Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United – Everton 3-3

Manchester United tappade två poäng med matchens sista spark hemma mot Everton. Efter en i det närmaste klockren första halvlek, som gav en tvåmålsledning, släppte David de Gea in Everton i matchen genom att vara komplett usel, vilket snabbt också följdes upp av en kvittering. Scott McTominay nickade sedan in 3-2, och det såg ändå ut att lösa sig, men Dominic Calvert-Lewin kvittterade alltså efter 95 minuter – och det var direkt pinsamt att se.

Den fina första halvleken

Vi måste ändå börja från början, och faktum är att i 45 minuter såg detta ut att bli en oerhört trevlig kväll, som skulle hedra offren från Münchenkatastrofen på bästa sätt. Unitedspelarna var ordentligt påslagna, och Everton hade under så gott som hela den första halvleken stora problem med att ens ta sig upp på Uniteds planhalva.

United å sin sida hade mycket boll, och det var ändå ett tämligen fantasifullt anfallsspel, som allt som oftast dock saknade det lilla extra. Det skulle dock komma, två gånger om. Båda gångerna går det att argumentera för att Evertonspelarna borde satt bättre press, men när man blir konstant tillbakapressade kommer det stunder då man misslyckas med det.

Stund ett kom efter 24 minuter, då Marcus Rashford enkelt fick måtta ett fint inlägg till Edinson Cavani, som perfekt nickade bollen ner i backen bakom en chanslös Robin Olsen, och 1-0 var ett faktum.

Cavani efter att ha gett United ledningen.

Stund två kom precis före halvtidspausen, när Bruno Fernandes fick bollen en bit utanför straffområdet. Det var som att han funderade en stund på vad han skulle göra, sen bestämde han sig för att dra till med ett jätteskott i bortre burgaveln, och vi hade 2-0 med oss i halvtid.

Vi måste också säga att den andra halvleken så när började perfekt även den, med ett anfall signerat Luke Shaw. Men hans avslut räddades till slut förhållandevis enkelt av Robin Olsen.

De Gea och förfallet

Efter Shaws chans var det som att allt bara föll, och regissör till förfallet var David de Gea. Everton sattet upp ett hyfsat snabbt anfall, men den uppenbarligen kraftigt högerfotade Calvert-Lewin fick bara till ett inspel med knapp styrfart. Ett inspel som inte gick vare sig mot mål eller mot någon Evertonspelare, så De Gea kunde med fördel bara släppt bollen. Istället bestämde han sig för att stoppa den så att den hamnade perfekt framför Abdoulaye Doucouré, som enkelt kunde slå in i mål bollen framför en förvånad Luke Shaw. Situationen sätter återigen fingret på det som varit uppenbart länge, att David de Gea inte håller för att vara förstemålvakt i Manchester United. Är Dean Henderson rätt man att över? Vem vet, han har ju inte fått chansen en längre tid i United än, men det börjar bli dags att ge honom några matcher på raken.

Reduceringen ovan föll i matchminut 49, kvittteringen kom tre minuter senare och var till stor del frukten av att Everton är ett bra lag, men hade kommunikationen mellan Victor Lindelöf och Harry Maguire varit bättre hade målet kunnat undvikas med. Det föregicks av att inlägg som var lite för högt för Lindelöf, men vi får förmoda att han inte hörde någonting från Maguire som låg i perfekt undannickningsläge just bakom honom, vilket gjorde att bollen istället skarvades vidare till Doucouré, som hittade James Rodriguez som pangade in 2-2. United hade alltså gjort en suverän halvlek, följt av tre minuters uselhet, och det var kvitterat.

Frälsningen… trodde vi

Hur Ole Gunnar Solskjaer ville att United skulle spela idag var tämligen tydligt, och Unitedspelarna följde också till större delen planen. Detta blir tydligt av att United efter kvitteringen faktiskt åt sig in i matchen igen, och under långa stunder såg det sedan likdant ut i den andra halvleken som i den första.

Och ett ledningsmål skulle så också komma, efter en fast situation. Shaw slog frisparken från vänsterkanten, Scott McTominay gick upp och nickade, Robin Olsen halkade och hann därför inte ut mot sitt vänstra hörn och vi hade 3-2, och återigen matchen i vår hand.

Nästa fall

Om Solskjaers taktik var klar och tydlig genom matchen så går det minst sagt att ifrågasätta hans agerande på stopptid. Ja, det går väl att förstå tanken att man vill ha in en nickstark mittback till om motståndarna trycker på för en kvittering. Men när man ändå har ganska bra kontroll på matchen, och spelsystemet fungerar, varför då ta ut sin högerytter och sätta in den där tredje mittbacken? Vill man göra ett byte då, gör ett rakt sådant och ha en offensiv spelare som är pigg och kutar på allt. Vi har sett såväl Daniel James och Donny van de Beek göra den typen av jobb tidigare.

Men nej, i minut 93 byter Solskjaer ut Mason Greenwood och tar in Axel Tuanzebe. Ett par minuter senare drar just Tuanzebe på sig en frispark en bit in på egen planhalva, en frispark som lyfts dåligt av Lucas Digne, men Shaw och Wan-Bissaka lyckas inte vinna första duellen mot Michael Keane och bakom dem har Harry Maguire helt på eget bevåg tagit djup och upphäver offsiden på mer eller mindre fem Evertonspelare, och när skarven från Keane kommer så har Tuanzebe tappat Calvert-Lewin som med matchens sista spark snor två poäng till Everton.

Pogba skadad

Avslutningsvis måste vi bara nämna att den första halvleken inte bara gick i dur. Paul Pogba tvingades av med någon form av lårskada efter knappa 40 minuter. Inga uppdateringar mer än ”vi hoppas han kommer tillbaka fort” än, och det är ju lätt att hålla med om. United är oerhört mycket svagare utan fransmannen.