Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Våra tankar inför Europa League-finalen 2021

Ikväll spelar Manchester United final i Europa League, mot Villarreal i Gdansk. Här är redaktionens tankar och känslor inför matchen.

För andra gången i historien har Manchester United tagit sig till finalen av Europa League. Hur viktigt är det för dig att United vinner ikväll?

Sebastian Nemorin: Väldigt viktigt, inte bara för mig men även för hela spelartruppen, att se att det går åt rätt håll och att man faktiskt är med och utmanar om titlar.

Mikael Österdahl: Det är förstås väldigt viktigt. Den som påstår något annat har fel. Vi kan tycka att United inte ens ska spela i Europa League bäst vi vill. Fakta är att vi inte har vunnit något sedan 2017. Beggars can’t be choosers. Att vinna är viktigt (om du inte är Mauricio Pochettino). Det här Unitedlaget måste lära sig att vinna.

Marcus Beijar: Sett till hur säsongen utvecklade sig och slutade så är det oerhört viktigt. En förlust skulle dels ge en otroligt deppigt säsongsavslutning och dels ge en dålig start på säsongen 2021/22. United behöver komma i den som ett lag med vind i ryggen. Därtill vore det på sin plats att Solskjaer får vinna en titel som manager för Manchester United.

Elias Hallström: Det är framför allt roligt för en supporter när ens lag vinner men ska man prata om betydelse av matchen är det viktigast för Solskjaer att man vinner. Han har äntligen tagit sig förbi en semifinal och pratar ofta om betydelsen att vinna troféer för att stärka moralen i truppen. Vid vinst ikväll blir det intressant att se hur det kommer märkas nästa säsong.

Gustav Brinck-Larsen: Tyvärr inte så viktig som jag skulle önska, men så som Europacuperna spelas nuförtiden så är det ju tydligt hur mycket av en B-turnering som Europa League är. Bara det faktum att United får spela turneringens final trots att man inte deltog i gruppspelet gör att den tappar värde för mig. Därmed inte sagt att jag inte skulle bli glad om United vinner, men någon sprudlande superglädje kommer nog inte infinna sig.

United vann Europa League 2017. Så här några år senare, hur högt värderar du den titeln nu?

Sebastian Nemorin: Högre nu än då. José Mourinho som var vid rodret då, är en tränare som bygger väldigt kortsiktigt. En del har ju skett sedan dess och jakten på en identitet pågått. Viktigt att den belönas nu så man inte får tankesättet att man inte riktigt når hela vägen i dessa sammanhang.

Mikael Österdahl: Faktiskt väldigt högt. Dels för att det var titeln som fullbordade samlingen (även om samlingen inkompletteras när Europa Conference League nu införs). Dels för att titeln kom så tätt inpå terrordådet i Manchester. Dels för att finalen var i Stockholm.

Marcus Beijar: Fast det ”bara” gått fyra år sedan Stockholm så känns det avlägset. Fyra år är mycket då vi talar modern fotboll och jag tycker den är svår att värdera. En helt annan trupp, en annan manager och ett annat Manchester United var vad som gällde då. Jag tror jag värderade den högre än jag gör nu.

Elias Hallström: Med Uniteds mått mätt är det ju en ”Kalle Anka-turnering” men en europeisk titel ska givetvis inte underskattas. Sammantaget är dock känslan att United kan vinna den här turneringen en gång men när man under flera säsongen nu gjort det till en vana att deltaga i Europa League, då är det ju bevisligen något som inte står rätt till. Det rimmar inte med Uniteds självbild att befinna sig där.

Gustav Brinck-Larsen: Efter Uniteds samtliga ligatitler, efter CL/Europacuptitlarna, efter FA-cuptitlarna, efter Ligacuptitlarna men före Community Shield. Typ så. Den tog oss till Champions League säsongen efter, och det var kul att se finalen med ett stort Unitedgäng i Stockholm. Hade jag inte gjort det hade jag förmodligen inte kunnat komma ihåg var jag såg matchen.

United slutade tvåa i ligan, gick till kvartsfinal i FA-cupen och semifinal i Ligacupen. Måste United vinna ikväll för att säsongen skall anses godkänd?

Sebastian Nemorin: City är väl ligan starkaste lag, så ur den aspekten är det väl fullt godkänt att vara tvåa. Men man har svårt när det väl gäller i cup-spel, tyvärr.

Mikael Österdahl: Nej, en klar andraplats utan någon cuptitel skulle för mig precis räcka till godkänt. Adderar vi en titel så vill jag höja betyget till bra. Så det är en säsongsdefinierande match vi har att se fram emot ikväll.

Marcus Beijar: Så är det. Manchester United varken kan eller ska ha som målsättning att sluta tvåa, ta en plats i Champions League och ”gå långt” i cuperna. Man ska förstås vinna titlar och det här är sista chansen att göra det i år.

Elias Hallström: Ja, det har dröjt alldeles för länge sedan vi fick en titel nu. Personligen hade jag hellre vunnit FA-cupen, men som den sumpades. Det måste kompenseras för ikväll.

Gustav Brinck-Larsen: I grund och botten nej. Vi kommer tämligen enkelt tvåa i ligan trots att vi bara har femte/sjätte bästa trupp, bara det är godkänt. Så den här matchen avgör snarare om vi faktiskt skall se detta som en ganska bra säsong. Å andra sidan, med tanke på att det är Villarreal på andra sidan så skall United vinna ikväll, så att förlora finalen skulle vara underkänt i sig. Det påverkar dock inte att säsongen faktiskt redan är godkänd. Det allra viktigaste om United skulle vinna ikväll är att det skulle ge Solskjaer lite arbetsro, och hetsandet om att han inte vunnit någon titel med United (som tränare) skulle försvinna, och det skall man inte underskatta.

Villarreal slutade sjua i spanska ligan och har haft ett ganska behagligt schema genom hela Europa League-säsongen, vilket gett 12 segrar, 2 oavgjorda och 0 förluster genom turneringen. Hur bra är spanjorerna egentligen?

Sebastian Nemorin: Finns nog en risk för underskattning bland fansen. Risken finns ju att det blir en svår match.

Mikael Österdahl: Sämre än Manchester United. Förlorar vi är det ett misslyckande.

Marcus Beijar: Jag tycker de är otroligt svåra att analysera. La Liga är inte vad La Liga varit och en sjundeplats där smäller ju inte jättehögt. Villarreal har inte förmått rå på topp 4 i ligan i år och skulle vi prata dubbelmöte skulle United vara storfavoriter. Nu är det final, då är det inte lika givet.

Elias Hallström: Ingen aning, helt ärligt. Jag har inte sett en match med dem den här säsongen, så det vore dumt att göra något uttalande som jag kan få ångra i efterhand. Men jag har i alla fall noterat att där finns ett par duktiga lirare, bland annat han som avgjort en Europa League-final i form av Carlos Bacca.

Gustav Brinck-Larsen: Jag kan spansk fotboll för dåligt, men jag räknar med sjua i La Liga är ungefär motsvarande som att sluta sjua i Premier League. Alltså skall United gå in som favoriter.

Vem tror du Solskjaer ställer i Unitedmålet ikväll?

Sebastian Nemorin: David De Gea.

Mikael Österdahl: Det blir De Gea, det är jag övertygad om. Spanjorens insats mot Roma kombinerat med Hendersons svajiga form gör det till ett ganska enkelt val för Solskjaer.

Marcus Beijar: David de Gea. Det vore både logiskt och en trolig avskedsföreställning.

Redaktionen är tämligen enig om att David de Gea troligen får starta finalen.

Elias Hallström: Känns väl ganska givet att det blir De Gea. Det har blivit ganska tydligt att spanjoren är cupmålvakt och Henderson tagit spaden i ligan. Med det sagt är jag kluven till vem jag helst ser vakta målet. Jag säger nog De Gea, trots allt.

Gustav Brinck-Larsen: Jag skulle tippa på David de Gea. Spanjoren var bra i sin sista ligamatch för säsongen, och har ju stått i cupen här under våren när Dean Henderson stått i ligan. Jag skulle givetvis så klart föredra Henderson.

Och resten av laget, hur tror du han formerar sin elva?

Sebastian Nemorin: De Gea; Wan-Bissaka, Tuanzebe, Lindelöf, Shaw, McTominay, Fred, Rashford, Bruno, Pogba, Cavani

Mikael Österdahl: Den stora frågan är förstås vem som spelar mittback bredvid Lindelöf om inte Maguire mirakulöst frisknar till. Jag skulle välja Tuanzebe, då det innebär att Lindelöf kan spela på sin ordinarie position till höger. Resten av laget ser jag som givet med De Gea i mål, Pogba som vänsterytter, Rashford till höger och Cavani på topp. Personligen skulle jag spela Greenwood till höger och bänka Rashford, men jag förstår ändå att Rashford går före. Hade vi haft en vettig defensiv mittfältare hade vi kunnat flytta ner Pogba och då få ut mer av Rashford till vänster.

Marcus Beijar: De Gea; Wan-Bissaka, Bailly, Lindelöf, Shaw; McTominay, Fred; Pogba, Fernandes, Rashford; Cavani.

Elias Hallström: De Gea mellan stolparna. I backlinjen finns bara ett frågetecken; vem tar Maguires plats? Något annat än Bailly kan jag inte tänka mig. På det sittande mittfältet spelar (tyvärr) både Fred och McTominay. Det är troligtvis rätt men samtidigt provocerande, då en spelare som Matic är en bättre fotbollsspelare spelare än bägge. I frontfyran finns tre givna namn i Bruno, Cavani, och Greenwood. Eller så här: Greenwood bör vara given men samtidigt finns det inte på kartan att Solskjaer bänkar Rashford eller Pogba i en final. Tonåringen lär tråkigt nog få stryka på foten här.

Gustav Brinck-Larsen: Försvaret känns givet på tre positioner, och jag tror att Solskjaer går på ålder på den fjärde, vilket gör att backlinjen blir Wan-Bissaka, Bailly, Lindelöf, Shaw. Tuanzebe får med andra ord se matchen från bänken. Centralt på mitten blir det säkerligen McFred, med Bruno som tia, Pogba vänsterytter, Rashford från höger och Cavani som central anfallare. Och tjae, det är en elva jag kan köpa, även om jag hade valt Greenwood till höger vilket obönhörligen hade satt Rashford på bänken.

Traditionsenligt avslutar vi med att tippa matchen!

Sebastian Nemorin: 2-1 United.

Mikael Österdahl: Det blir alltid mållöst mot Villarreal och det skulle ändå vara trist att inte hålla den traditionen vid liv. Henderson byts in inför straffläggningen och straffläggningen är över efter tre omgångar sedan han räddat alla medan Bruno, Pogba och Greenwood nätat.

Marcus Beijar: United vinner med 2-1.

Elias Hallström: Vinst med 1-0. Bruno från elva meter.

Gustav Brinck-Larsen: Det blir proppen ur och slutar 4-1 till United. Cavani gör två, Bruno och Pogba varsitt.