Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Solskjaers presskonferens: Vi har tillräckligt med energi för 90 minuter

Premier Leagues säsongsavslutning står för dörren. Manchester United behöver ta poäng mot Leicester City på söndag. Idag har Uniteds manager Ole Gunnar Solskjaer hållit presskonferens inför matchen.

Förutom presskonferensen tas ämnet sportchef upp igen. Dessutom ska United vara på väg att sno en junioranfallare från Manchester city.

Solskjaers presskonferens

 • Hur stor är matchen? ”Vi ser fram emot matchen. Vi har gett oss en bra chans att nå Champions League. Vi vill åka dit och dominera matchen.” Uniteds avsikt är att försöka vinna matchen.
 • Koncentration är viktigt i fotboll och Uniteds jobb är ännu inte färdigt. United har kommit en lång väg men har fortfarande en lång väg att vandra. Utvecklingen ser bra ut och högstanivån är hög men lägstanivån behöver fortfarande höjas.
 • Lagnyheter: Axel Tuanzebe och Phil Jones är fortfarande ute. Resterande spelare kommer att få så mycket tid som möjligt. Detta tolkar jag som att Luke Shaw, och även Eric Bailly, har chansen att vara tillbaka.

 • Energi: Självförtroende och vinster ger energi. Men Solskjaer säger att alla lag kan räkna med att ha skavanker här och var inför säsongens sista match. ”Vi har tillräckligt med energi för 90 minuter.” Utgångsläget inför återstarten innebar att United var tvingade att gå för vinster och för att förbättra sin målskillnad.

 • Det tolkar jag som att Solskjaer menar att han var tvingad att använda sin bästa elva i match efter match om det skulle finnas en chans att äta ikapp försprånget som Leicester och Chelsea hade. Ytterligare en indikation på hur Solskjaer värderar spelarna bortom startelvan.
 • Avsaknaden av fans: Spelarna har nu vant sig vid att detta gäller. Om vi hade haft fans på plats hade det gjort skillnad och fotboll utan fans är inte detsamma. Solskjaer menar att fansen kunde ha gett laget den nödvändiga energin för att hitta ett segermål mot West Ham eller hålla undan mot Southampton eller jaga en ännu större seger i några tidigare matcher.
 • ”Det hade gjort skillnad för våra fans är de bästa.”

 • Solskjaer tror att många fans ser fram emot att se det här laget på plats.
 • Europa League-plan: Efter Leicester kommer spelarna att få ledigt i några dagar för att ladda batterierna. Sedan är det dags att börja fokusera på LASK och Europa League.
 • Vad krävs för en titelstrid? Den frågan är meningslös att ställa och besvara just nu, tycker managern. Nu handlar det om Leicester. Solskjaer påpekar emellertid igen att den här säsongen bara är början på det här lagets resa.
 • Tro och självförtroende samt värvningen av Bruno Fernandes är nycklar till det stora uppsvinget vi har sett från United sedan i januari. Men Solskjaer pekar förstås också på arbetet som han, tränarna och spelarna har gjort.

Sportchef på agendan

Ed Woodward kollar på att anställa en sportchef (director of football). Detta rapporterar Mike McGrath för Telegraph i en så kallad exklusiv artikel. Woodward ska nu ha definierat vad han vill att en sportchef ska ge klubben men det finns ännu ingen lista med kandidater.

Sportchefen ska, menar McGrath, ha en något begränsad roll. Det blir inte en person som får huvudansvaret för spelarrekrytering. Sportchefen ska vara involverad där, tillsammans med Ole Gunnar Solskjaer, tränare, scouter, analytiker och förhandlaren Matt Judge. Vidare ska rollen till exempel inkludera överseende gällande träningsanläggningen Carrington och vilka ändringar som behöver göras där.

Ny junioranfallare på ingång

Enligt Jack Gaughan på Daily Mail är United på väg att signera den unga anfallaren Charlie McNeill från Manchester city. Anfallaren, som har ett förflutet i United och ska vara Unitedsupporter, uppges vara besviken på att han inte har fått mer speltid i citys juniorlag.

Fortfarande bara 16 år gammal blir han förstaårsjunior först säsongen som kommer. Han uppges ha gjort 600 mål i diverse ungdomslag, inklusive i engelska ungdomslandslag.

McNeill själv tackade tidigare i somras Manchester city för sina sex år i klubben. Det tar vi som en bekräftelse på att han avser byta klubb.

Då det handlar om en U17-spelare har city rätt till kompensation för spelaren och klubbarna ska nu vara i diskussion om storleken på den. Gaughan menar att det blir tal om en, i pund räknat, sjusiffrig summa. För tillfället ska de båda Manchesterklubbarna vara oeniga men det ska finnas en vilja att lösa det hela.

Då McNeill inte har kontrakt med city är han fri att lämna klubben. Skulle United och city inte bli eniga blir det då upp till en tribunal att bestämma hur mycket United ska betala. Det torde emellertid ligga i alla inblandades intresse att lösa det utan extern inblandning.