Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Brighton & Hove Albion

Landslagsuppehållet är slut och Manchester United är tillbaka i seriespel. Första matchen av serieupploppet spelas hemma mot Graham Potters Brighton på den oortodoxa söndagstiden 20.30.

Manchester United

Ett långt landslagsuppehåll till trots så verkar Manchester United vara förskonat från ytterligare skador när spelarna nu återsamlat på Carrington. Undantaget som bekräftar regeln är Anthony Martial som fick en smäll mot knät i Astana. Martial stod över Frankrikes sista kvalmatch i veckan och får ses som ett oskrivet kort nu. Victor Lindelöf lämnade den svenska landslagstruppen inför mötet med Estland på grund av personliga skäl och på fredagens presskonferens sades Solskjaer inte ”vet hur hans status var”.

Formen, i den mån man kan tala om en sådan efter ett landslagsuppehåll, får väl sägas vara något oklar. Utgår vi från förlusten mot Leicester i FA-cupkvarten är den inget vidare. Utgår vi från matcherna dessförinnan är det något bättre, speciellt defensivt.

Manchester United v Leeds United - Premier League

Två spelare som inte direkt slitit ut sig under landslagsuppehållet är David de Gea och Dean Henderson. Duon fick exakt noll minuter med Spanien respektive England och ser man nått negativt i det har ingen av dem känt på matchtempo på drygt två veckor. Vem som står? Gissningen är De Gea. I backlinjen torde det finnas en mix av slitna ben och relativt fräscha. Aaron Wan-Bissaka har hållit till på Carrington i två veckor, Luke Shaw spelade en av tre matcher för England medan Harry Maguire spelade både mot Albanien och Polen. Eric Bailly, som är den som förstås är närmast att ersätta Lindelöf, har en resa till Elfenbenskusten i kroppen. Speltiden blev ringa, men en resa sliter alltid.

På mittfältet har Fred (och Nemanja Matic) fått välbehövlig vila hemma i Manchester medan Scott McTominay matchat hårt med Skottland. Brighton känns inte som en Maticmatch varför gissningen faller på McTominay och Fred. Framför den duon är Bruno Fernandes förstås given. Portugisen hade den goda smaken att dra på sig en varning i match två under VM-kvalet, vilket gjorde att han var avstängd mot Luxemburg.

Det är snarare de tre offensiva positionerna som är föremål för mer diskussion. Marcus Rashford fick, tack och lov, stå över Englands kvalmatcher för att rehabilitera skada. Enligt Solskjaer är han tillgänglig nu, men känslan är ändå att Paul Pogba borde gå före. Edinson Cavani ser ut att vara tillbaka i full träning efter bakslaget inför mötet med Milan och lär gå in på topp i Martials frånvaro. Mason Greenwood, som missade Englands matcher i U21-EM, sägs precis som Rashford vara tillgänglig. Skulle han inte vara det lär Dan James knacka på dörren.

Möjlig startelva:

Brighton & Hove Albion

Brighton gör som de alltid gör. Kämpar för sin överlevnad i Premier League när våren väl kommer. Graham Potters mannar är sex poäng före Fulham på nedflyttningsplats och har därtill en hängmatch till godo. Men, visa av lärdom lär inte Brighton andas ut än på ett antal omgångar. Speciellt inte då West Bromwich förmådde att sprattla till på Stamford Bridge under lördagen. Några desto större landslagsäventyr har Potters mannar inte varit på och den tidigare Östersrundmanagern väljer ur en rätt skadefri trupp.

Aaron Connoly och Adam Webster är osäkra kort, men utöver den duon finns inga långtidsskador att rapportera in.

I mål lär Potter ställa spanjoren Robert Sánchez som stått 18 av Premier League-matcherna hittills. Framför honom är gissningen att det blir tre mittbackar då det var ett fungerande koncept i 3-0-segern mot Newcastle före uppehållet. Trion lär bli Lewis Dunk, Ben White och Joel Weltman. Pascal Gross får ses som given som den ena av yttrarna medan det kanske är mer öppet hur vänsterkanten ser ut. Potter spelade polacken Jakub Moder sist men Davy Pröpper finns också att tillgå som alternativ.

På botten på mittfältet får duon Yves Bissouma och Adam Lallana ses som given medan det framför dem också ser rätt självklart ut. Leandro Trossard, Danny Welbeck och Neal Maupay gjorde alla varsitt mål mot Newcastle och med tanke på att Brighton inte direkt är seriens målgladaste lag skulle det förvåna om Potter ändrar på ett vinnande koncept.

Möjlig startelva:

Historik

25 gånger har Manchester United mött Brighton genom historien. 17 gånger har United vunnit, tre gånger har Brighton vunnit. United är obesegrade hemma mot Brighton och har vunnit de två matcher som spelats lagen emellan denna säsong. Det blev 3-2 i ligan och 3-0 i ligacupen i höstas.

Visste ni att…

 • Manchester United kan nå fem raka ligamatcher utan insläppt mål på söndag? Senast det hände var år 2017.
 • Bruno Fernandes varit involverad i fyra av sex mål i de två matcher han spelat mot Brighton? Portugisen har gjort tre och spelat fram till ett.
 • Danny Welbeck gjort två mål mot Manchester United sedan han lämnade? Bägge har tillkommit i Arsenals tröja.

Matchinformation

Manchester United
Brighton & Hove Albion
Turnering: Premier League, omgång 30
Tid: Söndagen den 4 april 2021, 20.30
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Mike Dean
Teve: V Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Jones (knä, inget datum)
Tveksamma:

 • Greenwood (skada, stor chans)
 • Lindelöf (personliga skäl, liten chans)
 • Martial (knä, liten chans)
 • Mata (oklart)
 • Rashford (fot, stor chans)
FORM
O3/3C PalaceBPL0-0
V7/3Man CityBPL2-0
O11/3MilanHEL1-1
V14/3West HamHPL1-0
V18/3MilanBEL1-0
F21/3LeicesterBFA1-3

Brighton & Hove Albion

Skador och avstängningar:

 • Andone (knä, inget datum)
 • Lamptey (hamstring, juli)
 • March (knä, juli)
Tveksamma:

 • Connolly (vad)
 • Webster (fot, liten chans)
FORM
O13/2Aston VillaHPL0-0
F22/2Crystal PalaceHPL1-2
F27/2West BromBPL0-1
F6/3LeicesterHPL1-2
V14/3SouthamptonBPL2-1
V20/3NewcastleHPL3-0

United mot Brighton

Totalt:2517-5-345-17
Hemma:1210-2-020-6
Premier League:75-0-214-8
SENASTE MÖTENA
V2019-11-10HPL3-1
V2020-06-30BPL3-0
V2020-09-26BPL3-2
V2020-09-30BLC3-0
SENASTE HEMMAMATCHER
V2017-11-25HPL1-0
V2018-03-17HFA2-0
V2019-01-19HPL2-1
V2019-11-10HPL3-1