Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Manchester United - Manchester City 2-2
Tungt, tungt poängtapp i Manchesterderbyt

Trots spel med en spelare mer i en timme fick Manchester United nöja sig med 2-2 i Manchesterderbyt. United vände förvisso underläge i andra halvlek men kopplade sedan bort hjärnorna och lät Manchester City kvittera.

Sammantaget måste dagens match ses som en stor besvikelse. United mötte ett trasigt City men detta till trots får vi alltså nöja oss med en poäng. I hemmalaget var det många spelare som underpresterade och tränaren Marc Skinners taktik ger ingen anledning till framtidstro. Helt enkelt för dåligt.

United öppnade matchen i högt tempo. En stor chans uteblev när Leah Galton obegripligt blev avvinkad för offside. Snart skulle City emellertid ta över spelet och United föll tillbaka i säsongsinledningens tempo.

Mary Earps står för en utmärkt räddning efter knappa kvarten. Strax därefter nickar Maria Thorisdottir bort en boll som såg ut att vara på väg in i mål.

Dryga halvtimmen är spelad när United, genom Kirsty Hanson, kommer till sitt första avslut. Det blir emellertid plockpotatis för målvakten.

Matchen är 35 minuter gammal när City reduceras till tio spelare. Detta då Georgia Stanway blir utvisad för en fruktansvärd tackling på Galton. Det är en rent utsagt vidrig tackling och det röda kortet är solklart.

Georgia Stanway synar det röda kortet efter säsongens fulaste tackling.

Det är emellertid City som växer efter utvisningen och bara några minuter senare tar de ledningen. United försvarar svagt på högerkanten och Khadija Shaw kan göra matchens första mål på nick. Shaw kommer alltid vara favorit mot Aoife Mannion i luftrummet men Mannions ger sig knappt ens in i duell med Shaw, mycket svagt försvarsspel.

City fortsätter sedan att dominera under halvlekens avslutning.

Efter paus skärper United till sig en aning och börjar så sakta ta över spelet. Vi borde ha fått straff när Galton görs ner i straffområdet men domaren blundar. Blundar för blå spelare gör även den assisterande domaren när Galton gång på gång blir avvinkad för offside, detta trots att hon ofta har en meter till godo. Faktiskt rent bedrövligt av de båda assisterande domarna.

Earps tvingas ånyo till en bra räddning när Toone tappar boll på egen planhalva. United för spelet men det är City som kommer till de stora chanserna.

United ska ändå få till en kvittering. Hannah Blundell tar en snabb hörna och Toone skickar in bollen till Lucy Staniforth som klackar in kvitteringen.

Citys lagkapten Alex Greenwood kan inte bete sig efter Uniteds kvittering.

Målet ger United mod och laget trummar på för ett segermål. Galton får friläge efter en felpass men tappar kraft och avslutar svagt.

Blundell och Toone kombinerade i förarbetet för Uniteds första mål och det upprepas när United tar ledningen. Den här gången spelar Toone fram till Blundell på kanten och ytterbacken hittar Alessia Russo i straffområdet. Russo har lite problem med balansen men behåller bollen. Hon drar sedan ett lågt skott som går in vid stolproten.

Alessia Russo trycker in det som borde ha varit segermålet. United kopplade emellertid bort hjärnorna och lät City kvittera.

Nu borde matchen förstås vara vunnen. United tappar emellertid koncentrationen. Earps gör igen en superb räddning, då hon tippar bollen i ribban på ett tungt distansskott. På returen är Ellen White först fram och framför ett öppet mål gör hon inget misstag.

White har sedan den bästa chansen för ett segermål men får inte avslutet på mål. I slutskedet pressar United på och skapar ett gäng hörnor. Chanserna uteblir emellertid och matchen slutar 2-2.

För United måste det hela sammanfattas som två bortkastade poäng. Med en spelare mer i en timme ska detta Manchester City besegras. Svårare än så det inte.

Marc Skinner sa efter matchen till BBC att det var ”en berg- och dalbana”. Han säger vidare att det är ”en process” och att det finns mycket att ta med sig från matchen.

Resultatet är en besvikelse för Skinner: ”Vi borde ha tagit poängen idag.”

Inför andra halvlek ville Skinner att United skulle spela bollen snabbare och han var mer nöjd med lagets prestation i andra halvlek.

”Vi måste ha tålamod med processen,” säger Skinner, som även menar att det handlar om att vinna den psykologiska processen.

Att Skinner väljer att skicka in Lucy Staniforth för Kirsty Hanson om han vill ha ett snabbare spel begriper jag inte. Nu gör Staniforth förvisso mål men det är också allt hon gör på en halv halvlek. Ännu obegripligare är att Skinner envisas med att spela lagkapten Katie Zelem i 90 minuter i match efter match. Det går så långsamt för Zelem, som emellanåt också är väldigt slarvig med bollen. Med Hayley Ladd och Vilde Boe Risa i truppen är det för mig ofattbart att Zelem är en startspelare i detta United.

Det var på det stora hela ingen vidare prestation av United. På högerbacken har Ona Batlle enorma problem mot Lauren Hemp matchen igenom. Vi förväntar oss alltid att Batlle ska vinna sin duell men inte så idag. I mittförsvaret går Aoife Mannion bort sig rejält på matchens första mål.

Ska vi framhålla någon för beröm så är det framför allt målvakten Mary Earps som bör nämnas. Hon gör tre kvalificerade räddningar och är allmänt stabil i spelet.

Ella Toone och Hannah Blundell kombinerar i förarbetet till två mål och ska framhållas. Likaså målskytten Alessia Russo.

Nej, det här var en bortkastad chans. Marc Skinner måste förbättra detta illa kvickt. För om United har tänkt sig utmana om en Champions League-plats måste det bli mycket bättre än så här. Vi klev nu (tillfälligt) upp på tredje plats i tabellen. Men våra poäng har kommit mot de tre poänglösa lagen i serien samt ett skadeskjutet och decimerat Manchester City.

United ska nu ta sig an Durham i gruppspelet i Women’s League Cup på torsdag kväll. Den matchen ses på MUTV klockan 20.00. Därefter väntar landslagsuppehåll och först den 7 november har vi nästa ligamatch. Då reser United till London för match mot Tottenham.

Målen och utvisningen

Manchester United – Manchester City 2-2 (0-1)

FA Women’s Super League, 9 oktober


r/k (35) Georgia Stanway (allvarligt otillåtet spel)
0-1 (38) Khadija Shaw
1-1 (72) Lucy Staniforth (Toone)
2-1 (75) Alessia Russo (Blundell)
2-2 (79) Ellen White


Uniteds lag: Earps; Batlle, Mannion, Thorisdottir, Blundell; Groenen (Ladd 85), Zelem; Hanson (Staniforth 67), Toone, Galton; Russo


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK