Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Taktisk analys inför PSG

Champions League fotboll står på schemat. Manchester United möter i första omgången, Paris Saint-Germain. Då en del a-lagsspelare är kvar i Manchester så ska det bli intressant, att se hur Ole väljer att mönstra sin startelva för dagen. Men vi går igenom vad som var mindre bra i matchen mot Newcastle och även lite vad som var bra.

Newcastle – Manchester United

Matchen i sig var en match som bara skulle vara tre poäng. Man hade gått in i landslagsuppehållet med en storförlust mot Tottenham. Det kom dock en tidig kalldusch där Luke Shaw styrde in 1-0 till hemmalaget redan efter 1:30. Man kan absolut diskutera huruvida Lindelöf tappar i markering och så vidare.

Man ska då komma ihåg att lag som vill nyttja höjdspelet, eller spela på långbollar kommer alltid att välja att spela på Victor Lindelöf. Den enkla anledningen är att det kanske är hans svagaste egenskap han besitter som mittback, just huvudspelet. Vi fick åter se ett mittfält bestående av McTominay och Fred. Jag personligen är så fruktansvärt trött på den duon.

Otroligt stillastående i möjligheten att ta yta och driva bollen framåt. Tur var att Mata var på planen samtidigt och faktiskt kunde göra det jobbet åt dom. Mata i mina ögon topp tre bäst på planen. Det är mot ett motstånd som Manchester United på pappret ska vinna mot men han visar ändå att han har en del kvar att ge.

Känns också så skönt att det är den sympatiska och godhjärtade Juan Mata som nu får glänsa lite. Klagar aldrig, gör alltid jobbet och verkar vara rakt igenom en riktigt bra människa.

Men det finns ändå områden som behöver lyftas och tänkas på inte bara inför PSG men också inför kommande matcher. Nedan listar jag lite av det jag lade märke till.

Fred & Scott McTominay

Uff, så otroligt trött på denna duo. Det enklaste är egentligen att fråga sig själv, vad vill jag ha ut av en mittfältare? Personligen vill jag ha en hårt arbetande mittfältare som rör sig till bra ytor, har förmågan att driva bollen framåt samt kan se framtida hot i försvarsspelet. Dessa två kanske passar in i en av dessa påståenden.

Fred springer otroligt mycket, skapar en hel del frisparkar. Är inte tillräckligt vass för att vara en sittande mittfältare då han gör alldeles för mycket misstag. Men han har absolut hjärta. McTominay, duktig defensivt, sämre på att driva boll framåt. Rör sig knappt. Nu kan man låta som en surgubbe som bara slänger ur sig en hel del omotiverade argument. Tillåt mig.

Se på Freds rörelse, ett försök att göra sig spelbar. Han dödar inte bara sin egen möjlighet att få bollen, han ställer också bort McTominay i samma rörelse. Varför är båda mittfältarna som två extra mittbackar i detta läge?  Det jag önskar i detta läge det är mer rörelse, hitta ytor för att kunna spela genom lagdelarna.

Detta händer allt som ofta när Fred och Scott bildar mittbackspar, ofta så tar det stopp där. En spelare som van de Beek har detta naturliga rörelsemönster, och jag tvivlar inte en sekund på att han skulle kunna göra samma defensiva insats som tex Fred mot just Newcastle.

Juan Mata, åh älskade Juan Mata!

Ut ur kylboxen och in i bastuvärme kliver Juan Mata. Spelar på ett alldeles genialiskt sätt och är ganska lik Bruno till spelsättet. Har huvudet och förmågan att läsa spelet och ta rätt beslut. Fick egentligen perfekta förutsättningar i och med Scott och Fred, där han kunde röra sig neråt i mittfältet och agera som en djupt liggande 10a.

Observera att Scott och Fred står i en rak linje, Mata (grönmarkerad) rör sig ner från sin ytterposition och går ner som en 10a. Det ger möjligheten för Bruno att flytta upp i banan och hitta den där sista passningen. Genom detta så fick man in två spelare med förmågan att driva bollen framåt och hitta rätt alternativ.

Man var alltså oberoende av ifall det var Mata eller Fernandes som hämtade boll, båda har den förmågan att slå den avgörande passningen. Sen är det klart det skiljer lite i nivå mellan spelarna, men dessa två var båda med som topp tre efter matchen. Det säger en del.

Mata må absolut vara bra mot sämre motstånd, men att ha en rotationsspelare som kan göra precis detta är väl den perfekta avlastningen. Han visar också på mer spelglädje än Paul Pogba gjort de senaste två säsongerna och Juan är en spelare som är svår att ogilla. Måste slänga in en sekvens som jag bara älskar.

PSG borta

Ja, nu så möter man PSG borta, det är Champions League och man går ut mot tuffaste motstånd direkt. Man lämnar bland annat Maguire, Bailly, Lingard, Greenwood och Cavani hemma i Manchester. Det luktar en fembackslinje från Manchester United sida och vi vet ju av erfarenhet att wingback-systemet är något Solskjaer nyttjat förut.

Alex Telles lär troligen få chansen från start. Skrällen vore väl ifall Scott McTominay fick chansen som tredje mittback tillsammans med Lindelöf och Tuanzebe. Det är en position han spelat förut i landslaget och som han ändå har gjort bra, han har kvaliteten och egenskaperna för att kunna växa i en sådan position. Frågan är bara om PSG är fel motstånd för att prova på det.

Jag förväntar mig att se ett Manchester United som helhjärtat kommer satsa på kontringar, för PSG har en offensiv trio av absoluta världsklass.

Personligen så väljer jag att tro och hoppas, och går det åt skogen så får jag i alla fall skriva av mig i nästa taktiska analys!

GGMU!