Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Nya tröjnummer för Greenwood och Williams

Mason Greenwood och Brandon Williams etablerade sig under säsongen som gick i Manchester Uniteds A-trupp, där Greenwood under sommaren gick steget längre och gjorde sig mer eller mindre opetbar i förstaelvan (i dagens trupp i alla fall). Spelarna tar nu därför det naturliga steget och snor åt sig lägre nummer i truppen; Greenwood blir vår nya nummer 11, medan Williams tar nummer 33.

Brandon Williams

Att i alla fall Brandon Williams skulle få ett nytt nummer redan nu har jag sett som givet. 53 är ett nummer man ger till unga spelare som skall registreras för A-lagsspel, när en spelare etablerar sig är det då ganska självklart att han skall komma ner lägre, och om vi tittar i Uniteds trupp är 33 ett av de lägre numren som är lediga och kan passa för ett ytterback.

Nummer 7 eller 11 kan inte anses realistiskt för honom att ha aspirerat om, Smalling har ännu inte lämnat så nummer 12 finns fortfarande inte att ta och 19 kan tänkas sparas åt en mer offensiv kraft – sen är vi uppe på 27 som nästa lediga nummer och då kan 33 vara lika rimligt. 3 är ju det klassiska vänsterbacksnumret i engelsk fotboll, det kan ju tänkas att han skulle önska sig det om Eric Bailly någon gång lämnar United?

Nummer 33 är inget nummer med någon superhistorik i United. Senaste spelare att bära det i A-lagsspel var Paddy McNair, innan dess har det suttit på legendarer som Bebé och Chris Eagles.

Mason Greenwood

För Mason Greenwood blir det alltså nummer 11, ett nummer som minst sagt förpliktigar i Manchester United. Att Greenwood skulle få ett lägre nummer inför säsongen var jag inte lika säker på, och jag trodde att det möjligen skulle kunna landa på det vakanta nummer 19 om han skulle gå ner.

Men icke, istället blir det alltså elvan, och som redaktionens Adam Fröberg twittrade så är det något oerhört vackert att två egna akademispelare nu tagit sig hela vägen till A-laget för att bära nummer 10 och 11. Förhoppningsvis fortsätter deras succé framöver.

Historiken kring numret behöver knappast gås igenom. Ryan Giggs är klart mest känd för att ha haft numret under i princip hela sin Unitedkarriär, och efter honom försökte (och misslyckades) Adnan Januzaj föra traditionen vidare men misslyckades. Anthony Martial tvingades sedan som bekant lämna ifrån sig nummer 9 och göra ett par säsonger innan han tog tillbaka 11, och nu senaste säsongen var numret spelarlöst.

Faktum är att en spelare i United som är associerad med att annat nummer snarare borde kopplas ihop med nummer 11, och det är George Best. Nordirländaren spelade 470 matcher för Manchester United, 141 gånger hade han nummer 7, men hela 246 gånger (mer än hälften) hade han 11 på ryggen. Så ja, det är inga dåliga skor Greenwood skall försöka fylla.