Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Manchester United – Birmingham City 2-0

Via en 2-0-seger mot Birmingham City återtog Manchester Uniteds damlag förstaplatsen i Women’s Super League. Leah Galton spräckte nollan tidigt i andra halvlek och sedan kunde Ella Toone säkra en fullt rättvis seger, som var ordentligt i underkant.

Det var i största allmänhet spel mot ett mål i 90 minuter. Birmingham parkerade bussen, drog ner på tempot och maskade redan tidigt i första halvlek. Länge begränsade de United till några enstaka möjligheter. Lauren James hade ett avslut utanför och Leah Galton tvingade Birminghams målvakt Hannah Hampton – gästernas överlägset bästa spelare – till en bra räddning.

Defensivt var United mestadels ohotade men något oroande är att Millie Turner missbedömde två långbollar, vilket för tankarna till Chelseas segermål förra veckan. Det är något som Millie måste rätta till. Hon har den här säsongen tagit plats i landslaget men frågar ni mig så är det så här långt hennes svagaste säsong som Unitedspelare.

United tvingades till ett tidigt byte då högerbacken Martha Harris klev av skadad efter en halvtimme. Skadan föreföll uppstå redan i femte matchminuten då Harris själv blev varnad för en brysk tackling. Trist för Harris, som missade större delen av hösten på grund av skada. Dagens match var hennes första från start den här säsongen.

I slutet av första halvlek börjar det öppna sig. Först har Galton ett farligt inspel men en försvarare lyckas rensa undan. Därefter får Jackie Groenen fritt skottläge men nederländskan kunde inte träffa mål och är fortsatt mållös som Unitedspelare. Sedan lägger Katie Zelem elegant upp för Galton i straffområdet men Hampton kommer ut bra och kan rädda till hörna.

Lauren James var tillbaka i startelvan och hennes förarbete till Uniteds första mål var matchens höjdpunkt.

Utdelningen ska komma direkt efter paus. Ella Toone vinner boll på egen planhalva och skickar den snabbt till James på högerkanten. James trollar sedan upp sin försvarare på läktaren och måttar ett perfekt inlägg till Galton, som tar in framför försvararen och sätter bollen i nät.

Med målet går luften ur Birmingham och United har full kontroll på händelserna. Den enda lilla oron som finns är att det trots allt bara är ett mål som skiljer lagen åt. Kirsty Smith kommer på överlapp och tar sig in i straffområdet för avslut, Millie Turner hotar på hörna medan Toone och inhopparen Ivana Fuso kommer till avslut.

Till slut ska Toone punktera matchen. Efter att en försvarare stoppat ett inspel från Kirsty Hanson snappar Toone upp bollen och hon skapar sig yta för ett avslut som inte ens Hampton kan stoppa.

Ella Toone punkterar matchen. Toone inledde idag som högerytter men hade flyttat in på sin ordinarie position som tia när hon gjorde målet.

Sammantaget går Uniteds seger inte att ifrågasätta. Detta illustreras av statistiken som berättar att det var spel mot ett mål.

Trepoängaren ser United ta över serieledningen i tabellen. Vi är nu tre poäng före Chelsea men Londonlaget har två hängmatcher (de skulle ha spelat mot Bristol City idag men matchen blev uppskjuten på grund av att det snöade i Bristol) och bättre målskillnad. Det är svårt att se annat än att de vinner båda.

Vi har emellertid fortsatt grepp om en Champions League-plats och det gäller nu bara att samla trepoängare. Nästa match för damlaget är om en vecka, då vi möter Everton på bortaplan (den matchen skulle egentligen ha spelats den 10 januari men Everton vågade inte spela då).

Målen

1-0 Galton (James):

2-0 Toone:

Manchester United – Birmingham City 2-0 (0-0)

FA Women’s Super League, 24 januari


1-0 (46) Leah Galton (James)
2-0 (81) Ella Toone


Uniteds lag: Earps; Harris (Smith 32), A Turner, M Turner, Batlle; Zelem (Hanson 75), Ladd; Toone, Groenen, Galton; James (Fuso 63)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK