Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Årets första kvartalsrapport
Ökade intäkter men också ökade lönekostnader

Manchester United PLC presenterade idag sin ekonomiska resultatrapport för det första kvartalet (perioden juli till september) i det finansiella året 2021/22.

Intäkterna för perioden var £126,5m, en ökning på 16,1 % jämfört med samma period förra året. Samtidigt minskade EBITDA massivt, med 46,2 %.

Resultatrapporten är något förändrad jämfört med tidigare. Standard har varit att rapporten inleds med en punktlista på periodens höjdpunkter. Den lyser nu med sin frånvaro. Vi får heller inga framtidsutsikter. Det har vi inte fått under covidepidemin, så det var inte att vänta. Tidigare har det emellertid noterats att detta sker till följd av osäkerheten under epidemin men vad jag kan se nämns ingenting alls om framtidsutsikter i den här resultatrapporten.

Vidare är Ed Woodwards inledande kommentar betydligt kortare än brukligt. Om det beror på att han snart ska lämna posten ska jag låta vara osagt.

Något konferenssamtal blev det inte den här gången. United har valt att framgent bara hålla konferenssamtal på halvårsbasis.

Vice verkställande ordförande Ed Woodward kommenterar:

Medan dessa finansiella resultat idag illustrerar vår motståndskraft under pandemin, är våg högsta prioritet framgångar på planen. Managern, spelarna och alla i klubben är hängivna till att uppnå det målet.

Nyckeltalen:

(Klicka på bilden för en större version.)

Rapporten i sin helhet finns att läsa här. (En fullständig kvartalsrapport publiceras vanligen runt en månad efter resultatrapporten. Den intresserade får hålla utkik på Ir.manutd.com.)

Sammanfattning

Intäkterna för kvartalet ökade alltså med 16,1 % till £126,5m.

  • De kommersiella intäkterna blev £64,4m, en ökning på 7,9 %. De ökade intäkterna beror på ökad souvenirförsäljning. Detta förklaras dels av ökad försäljning på Megastore i samband med att publik åter tillåts på matcherna och dels har nyförvärven påverkat. Sponsorsintäkterna minskade marginellt.
  • Intäkterna för broadcasting minskade med 9,0 % till £43,3m. Detta beror primärt på att det spelades fler matcher i första kvartalet förra året.
  • Matchdagsintäkterna ökade förstås massivt, till £18,8m, till följd av att publik nu tillåts igen. I relativa tal blir det en ökning på 1005,9 %. Mer relevant är kanske att jämföra med första kvartalet 2019, då intäkterna var £22,1m. Men då hade United sex hemmamatcher under perioden, jämfört med fem nu.

EBITDA (resultat före skatter, räntor, nedskrivningar och avskrivningar) blev £11,2m, att jämföra med £20,8m förra året.

Nettoresultatet är en förlust på £10,2m. Detta är en minskning på 62,4 % jämfört med förlusten första kvartalet förra året.

Kontanttillgångarna är nu £98,7m. Detta är 67,6 % mer än för ett år sedan. Det i sin tur förklaras av att klubben under andra kvartalet 2020/21 tog ut £60m från sin ”revolving credit facilities” på £200m. Jämfört med den 30 juni har kontanttillgångarna minskat med £12,0m.

Nettoskulden är £439,7m, i praktiken oförändrad jämfört med för ett år sedan. Som vanligt noteras att bruttoskulden i USD är oförändrad. United har fortfarande tillgång till en credit facility på £140m.

Lönekostnaderna uppgick till £88,5 miljoner. Detta är en ökning på 23,1 % jämfört med förra året. Detta beror på investeringar i a-lagstruppen.

Aktieutdelning på $0,09 per aktie kommer att betalas ut den 7 januari 2022. Det blir i runda slängar £11m.

Framtidsutsikter får vi inga.