Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Gästkrönika
I Ronaldos eko finns en kvinnas tystnad

Cristiano Ronaldo, pojken från Madeira, från misären till världsstjärna, skrev ännu en gång historia när han under transferfönstret sista dagar skrev på för Manchester United, klubben som en gång började sitt inträde på världsscenen. Som en djupt älskade United-supporter som jag är så kunde jag inte undgå att känna den omfamnande euforin när jag insåg att jag får återigen se honom i den röda tröjan. Men jag blev återigen påmind om händelsen som ägde rum i Las Vegas 2009, en händelse som mycket väl gestaltar den påtagliga tystanden om mäns våld mot kvinnor och varför män i makt undgår rättvisan.

I september 2017 släppte Der Speigel sin artikel om våldtäktsanklagelserna och om omständigheterna kring den påstådda våldtäkten som Ronaldo var anklagad för i Las Vegas 2009. Omständigheter för Ronaldo som jag menar är djupt besvärande. Vad som är föreskrivet i de läckta förhörsdokumenten är att Ronaldo i förhör har medgett att ”äntrat en kvinna bakifrån” mot hennes vilja och att hon sagt ”nej och sluta” varpå Ronaldo fortsatt. De tröttsamma ständiga motargumenten mot detta upprepas ständigt; ”oskyldig till motsatsen bevisat” och att hon ljuger för uppmärksamhet samt pengar. Men vi alla är mycket väl medvetna om svårigheterna att komma till rättegång och få gärningsmannen dömd i våldtäktsdomar. Statistiken talar för sig, 5 av totalt 100 anmälda våldtäkter i Sverige resulterar i fällande dom, lägg där till stigmat och rädslan för vad en rättegångsprocess innebär. Vidare vad som är bevärande för Ronaldo är att han och hans advokater ständigt har duckat rättvisan. Ronaldo och hans advokater har gjort sig oanträffbara och har därför inte kunnat delges brottsoffrets stämningsansökan, ett sätt för att förhala processen samt trötta ut den andra parten, och inte nog med det, det hela avslutades med att Ronaldo köpte kvinnans tystnad.

Vad denna kontext illustrerar är inte bara hur en av världens mäktigaste män kan undgå rättvisan, den gestaltar även hur vi, omvärlden, supportrar låter det fortgå. Hur är det möjligt att Cristiano får beträda en fotbollsplan med ett rött streck på kinden? En manifestation från Serie A för att uppmärksamma och uppmana till att motverka mäns våld mot kvinnor. Svaret? Vår tystnad, bakom vår tystnad finns hundratusentals kvinnors tystnad, din mammas, din väninnas, din systers tystnad. Kvinnors kamp är allas kamp, mäns oförmåga och ovilja att engagera sig bidrar direkt till att dessa patriarkala strukturer uppehålls.

Men vad nedläggningen av Super League i våras påminde oss om var supportrarnas makt och hur avgörande den är i fotbollen. Supporterskapet oavsett klubb innebär ett ansvar, om vår tystnad fortgår kommer för varje mål, varje vinst, varje titel av Cristiano bidra till att denna historia eroderar. Jag fastslår inte att Ronaldo är skyldig, han har däremot undgått rättvisan, rättsprocessen. Det är vitalt att vi ifrågasätter och ställer de obekväma frågorna oavsett hur långt borta de är från vår inre önskan, för denna tystnad kan inte fortgå.

Skrivet av: Oscar Johansson

Kontakt: oscarjohansson2378@gmail.com