Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Mike Phelan’s Shorts: Fri lejd mot Sancho?

I veckans Mike Phelan’s Shorts behandlas Jadon Sancho i en lite större utsträckning. Efter veckans rapporter om att engelsmannen ser ut att lämna Dortmund, hur ser Uniteds chanser egentligen ut när det kommer till att värva det unga stjärnskottet?

I övrigt blir det en kortare diskussion om Paul Pogba och hans vara eller icke vara i den röda United-tröjan, samt ett par funderingar kring var Tahith Chongs intressen egentligen ligger.

Fri lejd mot Sancho?

Efter torsdagens bekräftelse om att Ajax-yttern Hakim Ziyech är klar för Chelsea var det många United-supportrar som jublade på sociala medier. Märkligt? Både ja och nej. En spelare som länge varit ett hett villebråd för både London-klubben och United är Dortmunds engelsman, och tillika yttermittfältare, Jadon Sancho.

I veckan kom samtidigt rapporter som menade att 19-åringen – av allt att döma – lämnar den tyska toppklubben i sommar. När Chelsea nu har värvat en annan yttermittfältare av hög kvalité, och samtidigt behöver förstärka på flera andra positioner, betyder det då att United har en fri väg mot Sanchos signatur? Nej, tyvärr är det mer komplext än så. Men konkurrensen lättar åtminstone en aning.

Givetvis kan Chelsea ändå välja att försöka värva spelaren som i sina unga år ska ha varit en supporter av klubben. Men kommer de verkligen att hosta upp de 120 miljoner pund (troligen mer än så) som krävs för att roffa åt sig honom? Jag tvivlar. Men samtidigt är detta en typ av spelare som man extremt, extremt sällan får möjligheten att värva. Extraordinära möjligheter kan ibland kräva ett annat synsätt, helt enkelt.

Embed from Getty Images

Oavsett om Chelsea väljer att försöka värva Sancho eller ej så är jag övertygad om att United är där och gör vad de kan för att locka honom till Old Trafford. Den enda spelaren i Europas fem största ligor som gjort dubbla ligapoäng i både mål och assist, förutom Lionel Messi, är just Sancho. Lägg där till den ringa åldern och stjärnglansen och det är lätt att förstå den stora hypen.

United är en av få klubbar som har möjlighet att betala pengarna som krävs, både i övergångssumma och lön. Även om jag anser att klubben har varit en aning mer återhållsam i sitt spenderande de senaste åren är jag övertygad om att de är beredda att betala vad som krävs när det gäller en spelare av den här åldern, kvaliteten och stjärnstatusen. Det är exakt de kriterierna som krävs för att Glazers och Ed Woodward ska vakna till liv ordentligt. En stjärna både på och utanför planen – helt enkelt.

Däremot finns det givetvis fler klubbar med liknande förutsättningar. Sanchos tidigare klubb, som han lämnade för en kaffepeng för två och ett halvt år sedan, i form av Manchester city, kan givetvis tänkas vilja hämta tillbaka honom. Särskilt om Leroy Sané flyttar på sig. Där får vi helt enkelt hoppas att förhållandet fick sig en tillräckligt stor törn när han inte fick chansen i seniorlaget och med det valde att flytta.

Embed from Getty Images

I övrigt kan jag definitivt tänka mig att en klubb som Paris Saint-Germain kan ge sig in i kampen om Sancho. Framförallt om en av Neymar eller Kylian Mbappé väljer att flytta på sig. Då ”behövs” ett nytt affischnamn för det projektet.

Barcelona och Real Madrid har en stor konkurrens på just Sanchos position och skulle mest troligt allra helst vilja värva någon av de just nämnda spelarna från PSG. Juventus har säkerligen fokus på annat och Bayern München kan jag inte tänka mig betalar den här typen av summa, samtidigt som Dortmund nog inte är särskilt sugna på att tappa ännu en spelare till konkurrenten.

Utöver just PSG och Manchester city kan jag egentligen endast se ett realistiskt lag till. Och det är laget vi egentligen inte vill nämna vid namn, Liverpool. De skulle ha pengarna till en värvning, men troligen skulle de inte vilja rubba sin lönebalans genom att ge en 19-åring de pengarna som det rapporterats om (ca 200.000 pund i veckan). Där finns det heller ingen tydlig väg in i laget med spelare som Sadio Mané och Mohamed Salah att konkurrera med.

Till syvende och sist tror jag, i ärlighetens namn, att Manchester United är den mest sannolika destinationen OM klubben löser Chamoions League-spel till nästa säsong. Annars blir det väldigt, väldigt tufft. Att Sancho är en spelare United suktar efter på alla sätt och vis råder det åtminstone inga tvivel om.

Pogba – det är dags

Paul Pogba är sannerligen en vattendelare i United-led. Hans kvaliteter på planen är otvivelaktiga – det är däremot inte hans vilja att spela för detta United. Personligen har jag varit inställd ända sedan i somras på att fransmannen kommer lämna klubben när det kommande fönstret öppnar dörrarna. Och de senaste citaten från hans agent, Mino Raiola, får mig inte direkt att omvärdera den inställningen.

Givetvis ska vi i grund och botten vara en klubb som inte säljer sina bästa spelare, men faktum är att vi inte är i den sitsen här och nu. Oavsett vem som leder detta projektet från sommaren och framåt kan vi inte ha med oss spelare som inte är 100 procent hängivna uppgiften om att ta tillbaka klubben till toppen. Hur bra spelaren i fråga än är.

Jag tycker om Pogba både som karaktär och spelare, och jag anser att han rent generellt får alldeles för mycket kritik, men att tvinga kvar honom kostar mer än det smakar i det långa loppet. Han borde absolut ha presterat bättre under flera perioder i klubben, men jag kan samtidigt förstå honom.

Han lovades ett lag vars närmaste framtid var i världstoppen – men fick ett som slåss för att hålla sig kvar bland de sex bästa i ligan. Att han inte vill ”ödsla” sin talang och i sammanhanget tämligen korta karriär på det kan jag förstå. Däremot önskar jag att han inte tog till Mino Raiola som ett vapen för det. Det är, på tal om något annat, en agent som vi bör vara väldigt försiktiga med i framtida förhandlingar.

Tack och hej, Chong

Tahith Chong har inte fått många chanser den här säsongen. Men när han väl har fått det, likväl förra som denna, har det inte varit mycket som tyder på att det finns någon blivande stjärna där inne. I juniorlagen har han däremot imponerat. Inte på en nivån som Mason Greenwood eller ens Angel Gomes, men ändå imponerat.

Holländarens kontrakt går däremot ut i sommar och av det mesta att döma kommer inte parterna överens om ett nytt. Med det som grund snackas det mer och mer om potentiella destinationer för yttermittfältaren. Senast idag kom det rapporter från trovärdigt håll om ett stundande avtal med Inter.

https://twitter.com/fabrizioromano/status/1228157728893198343?s=21

Är detta hela världen? Absolut inte. Jag tror inte att Chong är en spelare som kommer komma tillbaka och bita oss i bakfoten á la Paul Pogba. Men jag hade absolut kunnat tänka mig att behålla honom någon säsong till för att se var utvecklingen tar vägen. Ett treårskontrakt där han sedan lånas ut till lämplig klubb? Ja, det hade varit min personliga lösning – så länge löneanspråken är rimliga.

Chong verkar däremot (tyvärr) sitta på en självbild som inte matchar hans faktiska kvaliteter som spelare. Om det beror på honom själv eller agenten är det fritt att spekulera i. Om han var noga med sin egna utveckling i första hand (och mindre med pengarna) skulle inte Inter vara valet för honom, utan snarare en klubb i Holland eller dylikt. Där han får garanterad speltid, helt enkelt. I Inter skulle han sitta i samma sits som nu, om inte svårare med tanke på hur de formaterar sitt lag under Antonio Conte.

Vi får se var det hela landar, men att vi inte står och faller med Tahith Chong är åtminstone en sak som är säker.