt vanligt med match två dagar i rad. Vanligen runt jul och nyår men ibland även på vårkanten. Manchester United har spelat match dagen efter en annan match vid 188 tillfällen. Nu är det dock länge sen. Vi får backa till november 2001, då vi på söndagen mötte Liverpool i ligan och på måndagen spelade mot Arsenal i ligacupen. Dessförinnan gjorde vi det i januari 1989 och i januari 1988, samt december i 1986, 1983, 1982 och 1980. Ja, det var som sagt ganska vanligt förr i tiden. Inte ovanligt var att samma lag möttes två dagar i rad. Det kunde ge konstigheter. Som julen 1955, då United på annandagen vann med 5-1 hemma mot Charlton och dagen därpå förlorade bortamatchen med 3-0.

Match två dagar i rad är dock rena barnleken jämfört med match tre dagar i rad, något vi har varit med om vid fyra tillfällen.

Vid två tillfällen har vi spelat fyra matcher på fem dagar.

De allra värsta sekvenserna tenderar att hamna på våren. Backar vi till våren 1970 så behövde United då spela 13 matcher på 33 dagar. United gick långt i de båda inhemska cuperna och tvingades dessutom till flera omspel. Vidare blev nog någon match uppskjuten av en eller annan anledning. Så framåt våren var det bara att trycka in matcherna.

Även våren 1949 står ut. Också den gången var det omspel i FA-cupen och ytterligare någon uppskjuten match på det som ställde till det.

Tuffaste säsongen

Sett till en hel säsong spelas det faktiskt fler matcher nu än förr. United har spelat 60 matcher eller fler under 12 säsonger och av dessa bara 3 före Sir Alex Ferguson. Som mest har United spelat 66 matcher under en säsong, något vi gjorde 2008/09. Då deltog vi i och gick långt i alla turneringar.

Den säsongens 66 matcher avverkades på 291 dagar. Under säsongen spelade vi 53 matcher på 211 dagar från den 18 oktober till och med den 16 maj (2,98 dagars vila i snitt mellan matcherna).

I rådande format är det teoretiskt möjligt för en engelsk klubb att spela 73 matcher på en säsong (förr fanns inget teoretiskt max då det kunde bli oändligt många omspel i cuperna). Det skulle i så fall fördelas på:

  • 38 ligamatcher
  • 6 kvalmatcher till Europa League
  • 6 gruppspelsmatcher i Europa League
  • 9 slutspelsmatcher i Europa League
  • 6 ligacupmatcher
  • 8 FA-cupmatcher (inkluderat omspel  i omgång 3 och omgång 4)

(Nu har du glömt Community Shield och Uefa Super Cup och VM för klubblag?! Nej. De 6 kvalmatcherna till Europa League och de 2 extra slutspelsmatcherna där jämfört med Champions League är nyckeln till att maximera antalet matcher. Spelar du Community Shield är du som sämst garanterad gruppspel i Europa League och om du spelar Uefa Super Cup och/eller VM för klubblag så spelar du gruppspel i Champions League.)

Längsta vila

Om vi istället vänder på steken så… blir det inte särdeles intressant. Då det inte spelades någon officiell fotboll under andra världskriget hittar vi naturligtvis den längsta vilan där. Det gick 2346 dagar mellan den sista matchen säsongen 1938/39 och den första matchen efter kriget (även om vi inkluderar matcherna som spelades innan säsongen 1939/40 avbröts – de matcherna räknas som regel inte som officiella – så blir vilan betydligt längre än de 1587 dagar som passerade då det var uppehåll för första världskriget).

Säsongen 1894/95 spelade United bara 32 matcher (30 i ligan, 1 i FA-cupen, 1 Test Match), vilket är färst under en säsong då vi har spelat ligafotboll.

Ligacupen introducerades säsongen 1960/61. Dessförinnan har vi ett antal säsonger där United bara spelade sina ligamatcher (34, 38 eller 42 till antalet) och 1 FA-cupmatch. Under ligacuperan har vi som minst spelat 3 cupmatcher på en säsong (detta trots att vi bara spelade ligacupen 2 gånger de första 9 upplagorna).

Uniteds kortaste säsong sedan ligacupen introducerades är 2014/15, då vi bara spelade 44 matcher. Så mycket för att det spelas fler matcher nu än förr.

Den säsongen varade i 282 dagar. Detta kan jämföras med 44 matcher på 175 dagar mellan september 2008 och mars 2009. Det var bättre på Sir Alex Fergusons tid.