Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarbetyg: Manchester United – LASK Linz 2-1

Embed from Getty Images

Få matcher i tävlingssammanhang har väl känts så betydelselösa som onsdagskvällens dito mot LASK. På förhand sett kunde vi vänta oss en reservbetonad elva som bara skulle kliva ut och städa av matchen. Det blev en reservbetonad elva ja, men det blev sannerligen inte mycket till städning. De som orkade sitta kvar framför sina skärmar efter första halvlek ska ha en eloge. 

LASK. Hemma. 5-0 att gå på. Trötta a-lagsspelare. Den situationen borde gå att likställa med en 38:e omgång i Premier League där man redan slutat trea men ska vidare ut i Europa veckan efter. I en sådan situation hör det nästan till att man spelar ett ungt, hungrigt, lag med vad man skulle kunna kalla juniorer. LASK. Hemma. 5-0 att gå på. Trötta a-lagsspelare. Harry Maguire startar, Paul Pogba och Anthony Martial hoppar in i andra halvlek.

Onsdagskvällens 2-1-seger hemma mot ett rätt tappert österrikiskt motstånd, där spelarna ville visa sin nya tränare att de minsann duger, kommer på intet sätt att gå till historien som en minnesvärd historia. Visst, United vann. Det är ju det fotbollsmatcher går ut på. 2020 går också fotbollsmatcher ut på att disponera med krafter, undvika skador, taktikera beroende på vad som komma skall och en del annat. Det gjorde säkert Ole Gunnar Solskjaer igår, men han gjorde det inte särdeles tydligt. Skulle man gissa skulle man kunna anta att han inte ansåg sig kunna spela Teden Mengi, James Garner eller någon annan reservlagsspelare från start på grund av att de inte rört en boll i tävlingssammanhang sedan covid-19 drog in. Det finns en poäng i det, men det finns också en poäng i att Juan Mata och Andreas Pereira knappt rört en boll under samma tid de heller.

2-1 mot LASK skvallrar om bredden som inte finns. Kvartsfinalen mot FC Köpenhamn må berätta om spetsen som finns.

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

Sergio Romero: 7

Kanske lite i överkant, men vi väger in att inte heller Romero spelat fotboll i någon större utsträckning sedan mars och att det i målvakters fall tenderar att vara rätt kritiskt att inte få känna på hetluft. Räddar de facto United i första halvlek och åtminstone jag har inget emot att argentinaren spelar resten av den här turneringen.

Timothy Fosu-Mensah: 5

Utbytt 84′. Det kanske finns de som tror och tycker att Timothy Fosu-Mensah har en framtid i Manchester United. Ska han ha det ska det inte se ut som det såg ut mot ett lag som LASK. United förlitar sig på ytterbackar som kan och vill gå framåt. Den ytterbacken är inte ”TFM”.

Harry Maguire: 6

Ska väl ha godkänt ändå, kaptenen. Kunde ha nickat in 1-0 i första. Tar en för laget när det knappt finns mittbackar att tillgå, men visst hade Harry Maguire mått allra bäst av att vila här. Ibland saknar man mittfältare som Michael Carrick. De gick ju att sätta in i mittlåset om nöden så krävde.

Eric Bailly: 5,5

Uniteds förste mittbacksreserv har haft en spretig sommar. Den ser ut att fortsätta. Blandar och ger. Spelar stundom med pondus och är resolut i brytningarna. Ger stundom bort bollar på ett sätt som absolut inte går hem oavsett vad motståndet heter.

Brandon Williams: 5

Utbytt 72′. Nytt kontrakt på fickan. Då passade Brandon Williams på att göra en synnerligen slätstruken insats mot ett synnerligen slätstruket motstånd. Om Fosu-Mensah inte gick framåt igår gjorde Williams det inte heller. Å andra sidan vet vi att han kan det, så varför visade han det inte?

Scott McTominay: 5

Varnad. Har spelat lite i sommar då Nemanja Matic gjort det defensiva mittfältet till sitt. Borde dock kunna gå in och visa att han minsann aspirerar på det samma när motståndet är så här klent. Såg oinspirerad och frustrerad ut, något som tacklingen som gav varningen var det yttersta beviset på.

Fred: 5,5

Utbytt 64′. Inte alls glad över att bli utbytt. Det förstår man. Fred hade med all säkerhet mått alldeles utmärkt av 90 minuter fotboll igår. Spelmässigt var Fred inte mycket att hurra över trots att det även för hans del handlade om en match där han borde ha dominerat mittfältet.

Juan Mata: 6

2 assist. Får passningspoäng på bägge målen och det i en match där Solskjaer helt bortser från det faktum att Juan Mata inte ska utgå från en kant. Sedan gammalt vet vi att spanjoren mår som allra bäst i en släpande anfallsroll. Nu fick han inte husera där, men visar ändå att han gör mer nytta på den positionen än ”löpandes” på en kant.

Jesse Lingard: 6,5

1 mål. Utbytt 63′. Aningen oklart varför Jesse Lingard sist och slutligen byttes ut. Sett till hur lite han spelat i sommar borde han liksom Fred ha kunnat få det här som en genomkörare om tanken är att han alls ska användas i Tyskland. Gör mål igen.

Daniel James: 4

Utbytt 84′. Det är snudd på skrämmande att se på Daniel James och hans utvecklings- och formkurva under debutsäsongen i United. Från att ha varit rivig, snabb, svårläst för motståndarna och målskytt är han nu så gott som ingenting. Självförtroendet är helt borta. Totalt iskall.

Odion Ighalo: 5

Anfallarens klart sämsta match sedan ankomsten till klubben. Gjorde mål på LASK i Österrike, nu såg det mest ut som om han spelade för att han måste. Om Ighalo ska vara ett reellt forwardsalternativ i höst (om ingen annan kommer in) måste nivån upp.

Paul Pogba: 5,5

Inbytt 63′. Hörde väl till spelarna som inte borde ha spelat. Bidrar till viss höjning av intensiteten men känns på det stora hela ointresserad.

Andreas Pereira: 5,5

Inbytt 64′. Ganska talande att han inte startade. Gör en del rätt med boll, men inte bra nog med tanke på motståndet.

Tahith Chong: N/A

Inbytt 72′. Spelade för kort tid för att betygsättas.

Anthony Martial: N/A

Inbytt 84′. 1 mål. Spelade för kort tid för att betygsättas. Kommer dock in och gör skillnad, på sex minuter.

Teden Mengi: N/A

Inbytt 84′. Spelade för kort tid för att betygsättas. Debuterade i a-laget.