Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Klubbar bekräftar planer på ny superliga, fotbollsvärlden reagerar med avsky

Manchester United v Crystal Palace - Premier League

Natten till måndag bekräftade Manchester United tillsammans med elva andra euroepiska klubbar planer på en ny superliga. Ligan ska drivas i klubbarnas regi. Fotbollsvärlden har närmast unisont reagerat med avsky.

Det är planerat att superligan ska starta så snart som praktiskt möjligt.

Samtidigt lovar Uefa, tillsammans med Premier League och FA samt motsvarigheterna i Italien och Spanien, att de inblandade klubbarna ska bli avstängda från spel i alla andra klubblagsturneringar, på nationell nivå, på europeisk nivå och på världsnivå. Organisationerna säger också att spelare som deltar i ligan kan förlora rätten att spela landslagsfotboll.

Fifa uttrycker sig inte lika kraftigt och heller inte lika tydligt. Det internationella fotbollsförbundet nöjer sig med att säga att de ”ogillar” idén utan att komma med några hot mot de inblandade klubbarna.

Superligans uttalande

Superligan är på riktigt, så mycket tvingas vi konstatera. Manchester United, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester city och Tottenham från England tillsammans med den italienska trion Inter, Juventus och Milan samt den spanska trion Atlético Madrid, Barcelona och Real Madrid står som ligans grundare. Ytterligare tre klubbar förväntas ansluta som grundare medan fem lag kommer att kvala in till ligan på sportsliga resultat.

Ligan skriver att tanken är att den ska påbörjas så snart som praktiskt är möjligt. De grundande klubbarna avser nu hålla samtal med Uefa och Fifa ”för att arbeta tillsammans i partnerskap”.

Efter att en herrliga har startats är tanken att det även ska bli en damliga.

Real Madrids Florentino Pérez är ligans ordförande med Uniteds Joel Glazer och Juventus Andrea Agnelli som vice ordförande.

Hela uttalandet går till exempel att läsa på Uniteds hemsida. Till skillnad från de flesta andra klubbarna har United inte skrivit något om ligan på sociala medier.

Uefas, FA:s och Premier Leagues uttalande

Uefa tillsammans med fotbollsförbunden och ligorna i de tre inblandade länderna – det vill säga FA och Premier League från England – kom på söndagen med ett gemensamt uttalande.

”Om [Superligan] skulle ske vill vi upprepa att vi kommer att förbli enade i våra insatser för att stoppa det här cyniska projektet, ett projekt som är grundat för några få klubbars egenintresse i en tid då samhället behöver solidaritet mer än någonsin.

”Vi kommer att överväga alla åtgärder som är tillgängliga för oss, på alla nivåer, både juridiska och sportsliga för att stoppa detta från att hända. Fotboll baseras på öppen tävling och sportsliga meriter, det kan inte vara på något annat sätt.

”Som tidigare har annonserats av Fifa och de sex konfederationerna, kommer de inblandade klubbarna att bli avstängda från spel i någon annan turnering, på inhemsk nivå, europeisk nivå och världsnivå, och deras spelare kan försaka möjligheten att representera sina landslag.”

Fifas uttalande

Fifa är inte alls lika hårda som Uefa och kommer inte med några uttryckliga hot om att stänga av klubbar eller spelare.

Supporterorganisationer

Manchester United Supporters’ Trust säger att ”förslagen är fullständigt oacceptabla”.

Football Supporters’ Association uttrycker sig på liknande sätt.

Det gör även supporterorganisationer från andra klubbar.

Andra uttalanden

Klubbarnas organisation European Club Association (ECA) säger att organisationen kommer att fortsätta arbeta tillsammans med Uefa och att föreningen motsätter sig en superliga.

De tolv inblandade klubbarna är – var åtminstone – medlemmar i ECA. Ingen av klubbarna närvarade emellertid på mötet som föregick uttalandet.

Inte bara det, Juventus Andrea Agnelli var ordförande för organisationen. Det rapporteras nu att han har lämnat rollen och att Juventus och övriga klubbar involverade i superligan har lämnat organisationen.

Den engelska spelarföreningen PFA uttrycker oro över förslaget.

Även från myndighetshåll har förslagen kritiseras, till exempel av Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Kritik kommer även från Margaritis Schinas, EU-kommissionens vicepresident.

Reaktioner: Neville fullständigt äcklad

Gary Neville uttalade sig på söndagen i Sky Sports om superligan. ”Jag är en Manchester United-fan och jag är fullständigt äcklad. Jag äcklas av Manchester United och Liverpool mest av alla. Det är en fullständig skam.”

Sir Alex Ferguson säger till Reuters att det skulle vara ”steg bort från 70 år av europeisk fotboll”.

Rio Ferdinand säger att det är ”ett krig mot fotbollen”.

Jamie Carragher skäms.

Positiva reaktioner

Har i skrivande stund inte hittat några.

Vad händer nu?

Säg det.

Vad som är självklart är att detta oundvikligen kommer att skaka om fotbollen från grunden. Det var meningen att Uefa på måndagen skulle rösta igenom en Champions League-reform. Gör organisationen det eller skjuts det beslutet på framtiden?

Vi följer förstås utvecklingen.