Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Leeds United

Manchester United v Leeds United - Premier League

Då var det äntligen dags, och som vi längtat! Premier League är tillbaka och så även Manchester United. Man slängs in direkt i hettan när man tar emot rivalen Leeds på Old Trafford och förhoppningsvis får vi se ett Manchester United på topp. Förhoppningsvis får vi också se ett fullsatt Old Trafford, något vi inte har kunnat säga på väldigt lång tid. 

Manchester United

Till skillnad från förra året så har man nu haft en någorlunda normal försäsong, men ännu viktigare är nog att spelarna faktiskt fått lite tid iväg från fotbollen för att ladda batterierna inför den kommande säsongen. 

Man går in i denna matchen med en relativt skadefri trupp, men ändå en del frågetecken. Edinson Cavani är otillgänglig då han anlände i Manchester så sent som igår. De stora nyförvärven Jadon Sancho och Raphael Varane är också frågetecken då Sancho bara har varit i träning sedan i måndags, och Raphael Varane har inte ens presenterats officiellt än. Dean Henderson kommer inte att finnas mellan stolparna, utan han är fortfarande borta efter att ha testat positivt för Covid-19. Även Jesse Lingard ser ut att missa matchen då han också har testat positivt. 

De flesta ordinarie spelarna har bara en träningsmatch i kroppen, och det ska bli intressant och se hur många spelare som faktisk är i matchform. Förhoppningsvis så gjorde matchen mot Everton gott för spelare som Paul Pogba och Anthony Martial, där den sistnämnde kan behöva ta på sig en lite större roll nu när Cavani är otillgänglig för spel.

Jag skulle gissa att vi kommer att få se samma backlinje och målvakt mot Leeds som vi fick se mot Everton, då det ser ut som att Varane som bäst kommer att finnas med på bänken. Vi kommer som sagt få se David De Gea mellan stolparna, och med stor sannolikhet en backlinje beståendes av Aaron Wan-Bissaka, Victor Lindelöf, Harry Maguire och Luke Shaw.

Mittfältet känns dock inte givet för fem öre. Om vi utgår från att Solskjaer spelar sin 4-2-3-1-formation så skulle jag kunna se ett scenario där egentligen alla mittfältare har en chans att få starta. Med tanke på hur Nemanja Matic har sett ut under försäsongen, och då han har spelat en del matcher så skulle jag kunna tänka mig att han tar en utav platserna, med en Paul Pogba, eller kanske en Donny van de Beek jämte sig. Å andra sidan så kan jag också tänka mig att Solskjaer går säkert, och lite defensivt med Scott McTominay och Fred.

Bruno Fernandes är såklart given i nummer 10-rollen, men kanterna känns allt annat än givna. Jag hoppas och tror att vi kommer få se Jadon Sancho på högerkanten. På vänsterkanten så känns Daniel James som ett säkert alternativ för Solskjaer då han gjorde det bra mot Leeds i 6-2 vinsten förra säsongen. Personligen hade jag velat se Anthony Elanga på den kanten, men om jag känner Solskjaer rätt så kommer det inte att hända. Det finns också ett scenario där Sancho startar på vänsterkanten och där Greenwood ockuperar högersidan. Det beror dock på vem som startar på topp.

Uppe på topp så kan jag se två olika alternativ för Solskjaer. Antingen så startar Greenwood där, och då med Sancho på högerkanten, eller så startar Martial och flyttar ner Greenwood på högerkanten.

Möjlig startelva:

Leeds United

Leeds har spenderat majoriteten av sin försäsong i England, men också en match i Holland. Resultatmässigt så har det inte varit något att skryta om, dock så vet vi att resultaten i träningsmatcher är nästintill betydelselösa.

Skadeläget i laget ser ut så att Diego Llorente inte är tillgänglig för spel, medan nyförvärvet Junior Firpo och även Jamie Shackleton är tillgängliga för uttagning efter diverse småskador.

Detta hade Leeds-tränaren Marcelo Bielsa, som förövrigt förlängt sitt kontrakt med klubben att säga om skadeläget:

”Firpo är tillgänglig, dock inte Llorente”.

”Det beror på hans utveckling, men det ser ut som en eller två veckor till (för Llorente)”.

”[Shackleton] har återhämtat sig, han mår bra och är tillgänglig.”

På transfersidan så har man tappat Ezgjan Alioski som var ordinarie för laget förra säsongen. Man har också tappat Pablo Hernandez, som spelade 16 matcher i Premier League förra säsongen. 

Å andra sidan så har man fått in Junior Firpo från Barcelona och man har även gjort klart med Jack Harrison på en permanent värvning, efter att ha varit på lån från Manchester City under förra säsongen.

Samma Harrison spenderade faktiskt sju säsonger i Manchester Uniteds ungdomslag under åren 2003 till 2010.

Möjlig startelva:

Historik

Även om man inte har mött varandra speciellt många gånger under de senaste åren så är detta ett rivalmöte så det står härliga till, och man får väl ändå säga att Manchester United har gått vinnande ur striden än så länge då man vunnit 48 möten jämfört med Leeds 27, där vi även får räkna in 36 kryss.

Som vi alla minns så möttes man två gånger under den gångna säsongen, där vi fick se två helt olika matcher. En som slutade 6-2 till de röda, och en som slutade 0-0.

Manchester United v Leeds United - Premier League

Innan det så får vi gå tillbaka till 2011 för att hitta det senaste mötet mellan lagen. Då möttes man i ligacupen där matchen slutade 3-0 till Manchester United efter två mål från självaste Michael Owen, och ett från Ryan Giggs.

Visste ni att…

 • Man har bara mött varandra fyra gånger de senaste 16 åren.
 • Man har inte förlorat mot Leeds på hemmaplan i Premier League sedan ligan startades 1992.
 • Rivaliteten mellan lagen brukar ibland kallas för ”Rosornas krig”.

Matchinformation

Manchester United
Leeds United
Turnering: Premier League, omgång 1
Tid: Lördagen den 14 augusti 2021, 13.30
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Paul Tierney
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Amad (sen ankomst, ev. 22 augusti)
 • Bailly (sen ankomst, ev. 22 augusti)
 • Cavani (sen ankomst, ev. 22 augusti)
 • Henderson (covid-19, inget datum)
 • Jones (matchform, inget datum)
 • Lingard (covid-19, inget datum)
 • Rashford (axel, slutet oktober)
 • Telles (fot, september)
 • Varane (sen ankomst, ev. 22 augusti)
Tveksamma:

 • Elanga (skada)
 • Sancho (matchform)
FORM
V23/5WolvesBPL2-1
O26/5VillarrealNEL1-1FS
V18/7Derby CountyBTR2-1
F24/7QPRBTR2-4
O28/7BrentfordHTR2-2
V7/8EvertonHTR4-0

Leeds United

Skador och avstängningar:

 • Forshaw (matchform, inget datum)
 • Llorente (knä, slutet augusti)
Tveksamma:

 • Junior (smäll)
FORM
V27/7GuiseleyBTR3-2
O28/7BlackburnBTR1-1
F30/7FleetwoodBTR1-2
F31/7Real BetisNTR2-3
F4/8AjaxBTR0-4
O7/8VillarrealNTR2-2

United mot Leeds United

Totalt:11148-36-27158-113
Hemma:5225-17-1085-45
Premier League:2614-8-441-19
SENASTE MÖTENA
F2010-01-03HFA0-1
V2011-09-20BLC3-0
V2020-12-20HPL6-2
O2021-04-25BPL0-0
SENASTE HEMMAMATCHER
V2003-03-05HPL2-1
O2004-02-21HPL1-1
F2010-01-03HFA0-1
V2020-12-20HPL6-2