Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Uppgifter: Fred stoppas från spel mot Newcastle och Young Boys

Manchester Uniteds brasilianska mittfältare Fred stoppas mest troligt från spel i matcherna mot Newcastle och Young Boys. Det är det brasilianska fotbollsförbundet som agerar till följd av att Fred och övriga brasilianare i Premier League stoppades från landslagsspel.

Det är Fifas regelverk som ställer till det för de engelska klubbarna. Under de schemalagda landslagsfönstren gäller att klubbarna inte har någon rätt att stoppa spelare från landslagsspel. När så ändå sker, som i det här fallet, har förbundet då rätt att stoppa spelaren från att spela klubblagsfotboll i fem dagar. Det är alltså den regeln som det brasilianska förbundet nu utnyttjar. Perioden det gäller är de fem dagarna direkt efter landslagsfönstret, vilket den här gången är 10-14 september.

Förutom United och Fred så berörs även Chelsea (Thiago Silva), Liverpool (Roberto Firmino, Fabinho och Alisson), Manchester city (Ederson och Gabriel Jesus) och Leeds (Raphinha). Everton kommer emellertid kunna använda sig av Richarlison. Det förmodas bero på att förbundet ser mellan fingrarna där sedan han fick tillåtelse att spela OS (där klubbarna inte har någon skyldighet att släppa överåriga spelare).

Det sista ordet i frågan är emellertid inte sagt. Förhandlingar i frågan ska pågå och Premier League har inte gett upp hoppet om att spelarna ska vara tillgängliga till helgen.

Per nu gäller ändå att Manchester United får klara sig utan Fred mot Newcastle och Young Boys. United har redan Scott McTominay borta på grund av skada (han är förvisso tillbaka i träning men av allt att döma bara på egen hand än så länge). Så det blir intressant att se hur Ole Gunnar Solskjaer formerar mittfältet. Nemanja Matic tillsammans med Paul Pogba är nog det troligaste alternativet. Det hela skulle också kunna öppna en dörr för Donny van de Beek.

Spelarna stoppades från landslagsspel då de annars skulle tvingas till karantän i tio dagar vid återkomsten till England. Under förra säsongen fick klubbarna dispens att stoppa stoppa spelare när så var fallet. Den dispensen är inte längre kvar.

Det hela försvåras av vi har nya landslagsuppehåll i oktober och november. Mycket tyder på att situationen med karantän kommer vara likadan då. Därmed är det inte bara den stundande femdagarsperioden det här handlar om.

Det var inte bara brasilianska spelare som stoppades från landslagsspel. I skrivande stund förefaller det emellertid endast vara det brasilianska förbundet som yrkar på att spelarna ska bli avstängda från klubblagsspel.

Vi återkommer förstås med mer när nya uppgifter kommer.